Keith Haring: Ο ακτιβιστής καλλιτέχνης που χάρισε την τέχνη του σε όλους
«Δεν χρειάζεται να ξέρεις τίποτα για την τέχνη για να την εκτιμήσεις» έλεγε ο Αμερικανός καλλιτέχνης της ποπ αρτ: «Δεν υπάρχουν κρυμμένα μυστικά ή πράγματα που πρέπει να καταλάβεις».
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Ποια είναι η Κριστίν Καβαλάρι: Τα ριάλιτι, το toy boy και το «πιο καυτό σεξ» με τον Τζέισον Στέιθαμ
- Κουτσουρεμένος ο προϋπολογισμός του «Διατηρώ»
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
Στη δεκαετία του 1980, οι εικόνες καρτούν του Keith Haring ήταν παντού – από τα μπλουζάκια και τους δρόμους της Νέας Υόρκης μέχρι τις γκαλερί τέχνης σε όλο τον κόσμο. Οι φιγούρες του με τους χορευτές, τις καρδιές, τα μωρά και τα σκυλιά παραμένουν μοτίβα της ποπ κουλτούρας. Τώρα, η τέχνη του και ο ακτιβισμός του παρουσιάζονται σε μια μεγάλη έκθεση στο Μουσείο Broad, στο Λος Άντζελες.
Η έκθεση Keith Haring: Art is for Everybody μεταφέρει αμέσως τους επισκέπτες στη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του 1980. Οι χώροι της γκαλερί συνοδεύονται από μουσική από παλιά mixtapes που έφτιαχνε ο ίδιος και οι φίλοι του DJ.
Το ακτινοβόλο μωρό και ο σκύλος που γαβγίζει
Η έκθεση ξεκινά με φωτογραφίες του 24χρονου τότε καλλιτέχνη να εργάζεται κρυφά στο υπόγειο. Εμπνευσμένος από τους καλλιτέχνες του χιπ-χοπ γκράφιτι που ζωγράφιζαν με σπρέι τα βαγόνια του μετρό, ο Haring χρησιμοποιούσε κιμωλία σε άδειες μαύρες διαφημιστικές πινακίδες στις πλατφόρμες του μετρό. Ζωγράφιζε απλές σκιαγραφημένες φιγούρες – τις περισσότερες φορές, ένα «ακτινοβόλο μωρό» που σέρνεται και έναν σκύλο που γαβγίζει.
«Παραμονεύει στους υπόγειους διαδρόμους της Νέας Υόρκης, περιμένοντας την ευκαιρία να χτυπήσει», λέει ο δημοσιογράφος Charles Osgood σε ένα βίντεο κλιπ από το CBS News το 1982. Το ρεπορτάζ του παίζει σε μια οθόνη στην αρχή της έκθεσης.
«Δεν χρειάζεται να ξέρεις τίποτα για την τέχνη για να την εκτιμήσεις», εξηγεί ο Haring στο κλιπ. «Δεν υπάρχουν κρυμμένα μυστικά ή πράγματα που πρέπει να καταλάβεις».
Ο Osgood συνεχίζει: «Πρέπει να είναι προσεκτικός γιατί τεχνικά αυτό που κάνει είναι παράνομο γκράφιτι. Μερικές φορές συλλαμβάνεται. Ο Χάρινγκ δεν πιστεύει ότι παραμορφώνει κάτι. Πιστεύει ότι είναι καθαρή τέχνη. Και πολλοί επιβάτες του μετρό φαίνεται να συμφωνούν».
Δείτε το βίντεο του 1982 με την τέχνη του Κιθ Χάρινγκ
Πραγματικά χαρούμενες εικόνες
Η τέχνη του Χάρινγκ ήταν δημοφιλής και πάνω από το έδαφος, σε τοιχογραφίες δρόμων, σε μπλουζάκια, κουμπιά και άλλα εμπορεύματα που πωλούνταν στο διάσημο Pop Shop του στο SoHo – και σε μεγάλους πλαστικούς μουσαμάδες που πωλούνταν για εκατομμύρια σήμερα. Το Broad Museum αναδημιούργησε την πρώτη του μεγάλη έκθεση σε γκαλερί, ζωγραφίζοντας λωρίδες με ροζ και πορτοκαλί χρώμα στους τοίχους της γκαλερί, όπως έκανε και ο ίδιος ο καλλιτέχνης.
Κατά τη διάρκεια ενός περιπάτου στην έκθεση πριν από τα εγκαίνιά της, η επιμελήτρια Sarah Loyer επισημαίνει έναν πίνακα με φιγούρες που χορεύουν breakdance. «Είναι πραγματικά χαρούμενες εικόνες» λέει.
Το έργο του Haring γεμίζει εννέα αίθουσες γκαλερί στο Broad και περιλαμβάνει ένα μίνι άγαλμα της Ελευθερίας που διακόσμησε με τον καλλιτέχνη γκράφιτι Angel Ortiz και κεραμικά διακοσμημένα με τα δικά του ιερογλυφικά.
«Δημιούργησε τη δική του γλώσσα με τα δικά του σύμβολα, κάτι που είναι ιδιοφυές», λέει ο Kenny Scharf, ένας άλλος εμβληματικός καλλιτέχνης της δεκαετίας του 1980. Λέει ότι ο Χάρινγκ άφηνε στον κάθε θεατή να αποφασίσει τι ακριβώς αφορούσε η τέχνη του.
«Θα έλεγα ότι το ακτινοβόλο μωρό θα αντιπροσώπευε οτιδήποτε υπέροχο έχει να κάνει με το να είσαι ζωντανός», λέει ο Σκαρφ, «και θα έλεγα ότι ο σκύλος θα αντιπροσώπευε τη φύση»
Ο Σκαρφ έγινε στενός φίλος με τον Χάρινγκ όταν σπούδασαν στη Σχολή Εικαστικών Τεχνών. Ο Κιθ Χέρινγκ πέθανε σε ηλικία 31 ετών από HIV/AIDS.
Δείτε το βίντεο της έκθεσης
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις