Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
«Ο αήττητος»

«Ο αήττητος»

Αυτός είναι ο τίτλος της Welt για τον Ερντογάν. Καταιγισμός ρεπορτάζ και σχολίων στον τύπο για τη νίκη του επί του Κιλιτσντάρογλου. Ενδεικτικά μερικά εξ αυτών.

«Σύμφωνα με το εκλογικό συμβούλιο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κέρδισε τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Η αντιπολίτευση φαίνεται ότι απέτυχε να πείσει με την υπόσχεση για εκδημοκρατισμό. Το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες θα πρέπει να προσαρμοστούν για άλλα πέντε χρόνια με έναν δύσκολο εταίρο» αναφέρει σε εκτενές ρεπορτάζ της από την Τουρκία η Welt στην ιστοσελίδα της και συμπληρώνει μεταξύ άλλων για τον «αιώνα του Ερντογάν»: «Η Τουρκική Δημοκρατία γιορτάζει φέτος τα 100ά της γενέθλια. Στόχος του Ερντογάν ήταν πάντα να βρίσκεται στην κορυφή της εξουσίας. Φαίνεται ότι οι οπαδοί του τού έκαναν τη χάρη και τον εξέλεξαν Πρόεδρο της Τουρκίας για άλλα πέντε χρόνια».

Ενδιαφέρον προκαλεί όμως και μια προσέγγιση στην πολιτική στρατηγική του νυν και επόμενου Τούρκου προέδρου: «Ο Ερντογάν δεν θα ήταν Ερντογάν αν δεν είχε το βλέμμα στραμμένο ήδη στην επόμενη μάχη. Στη νικητήρια ομιλία του, έκανε ήδη προεκλογική εκστρατεία για τις τοπικές εκλογές του επόμενου έτους. ‘Είμαστε έτοιμοι να (…) κερδίσουμε την Κωνσταντινούπολη;’ φώναζε στο πλήθος. Η πόλη όπου μεγάλωσε ο Ερντογάν και ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα πέρασε στην αντιπολίτευση στις τοπικές εκλογές του 2019. Αυτό ήταν ανέκαθεν ένα αγκάθι για τον Πρόεδρο. Φαίνεται ότι ο ‘τουρκικός αιώνας’είναι μόνο η αρχή για τον Ερντογάν.

Ερντογάν «μέχρι τον θάνατο»- Και η αντιπολίτευση;

Τη δική της ανάλυση για το εκλογικό αποτέλεσμα του β’ γύρου των προεδρικών εκλογών και την τελική επικράτηση Ερντογάν, που με τη νίκη αυτή επισφραγίζει την είσοδο στην τρίτη δεκαετία ηγεσίας, επιχειρεί η Frankfurter Allgemeine Zeitung εστιάζοντας ταυτόχρονα στην ήττα της αντιπολίτευσης. «Ο Ερντογάν χρησιμοποίησε όλους τους μοχλούς που του προσέφερε ο κρατικός μηχανισμός. Τα ΜΜΕ που ήλεγχε αγνόησαν σχεδόν πλήρως τον αντίπαλό του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Τελικά, ο Κιλιτσντάρογλου φάνηκε ανίσχυρος να πιάσει το προβάδισμα του Ερντογάν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Σε μια τελευταία πράξη απόγνωσης, άλλαξε τις τελευταίες μέρες την προεκλογική εκστρατεία του κατά 180 μοίρες. Προσπάθησε να κερδίσει πόντους με αντιπροσφυγικά συνθήματα».

Σε κάθε περίπτωση, παρατηρεί η FAZ, «η αντιπολίτευση αντιμετωπίζει πλέον μια κρίσιμη δοκιμασία. Τα έξι κόμματα της αντιπολιτευόμενης συμμαχίας είναι πιθανό να προσπαθήσουν να κατηγορήσουν το ένα το άλλο για τη χαμένη ευκαιρία να εξωθήσουν τον Ερντογάν σε παραίτηση. Η αντιπολίτευση δεν είχε φτάσει ποτέ τόσο κοντά σε αυτόν τον στόχο από τότε που ανέλαβε ο Ερντογάν την εξουσία το 2003».

Η Δευτέρα ανήκει στον Ταγίπ Ερντογάν

Από την πλευρά της η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου παρατηρεί ότι σε αντίθεση με παλαιότερες εκλογικές αναμετρήσεις, αυτή τη φορά δεν πρόκειται για έναν «θρίαμβο» του Ερντογάν. «Οι αριθμοί είναι παραπλανητικοί (…) Στις προηγούμενες εκλογές, ο Ερντογάν δεν χρειάστηκε καν να πάει στον δεύτερο γύρο, κέρδισε στην πρώτη ψηφοφορία. Αυτή τη φορά έλαβε μόλις το 49,5% στον πρώτο γύρο. Ο Ερντογάν έχασε την υποστήριξη των ψηφοφόρων με τα χρόνια, αν και λιγότερο από ό,τι ήλπιζε και ανέμενε η αντιπολίτευση. Και αυτό παρά την σχεδόν απόλυτη κυριαρχία στο κράτους, τους θεσμούς, τα ΜΜΕ».

Στον δεύτερο γύρο λαμβάνει 52% και η εφημερίδα παρατηρεί: «Αυτό είναι λοιπόν το αποτέλεσμα μετά από μήνες προεκλογικής εκστρατείας: όλα παραμένουν ίδια. Με τη διαφορά ότι το 48% των ψηφοφόρων πλήττεται ακόμη περισσότερο αυτή τη φορά. Πίστευαν ότι τώρα μπορεί και να τα κατάφερναν. Με τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, έναν υποψήφιο πρόεδρο που αντί να φωνασκεί επί σκηνής, σχημάτιζε μια καρδιά με τα χέρια του. Με τον Κιλιστντάρογλου, τον αντί- Ερντογάν (…) Ο 74χρονος Κιλιτσντάρογλου αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο παραμονής του στην πολιτική. Μετά όμως από το βράδυ της Κυριακής δεν είναι πια φάρος ελπίδας. Οι νόμοι της φύσης εξακολουθούν να ισχύουν στην Τουρκία: η επόμενη ημέρα των εκλογών θα είναι μια ακόμη Δευτέρα. Με νικητή των εκλογών τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».

Must in

Μαθήματα ελληνικής Ιστορίας

Στη μελέτη «Ιστορία, έθνος και μυθιστόρημα στη Μεταπολίτευση» ο Δημήτρης Τζιόβας προσεγγίζει τη σχέση λογοτεχνίας και έθνους μέσα από τις μεταμορφώσεις του λεγόμενου «ιστορικού μυθιστορήματος», της μνήμης και των τραυμάτων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024