Δίκη για το Μάτι: «Μπορούσαν να προλάβουν τη φωτιά, δεν το έκαναν», είπε αξιωματικός της Πυροσβεστικής
Ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας επισήμανε πως εκείνη την ημέρα «παρατήρησα από το πρωί ότι δεν υπήρχε κάποιο εναέριο για να κάνει προληπτική εναέρια επιτήρηση λόγω του υψηλού βαθμού επικινδυνότητας. Θα μπορούσε το εναέριο μέσο να εντοπίσει τον καπνό και να χτυπήσει τη φωτιά εν τη γένεση της για να μην γίνει ανεξέλεγκτη» .
- Αποκάλυψη in: Μία πολυμήχανη 86χρονη παγίδευσε μέλη συμμορίας «εικονικών ατυχημάτων» στα Χανιά
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- Τυχερά μου Χριστούγεννα: Για αυτά τα τρία ζώδια οι γιορτές θα είναι μέλι
Τις απεγνωσμένες προσπάθειες που έκανε ζητώντας ενίσχυση των επίγειων δυνάμεων και συνδρομή εναέριων μέσων περιέγραψε ο αξιωματικός της πυροσβεστικής Γιάννης Κώστας καταθέτοντας στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με τους 104 νεκρούς. Ο μάρτυρας περιέγραψε ουσιαστικά όλες εκείνες τις παραλείψεις που συντέλεσαν στο τραγικό αποτέλεσμα επισημαίνοντας πως αν γίνονταν εγκαίρως ρίψεις από εναέρια μέσα η εξέλιξη της φονικής πυρκαγιάς θα ήταν εντελώς διαφορετική.
Ο μάρτυρας επισήμανε ότι όπως και ο δικαστικός πραγματογνώμονας Δημήτρης Λιότσιος έχει και ο ίδιος μηνυθεί από κατηγορούμενο.
Στόχος των κινήσεων αυτών εκ μέρους των κατηγορουμένων, όπως είπε ο μάρτυρας, ήταν «να μας φοβίσουν και να μειώσουν την αξιοπιστία μας στο δικαστήριο». «Εγώ όμως όχι μόνο δεν φοβήθηκα αλλά είμαι εδώ στο δικαστήριο να καταθέσω γιατί χάθηκαν 104 άνθρωποι. Θα μπορούσε να είχε διαταχθεί εκκένωση. Θα μπορούσε να γίνει διάσωση με ντουντούκες, αυτό το απλό, να μπουν οι πυροσβέστες στον οικισμό και να μπορέσει ο κόσμος να φύγει. Αν είχε γίνει κάτι από όλα αυτά θα μπορούσαν να είχαν σωθεί πολλοί άνθρωποι», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Κώστας απαντώντας σε ερωτήσεις του εκ των συνηγόρων υποστήριξης της κατηγορίας Βασίλη Ταουξή θέλοντας να καταδείξει και με αυτό τον τρόπο ποια είναι η δική του θέση στην υπόθεση αυτή.
Αίσθηση προκάλεσε και η αποκάλυψη του μάρτυρα ο οποίος όπως είπε όταν του ζητήθηκε να συντάξει δελτίο για την πυρκαγιά διαπίστωσε ότι υπήρχαν ανακριβή στοιχεία στην ηλεκτρονική λίστα με τα στίγματα των οχημάτων που χρησιμοποιήθηκαν στο σύστημα «ενγκέιτς» που αποτελείται από τις ώρες ενημέρωσης, άφιξης και αναχώρησης των οχημάτων .
Ο μάρτυρας όταν διαπίστωσε με τα μάτια του τα λάθη αυτά ενημέρωσε αρμοδίως ότι πρέπει να λάβει γνώση και ο εισαγγελέας. Οταν όμως οι ανώτεροι του δεν το έκαναν, όπως είπε «για εμένα ήταν μονόδρομος και το κατήγγειλα στον εισαγγελέα και τον Λιότσιο».
Όπως είπε μάλιστα για το κομμάτι αυτό έχει ασκηθεί δίωξη για ψευδή βεβαίωση και η υπόθεση εκδικάζεται στις 26 Οκτωβρίου 2023.
Ο μάρτυρας ξεκίνησε την κατάθεση του επισημαίνοντας ότι από την προηγούμενη μέρα ήταν σε γνώση της υπηρεσίας όλα τα στοιχεία της επικινδυνότητας και ως εκ τούτου οφείλαμε, όπως είπε, «να επανδρώσουμε τα οχήματα στο σταθμό μας σε στάδιο αυξημένης ετοιμότητας».
