Κίνα: Αλλαγή φρουράς στον διαστημικό σταθμό Tiangong
Το διαστημικό εργαστήριο της Κίνας βρίσκεται σε τροχιά από το 2021 και μελλοντικά πρόκειται να επεκταθεί.
- Τι είναι το shutdown της αμερικανικής κυβέρνησης και τι είναι το ταβάνι του χρέους;
- Όταν ο Μακρόν αποκαλούσε το Πρωθυπουργικό Μέγαρο «το κλουβί με τις τρελές»
- Έκλεβαν πολυτελή οχήματα SUV και τα πωλούσαν στο εξωτερικό – Το αιματηρό επεισόδιο με τον αρχηγό της σπείρας
- Πώς η υπόθεση Πελικό έδωσε άλλες διαστάσεις στη σεξουαλική βία
Τρεις αστροναύτες εκτοξεύτηκαν την Τρίτη για την αλλαγή πληρώματος στον διεθνή διαστημικό σταθμό της Κίνας, εφαλτήριο για τις πρώτες επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη εντός της δεκαετίας.
Το σκάφος Shenzhou-16 που εκτοξεύτηκε τα ξημερώματα από το διαστημικό κέντρο του Τζιουκουάν στην έρημο Γκόμπι της βορειοδυτικής Κίνας είναι η πέμπτη αποστολή πληρώματος στο τροχιακό εργαστήριο από το 2021.
Οι τρεις αστροναύτες θα αντικαταστήσουν τρεις συναδέλφους τους που βρίσκονται στον Tiangong εδώ και περίπου πέντε μήνες.
Η συναρμολόγηση του σταθμού ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2021 και ολοκληρώθηκε επισήμως πέρυσι με την προσθήκη της τρίτης υπομονάδας, έπειτα από συνολικά 11 επανδρωμένες και μη αποστολές.
Πρόσφατα όμως η Κίνα ανακοίνωσε σχέδιο για την εκτόξευση νέας υπομονάδας με την οποία ο σταθμός, ο οποίος έχει σήμερα διάταξη σε σχήμα «Τα», θα αποκτήσει τελικά σχήμα σταυρού.
Η Κίνα αποφάσισε να αναπτύξει δικό της διαστημικό σταθμό μετά την άρνηση των ΗΠΑ να την δεχτούν στο πρόγραμμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού λόγω ανησυχίας για τη στρατιωτική φύση του κινεζικού διαστημικού προγράμματος.
Με την πρώτη επανδρωμένη αποστολή της το 2003 η Κίνα έγινε μόλις η τρίτη χώρα μετά τις ΗΠΑ και τη Ρωσία που αποκτά τη δυνατότητα να εκτοξεύει αστροναύτες με δικά της μέσα.
Το νέο πλήρωμα του Tiangong περιλαμβάνει τον 36χρονο Γκούι Χαϊτσάο, τον πρώτο πολίτη που συμμετέχει σε κινεζική αποστολή, καθηγητή Αεροδιαστημικής στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου.
Αυτή την εβδομάδα, η Κίνα ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να στείλει ανθρώπους στην επιφάνεια της Σελήνης πριν από το 2030.
Αν το χρονοδιάγραμμα τηρηθεί, κινέζοι αστροναύτες θα πατήσουν στη Σελήνη περίπου μια πενταετία μετά την επιστροφή της NASA στο φεγγάρι το 2025.
Και οι δύο χώρες σχεδιάζουν να εξερευνήσουν τον νότιο πόλο της Σελήνης, μετά την ανακάλυψη κρατήρων που δεν βλέπουν ποτέ το φως του Ήλιου και εκτιμάται ότι περιέχουν μεγάλες ποσότητες νερού σε μορφή πάγου.
Η Κίνα έχει πραγματοποιήσει επίσης ρομποτικές αποστολές στην επιφάνεια της Σελήνης και to 2021 έστειλε το πρώτο της ρομπότ στην επιφάνεια του Άρη.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις