Πίτερ Σπίγκελ: Οι επενδυτές βλέπουν ακόμα πιο κοντά την επενδυτική βαθμίδα
Ο διευθυντής σύνταξης των «Financial Times» στις ΗΠΑ επιχειρεί να αναλύσει το μήνυμα της κάλπης και μιλάει για την επόμενη μέρα στην Ελλάδα.
Για αδιαμφισβήτητη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και σαρωτική αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών της σύγχρονης ελληνικής πολιτικής κάνει λόγο ο διευθυντής σύνταξης των «Financial Times» στις ΗΠΑ Πίτερ Σπίγκελ – με εξειδίκευση στην εγχώρια πολιτικοοικονομική «σφαίρα» -, σημειώνοντας ότι σε μία εκλογική διαδικασία όπου κυριάρχησε η ανησυχία για την κρίση του κόστους ζωής, οι έλληνες πολίτες ξεχώρισαν τη σταθερότητα και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Μιλώντας στο «Βήμα», ο managing editor των «FT» επιχειρεί να αναλύσει το μήνυμα της κάλπης και την επόμενη μέρα στην Ελλάδα, εν όψει του δεύτερου γύρου στις 25 Ιουνίου και με φόντο τη βαριά (όπως αποδείχθηκε) ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. «Νομίζω ότι το βασικό μήνυμα ήταν ότι οι έλληνες ψηφοφόροι κουράστηκαν από το δράμα των τελευταίων ετών.
Παρόλο που η κυβέρνηση Μητσοτάκη επλήγη από πολλά περιστατικά που έπληξαν τη φήμη και την αξιοπιστία της – ιδιαίτερα το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών και το καταστροφικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη – οι πολίτες φαίνεται πως ήταν πρόθυμοι να τα παραβλέψουν λόγω της καλής διαχείρισης της οικονομίας και του μεγάλου comeback της Ελλάδας στο διεθνές γίγνεσθαι».
Οι έλληνες ψηφοφόροι ήταν θυμωμένοι
Σύμφωνα με τον κ. Σπίγκελ, «ο ΣΥΡΙΖΑ ευημερούσε όταν οι έλληνες ψηφοφόροι ήταν θυμωμένοι. Πλέον, η οργή έχει εκτονωθεί και οι ελληνική κοινωνία επιθυμεί διακαώς να σταματήσει να ανησυχεί για τις εσωτερικές πολιτικές διαμάχες».
Σε ό,τι αφορά την αξιωματική αντιπολίτευση και τη συντριβή που γνώρισε την προηγούμενη Κυριακή, ο γνωστός οικονομικός αναλυτής εκφράζει την άποψη ότι ο Τσίπρας θα μείνει για πάντα με τη «στάμπα» της πρώτης χαοτικής χρονιάς, κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και τη μεγάλη – όπως είπε χαρακτηριστικά – «κωλοτούμπα» του 2015. «Παρότι αποδείχθηκε δυνατός διεκδικητής της εξουσίας και το 2019, δεν είμαι σίγουρος ότι θα ανακάμψει ποτέ από την αναταραχή που γνώρισε η Ελλάδα εκείνη την εποχή που βρισκόταν στο τιμόνι της χώρας».
Ενα αποτελεσματικό κεντροαριστερό κόμμα
Παράλληλα, ο αμερικανός δημοσιογράφος στέκεται και στην επανεμφάνιση του ΠαΣοΚ ως μιας ισχυρής πολιτικής δύναμης. «Αυτό μου λέει ότι οι αριστεροί ψηφοφόροι αναζητούν ένα πιο κεντρώο, λιγότερο ταραχώδες πολιτικό σπίτι. Δεν είμαι σίγουρος ότι ο Ανδρουλάκης είναι ο ηγέτης που μπορεί να μετατρέψει το ΠαΣοΚ σε κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά σαφώς προς αυτή την κατεύθυνση οδεύουν τα πράγματα. Και αυτό είναι υγιές: η Ελλάδα χρειάζεται ένα αποτελεσματικό κεντροαριστερό κόμμα που να μπορεί να αμφισβητήσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη – ιδίως με δεδομένα τα ανοιχτά ερωτήματα που παραμένουν όσον αφορά το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών» επισημαίνει χαρακτηριστικά και καταλήγει πως «καθώς η λογοδοσία είναι ουσιαστικό μέρος της δημοκρατίας, δεν θα εκπλαγώ αν το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας παραμείνει στο 40% και στον δεύτερο γύρο και ταυτόχρονα το ΠαΣοΚ συνεχίσει να τρώει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στην αριστερή πολυκατοικία».
Το πολυπόθητο «εισιτήριο» του investment grade
Με αφορμή το εκλογικό ράλι για μετοχές και ομόλογα και τα συνεχή μηνύματα πως οι επενδυτές «βλέπουν» ακόμα πιο κοντά την επενδυτική βαθμίδα, τονίζει ότι οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας περίμεναν εναγωνίως το εκλογικό αποτέλεσμα πριν αποφασίσουν να «δώσουν» στην Ελλάδα το πολυπόθητο «εισιτήριο» του investment grade, που απώλεσε η χώρα στα τέλη του 2010. «Εάν ο Μητσοτάκης εξασφαλίσει σαφή πλειοψηφία και τον Ιούνιο, υποψιάζομαι ότι οι οίκοι αξιολόγησης θα κινηθούν πολύ γρήγορα μετά από αυτό».
Αξίζει να σημειωθεί πως πρόσφατα, σε συνέντευξή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οικονομικός αναλυτής, που καλύπτει ζητήματα της Ελλάδας από την εποχή της κρίσης το 2010, είχε τονίσει χαρακτηριστικά πως η ελληνική πορεία σε σύγκριση με εκείνη την εποχή «είναι σχεδόν σαν τη μέρα με τη νύχτα».
Ψήφος εμπιστοσύνης για τη σταθερότητα
«Γενικά, η σταθερότητα είναι καλή για την ευρωπαϊκή οικονομία και για τις ευρωπαϊκές προσπάθειες να επιβληθούν στην παγκόσμια σκηνή, ιδιαίτερα σε μια εποχή που για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες λαμβάνει χώρα ένας μεγάλος χερσαίος πόλεμος στο ευρωπαϊκό έδαφος» σχολιάζει ο επικεφαλής των «Financial Times» στις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας εν κατακλείδι ότι η νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια ψήφος εμπιστοσύνης για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. «Αρα, από αυτή την άποψη οι ευρωπαίοι ηγέτες θα ανακουφιστούν. Σε μια εποχή γεωπολιτικής κρίσης και ανησυχιών για τον πληθωρισμό και το κόστος διαβίωσης, το τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν οι ταγοί της Γηραιάς Ηπείρου θα ήταν περαιτέρω πολιτικά προβλήματα στη νοτιοανατολική πλευρά τους και να απολέσουν την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα της ευρωζώνης και γενικότερα της Ευρώπης».
Και μια τελευταία ερώτηση…
Αναφερόμενος στη σημασία που έχει για την Ευρώπη η επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 21ης Μαΐου, ο διευθυντής σύνταξης των «Financial Times» κάνει μια μικρή αναδρομή στην περασμένη και ιδιαίτερα ταραχώδη δεκαετία. Οπως λέει, «η Ελλάδα ήταν μια από τις πρώτες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που στράφηκαν υπέρ του πολιτικού λαϊκισμού. Την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε το Brexit και η αυξανόμενη δημοτικότητα για κόμματα όπως η Lega στην Ιταλία και το AfD στη Γερμανία».
Στο πλαίσιο αυτό, ο Peter Spiegel προβλέπει ότι η Ελλάδα θα ηγηθεί και πάλι, αλλά αυτή τη φορά δείχνοντας τον δρόμο για την επιστροφή στην πολιτική κανονικότητα. «Οι ψηφοφόροι σε όλη την Ευρώπη είναι πρόθυμοι να επιστρέψουν στην κανονική, βαρετή πολιτική. Τα κυρίαρχα κόμματα όπως η Νέα Δημοκρατία, το ΠαΣοΚ και οι πολιτικοί τους αδελφοί στην Κεντροαριστερά και Κεντροδεξιά σε άλλα μέρη της Ευρώπης είναι πιθανό να βιώσουν παρόμοια αύξηση της υποστήριξης κατά το προσεχές μέλλον».
- Ισραήλ: Ο Νετανιάχου ζητά να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων
- Βόρεια Μακεδονία: Ανασύρθηκαν 3 πτώματα γυναικών μετά από πτώση αυτοκινήτου στον Αξιό
- Συρία: Το Ισραήλ βομβαρδίζει εγκαταστάσεις του στρατού κοντά στο Χαλέπι
- Νότια Κορέα: Πράκτορες επιχειρούν να συλλάβουν τον παυθέντα πρόεδρο και εμποδίζονται από τον στρατό
- Βερολίνο: Δυο αστυνομικοί τραυματίζονται από την έκρηξη «άγνωστου αντικειμένου»
- Μεξικό: Αιματηρή Πρωτοχρονιά σε δυο πολιτείες που σαρώνει κύμα βίας