Ο κ. Κώστας ανέφερε πως μετά την εκδήλωση της φωτιάς στην Κινέτα του ζητήθηκε και έδωσε οχήματα που είχε για επιτήρηση και περιπολία τα οποία ο ίδιος φρόντισε να αντικαταστήσει εγκαίρως.
Ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας επισήμανε πως εκείνη την ημέρα «παρατήρησα από το πρωί ότι δεν υπήρχε κάποιο εναέριο για να κάνει προληπτική εναέρια επιτήρηση λόγω του υψηλού βαθμού επικινδυνότητας. Θα μπορούσε το εναέριο μέσο να εντοπίσει τον καπνό και να χτυπήσει τη φωτιά εν τη γένεση της για να μην γίνει ανεξέλεγκτη» .
Στη συνέχεια αναφέρθηκε λεπτό προς λεπτό στα μέσα που είχαν φτάσει στο σημείο επίγεια και το μοναδικό εναέριο καταδεικνύοντας την παντελή απουσία του κράτους.
«Κέντρο χρειαζόμαστε ενισχύσεις σε επίγειες δυνάμεις και εναέρια μέσα. Η πυρκαγιά βρίσκεται στον περίβολο των σπιτιών και πάει στο βουνό», είχε πει ο ίδιος σε επικοινωνία του με το Κέντρο της Πυροσβεστικής από τις 16.59 ακόμα.
«Εκείνη την ώρα είχα οκτώ εθελοντικά οχήματα και ένα με μόνιμο πυροσβέστη με χωρητικότητα μόνο με πεντακόσια λίτρα. Στις 17.07 πήρα τηλέφωνο είπα ότι έχουμε πρόβλημα και χρειαζόμαστε ενισχύσεις» πρόσθεσε ο μάρτυρας δείχνοντας με στοιχεία τις επανειλημμένες και αγωνιώδεις προσπάθειες για το αυτονόητο τη συνδρομή με τα αναγκαία μέσα .
Και πρόσθεσε πως «στις 17.11 ήρθε το εναέριο και έκανε μια βολή και αναθαρρήσαμε γιατί η πυρκαγιά όπως λέμε εμείς στη γλώσσα μας έκατσε. Και πιστέψαμε ότι θα την κρατούσαμε. Αρκεί να έρχονταν και άλλα εναέρια μέσα που δυστυχώς δεν ήρθαν».
Περιγράφει στη συνέχεια πως ρίχτηκαν όλες οι επίγειες δυνάμεις στο μέτωπο της φωτιάς. Στις 17.20 η φωτιά είχε μπει μέσα στο μοναστήρι Παντοκράτορα στο Νταού .
Στις 17.30,κατέθεσε ο κ. Κώστας, η φωτιά είχε γίνει πλέον ανεξέλεγκτη. Εναέρια δεν υπάρχουν. Κυρία πρόεδρε ένα εναέριο. Δεν ήρθε ξανά άλλο. Αν έρχονταν τρία τέσσερα εναέρια μέχρι τις πέντε με πέντε και μισή, η φωτιά δεν θα είχε φτάσει ούτε στο Βουτζά. Η φωτιά ήταν σε εξέλιξη αλλά δεν ήταν ανεξέλεγκτη» ,τόνισε απευθυνόμενος προς το δικαστήριο ο μάρτυρας ο οποίος παρέμεινε στο μέτωπο Μέχρι το βράδυ της επόμενης μέρας.
Αναφερόμενος στον ρόλο των εθελοντών ο μάρτυρας είπε ότι «οι εθελοντές βοήθησαν όσο μπορούσαν. Μέχρι τις πέντε το απόγευμα είχα οκτώ οχήματα εθελοντών και έναν επαγγελματία πυροσβέστη. Πώς θα σταματήσω εγώ την Πυροσβεστική; Θα μπορούσε η φωτιά να είχε περιοριστεί αν είχαμε περισσότερα οχήματα».
Και πολλές φορές επισήμανε ότι η συμβολή των εναέριων μέσων θα ήταν καθοριστική για την εξέλιξη της φωτιάς.
Αν έμεναν οι άνθρωποι στα σπίτια τους δεν θα είχαμε μόνο εκατόν τέσσερις νεκρούς αλλά εκατοντάδες ή και χιλιάδες νεκρούς είπε ο μάρτυρας υπενθυμίζοντας ότι σώθηκαν χιλιάδες που έφυγαν από τα σπίτι τους και άλλοι που έτρεξαν στη θάλασσα για να σωθούν .
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις