Στελέχη της «Αυτοδιαχείρισης» συναντήθηκαν με ευρωβουλευτές για τα πνευματικά δικαιώματα
Οι δημιουργοί, κατά τις παρεμβάσεις τους, τόνισαν ότι η ραγδαία ανάπτυξη των υπηρεσιών streaming μουσικής και VoD δεν εξασφαλίζει ταυτόχρονα επαρκή αξία και δίκαιη αμοιβή για τους ίδιους
Η Αυτοδιαχείριση συμμετείχε ενεργά στην εκδήλωση της GESAC ‘Meet The Authors’ που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Τρίτη 23 Μαΐου και όπου Ευρωπαίοι στιχουργοί και συνθέτες από όλη την ΕΕ συναντήθηκαν με ευρωβουλευτές και μοιράστηκαν τις απόψεις, τις εμπειρίες και τις προσδοκίες τους σχετικά με τη σημερινή επαγγελματική τους κατάσταση στις αγορές της streaming μουσικής και του VoD (Video on Demand).
Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε από τον Ισπανό ευρωβουλευτή Ibán García del Blanco (Ομάδα S&D), με την υποστήριξη των ευρωβουλευτών Laurence Farreng (Renew Europe Group, Γαλλία), Tomasz Frankowski (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Πολωνία), Niklas Nienass (Πράσινοι, Γερμανία) και της Ομάδας Φιλίας Πολιτιστικών Δημιουργών (CCFG), με τη συμμετοχή και άλλων ευρωβουλευτών.
Μεταξύ των 20 δημιουργών που συμμετείχαν στην εκδήλωση ήταν ο Matthias Hornschuh (Γερμανία), η Celeste Rizvana Buckingham (Σλοβακία), η Marika Marta Kosakowska (Πολωνία), η Virginia Maestro Díaz (Ισπανία), η Ksenija Marinković (Ουγγαρία), η Raminta Naujanytė Bjelle (Λιθουανία) και άλλοι.
Από πλευράς Αυτοδιαχείρισης, δυναμικό ‘παρών’ έδωσαν ο συνθέτης και Πρόεδρος Δ.Σ. Γιάννης Γλέζος, ο συνθέτης, παραγωγός και Γραμματέας του Εποπτικού Συμβουλίου Βαγγέλης Φάμπας, η Γενική Διευθύντρια Μαργαρίτα Παναγιωτοπούλου και η Διευθύντρια Επικοινωνίας & Διεθνών Σχέσεων Ηλιάννα Αντωνίου, οι οποίοι συνομίλησαν με τους δημιουργούς και τους ευρωβουλευτές, καθώς και με τα στελέχη άλλων ευρωπαϊκών Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης και της GESAC.
Προάσπιση δικαιωμάτων των δημιουργών: Ανάγκη για συλλογική θεσμική λύση
Οι δημιουργοί, κατά τις παρεμβάσεις τους, τόνισαν ότι η ραγδαία ανάπτυξη των υπηρεσιών streaming μουσικής και VoD δεν εξασφαλίζει ταυτόχρονα επαρκή αξία και δίκαιη αμοιβή για τους ίδιους. Επιπλέον, προκύπτουν σοβαρά ζητήματα που σχετίζονται με την πολιτιστική πολυμορφία, την αναγνωρισιμότητα και την ισότιμη προβολή λιγότερο εμπορικών ρεπερτορίων στις playlists, αλλά και τη διαφάνεια των αλγορίθμων που ορίζουν τη λειτουργία αυτών των ψηφιακών υπηρεσιών.
Επομένως, είναι εύλογο και επιτακτικό πλέον το αίτημα, οι αγορές αυτές που στηρίζονται αποκλειστικά στην εμπορική διακίνηση μουσικών συνθέσεων, η οποία τους αποφέρει τεράστια κέρδη, να είναι βιώσιμες και δίκαιες για τους ίδιους τους δημιουργούς των έργων αυτών!
Βαγγέλης Φάμπας: Όχι στην εξαγορά των μουσικών πνευματικών δικαιωμάτων στις οπτικοακουστικές παραγωγές
Στο πλαίσιο του δεύτερου πάνελ της εκδήλωσης, o Βαγγέλης Φάμπας κλήθηκε να μιλήσει για τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν στα έσοδα και τη βιωσιμότητα των μουσικοσυνθετών, τα συμβόλαια εξαγοράς μουσικών πνευματικών δικαιωμάτων (‘buy outs’) στις οπτικοακουστικές παραγωγές Video on Demand (VoD).
Τόνισε ότι η πρακτική αυτή ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια στις ΗΠΑ με διαφορετικούς όρους, χωρίς να αποτελεί, ωστόσο, μία βιώσιμη επιλογή σήμερα για τους Ευρωπαίους δημιουργούς και την ευρωπαϊκή μουσική αγορά. Οι Ευρωπαίοι μουσικοσυνθέτες καλούνται εκβιαστικά να υπογράψουν συμβόλαια εξαγοράς των δικαιωμάτων τους δια παντός για τη μουσική που έχουν συνθέσει προκειμένου να μην αποκλειστούν από την αγορά εργασίας (‘μαύρη λίστα’).
Συνάντηση με τους Ευρωβουλευτές Θ.Ζαγοράκη και Μ.Μεϊμαράκη
Πώς θα μπορούσε να βρεθεί μία λύση σε ευρωπαϊκό θεσμικό επίπεδο;
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέλαβε την πρωτοβουλία να συντάξει δύο σημαντικές Εκθέσεις, με θέματα την «Πολιτιστική πολυμορφία και τις συνθήκες για τους δημιουργούς στην ευρωπαϊκή αγορά streaming μουσικής» αφενός και αφετέρου το «Πλαίσιο ΕΕ για τις συνθήκες καλλιτεχνών και εργαζομένων στους πολιτιστικούς και δημιουργικούς τομείς». Στην τελευταία αυτή Έκθεση εντάσσεται και το θέμα των συμβολαίων εξαγοράς δικαιωμάτων στις οπτικοακουστικές παραγωγές VoD.
Στο πλαίσιο και στο πνεύμα της εκδήλωσης της GESAC, η ομάδα εκπροσώπων της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ πραγματοποίησε συνάντηση μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο στις 24/5, με τους Έλληνες ευρωβουλευτές Θεόδωρο Ζαγοράκη και Μιχάλη Μεϊμαράκη, οι οποίοι γνωρίζουν τα κρίσιμα θέματα που απασχολούν την κοινότητα των Ελλήνων δημιουργών στην ψηφιακή εποχή.
Κύριος σκοπός της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε είναι η προάσπιση των συμφερόντων και η προστασία των δικαιωμάτων όλων των Ελλήνων δημιουργών στην ψηφιακή μουσική αγορά.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη συνεχή υποτίμηση της αξίας των μουσικών έργων των συνθετών, στιχουργών και μουσικών εκδοτών στις μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες της μουσικής streaming και του VoD, με αποτέλεσμα να υποαμείβονται, τόσο σε σχέση με το τεράστιο κέρδος που αποκομίζουν οι πλατφόρμες αυτές, όσο και σε σχέση με άλλες κατηγορίες δικαιούχων, όπως οι δισκογραφικές εταιρίες και οι ερμηνευτές/εκτελεστές.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, επισημάνθηκε από όλους η αδήριτη ανάγκη να προστατευθούν τα δικαιώματα των δημιουργών σε θεσμικό επίπεδο ΕΕ, εν όψει και της Έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία συζητήθηκε στην Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας (CULT) και όπου ο κ. Ζαγοράκης είναι σκιώδης εισηγητής της Έκθεσης αυτής (shadow rapporteur).
Ένα πρώτο σχέδιο της Έκθεσης θα έρθει στο φως γύρω στα μέσα Ιουλίου και στη συνέχεια θα γίνουν οι απαραίτητες διεργασίες για την οριστικοποίησή του προκειμένου να πάρει τον δρόμο προς ψήφιση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στόχος είναι η τροποποίηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την περαιτέρω προστασία των δικαιωμάτων των δημιουργών, όσον αφορά τη χρήση των έργων τους από τις μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες.
Η Αυτοδιαχείριση θα παρακολουθεί από κοντά το ζήτημα και θα ενημερώνει τους Έλληνες δημιουργούς, σ συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και τις ευρωπαϊκές ενώσεις οργανισμών, όπως η GESAC και συνασπισμούς δημιουργών στους οποίους συμμετέχει.
Ο ρόλος και η συμβολή των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης σήμερα
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης της GESAC, αλλά και της συνάντησης της ομάδας του ελληνικού Οργανισμού με τους Έλληνες ευρωβουλευτές, επισημάνθηκε ο ρόλος και η καθοριστική συμβολή των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης σε μια εποχή πρωτοφανούς, ταχείας μετάβασης σε έναν άλλον τρόπο εμπορικής εκμετάλλευσης/ενσωμάτωσης των πολιτιστικών αγαθών σε τεχνολογικές εφαρμογές.
Οι ΟΣΔ, συσπειρωμένοι και συλλογικά, μπορούν να ασκήσουν καταλυτική δράση, κριτική και επιρροή σε εφαρμογές της νέας τεχνολογίας, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), οι οποίες έρχονται να αμφισβητήσουν εκ βάθρων, ή και να απαλλοτριώσουν ακόμη, θεμελιωμένα πνευματικά δικαιώματα, από τα οποία εξαρτάται ο βιοπορισμός εκατοντάδων χιλιάδων δημιουργών μουσικής, θεάτρου, έργων λόγου, οπτικοακουστικών παραγωγών και εικαστικών έργων παγκοσμίως. Κύριο μέλημα των ΟΣΔ είναι η προστασία της εθνικής πολιτιστικής παραγωγής και κατ’ επέκταση της πλούσιας ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς.
- Πρωτοβουλία αποκατάστασης των λιβαδιών της Ποσειδωνίας στον όρμο Ατζικιάρι του Δήμου Σητείας
- Έρευνα: Υπετριπλασιάστηκαν οι εργαζόμενοι που κάνουν χρήση της GenAI παγκοσμίως
- Ζιζέλ Πελικό: Απογοητευμένη η οικογένεια για τις «μικρές» ποινές των δεκάδων βιαστών
- Σκέφτεσαι τη διακοπή καπνίσματος; Τώρα μπορείς με TOKOVYS!
- Ναν: «Τώρα πάω για 40 και 50 πόντους»
- Δυτική Σαχάρα: Χιλή και Μάλτα υπέρ της πολιτικής διευθέτησης του ζητήματος