Ηνωμένο Βασίλειο: Άρση των περιορισμών για την υποστήριξη των κρασιών
Η πρωτοβουλία αποτελεί μέρος της διαδικασίας αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου οι νόμοι που απορρέουν από την ένταξη του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ πρέπει είτε να αναθεωρηθούν και να μεταφερθούν στο βρετανικό δίκαιο είτε να αφαιρεθούν
- Τι είναι το shutdown της αμερικανικής κυβέρνησης και τι είναι το ταβάνι του χρέους;
- Όταν ο Μακρόν αποκαλούσε το Πρωθυπουργικό Μέγαρο «το κλουβί με τις τρελές»
- Έκλεβαν πολυτελή οχήματα SUV και τα πωλούσαν στο εξωτερικό – Το αιματηρό επεισόδιο με τον αρχηγό της σπείρας
- Πώς η υπόθεση Πελικό έδωσε άλλες διαστάσεις στη σεξουαλική βία
Την απόφασή της να άρει τους γραφειοκρατικούς περιορισμούς που κληρονόμησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να εξοικονομήσει 180 εκατομμύρια λίρες για τους επαγγελματίες του κρασιού, ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση.
Στις 21 Μαΐου, οι Βρετανοί Υπουργοί Εξωτερικών Τροφίμων, Ποτών, Εμπορίου και Επιχειρήσεων, Thérèse Coffey και Kemi Badenoch, ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους «να μειώσουν δραστικά 400 σελίδες κανονισμών για τον οίνο προκειμένου να μειώσουν το κόστος για όλους τους εμπλεκόμενους.
Όπως επισημαίνει η ΚΕΟΣΟΕ σε ανάρτησή της, περίπου δύο μήνες πριν από την εφαρμογή του νέου συστήματος για τον υπολογισμό των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά, η κυβέρνηση προτείνει την τροποποίηση διάφορων κανονισμών από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την παραγωγή και την εμπορία κρασιών, ώστε να «αποκομίσει κέρδος 180 εκατ. £ (περίπου 208 ευρώ εκατομμύρια) για τον αμπελοοινικό τομέα του Η.Β.». Οι προτεινόμενες αλλαγές αφορούν θέματα όπως η επισήμανση, οι ποικιλίες σταφυλιού, η συσκευασία και η μεταποίηση των αμπελοοινικών προϊόντων.
Υβρίδια και υποπροϊόντα για τη βελτίωση του εισοδήματος των παραγωγών
Εάν οι προτάσεις εγκριθούν μετά από μια φάση διαβούλευσης που θα ξεκινήσει «σύντομα», στους οίνους με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης θα επιτρέπεται να χρησιμοποιούν υβρίδια, «πιο ανθεκτικά στις ασθένειες», για να περιορίσουν τις απώλειες που ενδέχεται να υποστούν οι παραγωγοί.
Οι τελευταίοι θα έχουν επίσης το δικαίωμα να παράγουν και να εμπορεύονται τα υποπροϊόντα της οινοποίησης, «δημιουργώντας έτσι νέες πηγές εισοδήματος…» και να εμφανίζουν το όνομα μιας ποικιλίας σταφυλιού και ενός τρύγου «χωρίς να χρειάζεται να περάσουν από τις επίπονες διαδικασίες αδειοδότησης που είχε επιβάλει προηγουμένως η Ευρωπαϊκή Ένωση».
Από την πλευρά τους, οι εισαγωγείς θα εξουσιοδοτούνται όχι μόνο να αναμειγνύουν κρασιά μόλις φτάσουν στη Βρετανία, αλλά και να προσθέτουν διοξείδιο του άνθρακα και γλυκαντικές ουσίες και να διαχειρίζονται τα εισαγόμενα προϊόντα με αλκοόλη.
Η πρόβλεψη αυτή «θα επιτρέψει στον κλάδο του Η.Β. να αναπτύξει την προσφορά του για να ανταποκριθεί καλύτερα στη βρετανική αγορά/στα γούστα των Βρετανών και να διευρύνει την επιλογή προϊόντων για τους καταναλωτές», επιβεβαιώνουν οι ενδιαφερόμενοι υπουργοί. Σε ό,τι αφορά τη συσκευασία, θα καταργηθεί η «ακριβή και κουραστική» υποχρέωση να πωματίζονται οι αφρώδεις οίνοι με καψύλια αλουμινίου και να σφραγίζονται με φελλούς σε σχήμα μανιταριού.
Τέλος, για να ληφθεί υπόψη ο αυξανόμενος ενθουσιασμός για προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ ή χωρίς αλκοόλ, θα εισαχθούν νέοι ορισμοί έτσι ώστε τα προϊόντα που περιέχουν λιγότερο από 8,5% αλκοόλ να μπορούν να αναφέρονται ως «οίνος».
Η WSTA καλωσορίζει τη μεγαλύτερη ευελιξία για τους επαγγελματίες
Οι βρετανικές δημόσιες αρχές δηλώνουν ότι θέλουν «να διασφαλίσουν ότι τα υψηλά ποιοτικά πρότυπα δεν διακυβεύονται», ενώ «αίρουν κάθε περιορισμό από την οικονομία». Για την Υπουργό Ποτών και Τροφίμων Thérèse Coffey, «οι παραγωγοί μας παρεμποδίζονται για πάρα πολύ καιρό από κουραστικούς κανονισμούς που κληρονόμησαν από την ΕΕ. Θα τους δώσουμε την ελευθερία που χρειάζονται για να αποδώσουν».
Ο διευθυντής της Wine & Spirit Association, Miles Beale, δήλωσε: «Χαιρετίζουμε τη σειρά μέτρων που ανακοινώθηκαν σήμερα, πολλά από τα οποία έχουμε προτείνει δημόσια.
Με την εισαγωγή μεγαλύτερης ευελιξίας, οι παραγωγοί και εισαγωγείς κρασιού δεν θα αναγκαστούν να εργαστούν διαφορετικά, αλλά θα έχουν την ευκαιρία να καινοτομήσουν». Η περίοδος διαβούλευσης θα μπορούσε να διαρκέσει περίπου τρεις μήνες, εκτιμά η WSTA, με τα προτεινόμενα μέτρα να ισχύουν ενδεχομένως αργότερα από φέτος. Το γεγονός που δημιουργεί αβεβαιότητα, είναι ότι η μέθοδος υπολογισμού που χρησιμοποιήθηκε για να καταλήξουν σε κέρδος 180 εκατομμυρίων λιρών δεν αποκαλύφθηκε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις