Πόλεμος στο Σουδάν: Η απίστευτη ιστορία μιας εγκύου – Δέχθηκε πυρά, επέζησε από τροχαίο και γέννησε ένα μωρό «θαύμα»
Πώς οι καθυστερήσεις στην επανένωση οικογενειών προσφύγων παρολίγον να της κοστίσουν τη ζωή.
- Τον ειδοποίησαν από το νοσοκομείο ότι έχει καρκίνο έναν χρόνο μετά από επέμβαση ρουτίνας
- Κάπως... ταλαιπωρημένο είναι το φετινό χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Βατικανό - Δείτε φωτογραφίες
- Σε αυτό το πάρτι γενεθλίων, έφηβες γιορτάζουν κρυφά στο Αφγανιστάν
- Νέο πολιτικό σκηνικό – Η ευκαιρία του ΠΑΣΟΚ, οι «νάρκες» για Μητσοτάκη και το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ
Μια έγκυος γυναίκα που δέχτηκε πυρά, έτρεξε μακριά από τη φρίκη του πολέμου και έπρεπε να περπατήσει για ώρες μέσα στη νύχτα για να φτάσει σε μια συνοριακή διάβαση με την τρίχρονη κόρη της, γέννησε ένα μωρό «θαύμα».
Η γυναίκα είχε παγιδευτεί στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ, μετά από μάχες που ξέσπασαν τον περασμένο μήνα, ενώ ο σύζυγός της, ο οποίος εργάζεται ως φροντιστής στο Wolverhampton, προσπάθησε να της εκδώσει βίζα για το Ηνωμένο Βασίλειο.
Το ζευγάρι, και οι δύο 25 ετών, που δεν κατονομάζονται για λόγους ασφαλείας, είναι πρόσφυγες από την Ερυθραία. Ο σύζυγος έλαβε το καθεστώς του πρόσφυγα αφού ζήτησε άσυλο στο Ηνωμένο Βασίλειο και υπέβαλε αίτηση στο υπουργείο Εσωτερικών για βίζα για την επανένωση της οικογένειας πρόσφυγα τον Φεβρουάριο του 2022.
Η γυναίκα και η κόρη του περίμεναν στο Χαρτούμ πριν ξεκινήσουν οι μάχες καθώς εκεί ήταν πιο ασφαλές από ό,τι στην Ερυθραί . Η σύζυγος έμεινε έγκυος όταν ο σύζυγός της επισκέφτηκε εκείνη και την κόρη τους στο Χαρτούμ το φθινόπωρο του περασμένου έτους.
Ωστόσο, μόλις άρχισαν οι μάχες στο Σουδάν, το διαμέρισμα στο οποίο διέμενε χτυπήθηκε από βομβαρδισμούς. Με λιγοστά τρόφιμα και νερό και μικρή πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη, η γυναίκα αποφάσισε να προσπαθήσει να φτάσει στην Αίγυπτο.
Ονόμασαν τα πυρά, πυροτεχνήματα
«Δεν είπαμε στην κόρη μας τίποτα για τον πόλεμο στο Χαρτούμ γιατί δεν θέλαμε να την τρομάξουμε», είπε ο σύζυγος στον Guardian. «Μπορούσε να ακούσει τον ήχο των πυροβολισμών στο Χαρτούμ, αλλά η γυναίκα μου της είπε να μην ανησυχεί γιατί ήταν απλά πυροτεχνήματα. Η γυναίκα και η κόρη μου έπρεπε να αφήσουν τα πάντα πίσω τους όταν δραπέτευσαν από το Χαρτούμ. Η γυναίκα μου μόλις πήρε το πιστοποιητικό γάμου μας και η κόρη μου πήρε μαζί της μια μικρή αρκούδα που την έλεγε Μοχάμεντ. Ζήτησε να ονομάσει τον μικρό της αδελφό με το όνομα του αρκουδιού της».
Ξεκίνησαν ένα τρομακτικό τετραήμερο ταξίδι από το Χαρτούμ στα αιγυπτιακά σύνορα μέσω της πόλης Μεντάνι, χρησιμοποιώντας διάφορες μορφές μεταφοράς, όπως φορτηγό, λεωφορείο και ταξί.
Κάποια στιγμή ένας τροχός ξέφυγε από το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν και το όχημα ανατράπηκε με αποτέλεσμα να τραυματιστούν κάποιοι από τους επιβάτες. Η γυναίκα και η κόρη της δεν έπαθαν τίποτα και κατάφεραν να διαπραγματευτούν ένα τίμημα για να συνεχίσουν το ταξίδι τους με άλλο αυτοκίνητο.
Αναγκάστηκαν να περπατήσουν από το Πορτ Σουδάν σε ένα συνοριακό πέρασμα της Αιγύπτου στη μέση της νύχτας. Γνωρίζοντας ότι ήταν βαριά έγκυος, άλλοι πρόσφυγες βοήθησαν τη σύζυγο να μεταφέρει την κόρη της στο τελευταίο σκέλος της αναζήτησής τους για ασφάλεια.
Παρά τις αντιξοότητες
Κόντρα σε όλες τις πιθανότητες, το μωρό, ένα αγόρι, γεννήθηκε υγιές σε ένα ήσυχο περιβάλλον ενός νοσοκομείου στο Κάιρο νωρίς το πρωί της 24ης Μαΐου. Ο τοκετός πήγε τόσο καλά που μητέρα και μωρό πήραν εξιτήριο μέσα σε λίγες ώρες.
Ο σύζυγος προσπαθεί απεγνωσμένα να επισπεύσει να φέρει την οικογένειά του στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κατηγόρησε το Υπουργείο Εσωτερικών ότι έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή της οικογένειας λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων.
Ενώ η κυβέρνηση προτρέπει τους πρόσφυγες να χρησιμοποιούν ασφαλείς και νόμιμες διαδρομές αντί να διασχίζουν τη Μάγχη με μικρά σκάφη, ο αριθμός μετεγκατάστασης προσφύγων έχει μειωθεί κατά 75% από το 2019 και οι βίζες για οικογενειακή επανένωση είναι 40% χαμηλότερες από τα επίπεδα πριν από την πανδημία.
Την εποχή που το ζευγάρι υπέβαλε αίτηση για βίζα οικογενειακής επανένωσης, ο μέσος όρος αναμονής του Home Office ήταν 12 εβδομάδες. Όταν ο δικηγόρος της οικογένειας στο Ηνωμένο Βασίλειο ρώτησε για την καθυστέρηση τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, 12 μήνες μετά την υποβολή της αίτησης, ένας αξιωματούχος είπε σε ένα email ότι το Υπουργείο Εσωτερικών αντιμετώπιζε «σημαντικές καθυστερήσεις» στη λήψη αποφάσεων οικογενειακής επανένωσης και δεν θα μπορούσε να παρέχει ένα ενημερωμένο χρονοδιάγραμμα για μια απόφαση.
Ο σύζυγος είπε: «Ελπίζω ότι η αίτηση για βίζα οικογενειακής επανένωσης θα διεκπεραιωθεί πολύ σύντομα. Ο ασφαλής ερχομός του μωρού μας είναι ένα θαύμα και είναι σημάδι ελπίδας για το μέλλον. Έπρεπε να πληρώσω πολλά χρήματα για το ταξίδι έξω από το Χαρτούμ για να φέρω τη γυναίκα και την κόρη μου στην ασφάλεια, αλλά τα χρήματα έρχονται και φεύγουν… μόνο η ζωή έχει σημασία».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις