Η Sunlight Group οδηγεί τις εξελίξεις για ένα αμιγώς ηλεκτρικό και βιώσιμο μέλλον
Με αφετηρία την Ελλάδα, η Sunlight παράγει καινοτομία στις λύσεις αποθήκευσης ενέργειας
Αν η ανθρωπότητα συνεχίσει να καταναλώνει φυσικούς πόρους με τον τρόπο που το κάνει μέχρι σήμερα, έως το 2050 θα χρειαζόμαστε τρεις πλανήτες σαν τη Γη για να συντηρήσουμε τον τρόπο ζωής του πληθυσμού. Για να πάψει η ανθρωπότητα να ζει με… πίστωση, τα κράτη ανά τον πλανήτη έχουν αναλάβει δεσμεύσεις για ένα πιο βιώσιμο μέλλον, με την Ευρώπη να έχει μπει συστηματικά στο δρόμο προς την πράσινη μετάβαση.
Ο χάρτης της «πράσινης» πορείας της ΕΕ έχει πολλούς σταθμούς. Ο πιο κομβικός ίσως αφορά την ενεργειακή μετάβαση, με την τεχνολογία λιθίου και τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας να παίζουν στρατηγικό ρόλο, οδηγώντας τις εξελίξεις προς ένα αμιγώς ηλεκτρικό, και κατά συνέπεια πιο βιώσιμο, μέλλον.
Στις τεκτονικές αλλαγές που συντελούνται στον χώρο της ενέργειας, και δη της αποθήκευσής της, και θα κορυφωθούν στη διάρκεια της δεκαετίας που διανύουμε, η Ελλάδα δεν έχει απλώς ρόλο παρατηρητή. Βρίσκεται στην εμπροσθοφυλακή, καθώς ελληνικές εταιρείες έχουν αποκτήσει παγκόσμιο προβάδισμα στην ανάπτυξη βιώσιμων λύσεων αποθήκευσης ενέργειας.
Η Sunlight Group, μέλος του Ομίλου Olympia συμφερόντων Πάνου Γερμανού, με εργοστάσια σε Ξάνθη, Κομοτηνή και Κιλκίς στην Ελλάδα, αλλά και ΗΠΑ, Γερμανία, Ιταλία, Ισραήλ στο εξωτερικό, είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Η 100% ελληνική, αλλά και πολυεθνική συνάμα, εταιρεία είναι πρεσβευτής της Ελλάδας με διεθνή παρουσία στην παραγωγή μπαταριών και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας ιόντων λιθίου και μολύβδου-οξέος που έχουν στο DNA τους την τεχνολογική καινοτομία και συνδέονται ευθέως με τη βιώσιμη ανάπτυξη. Μπαταρίες που χρησιμοποιούνται σε βιομηχανικές εφαρμογές, σε ηλεκτρικά οχήματα δηλαδή που εξυπηρετούν τον κλάδο της ενδοεφοδιαστικής αλυσίδας, όπως είναι τα κλαρκ και τα ανυψωτικά, και σε συστήματα αποθήκευσης ενέργειας για εφαρμογές εντός και εκτός δικτύου, αλλά και για οικιακές εφαρμογές.
Αναπτύσσοντας εξειδικευμένες, καινοτόμες και φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις αποθήκευσης ενέργειας, που καθιστούν πιο αξιόπιστη και προσιτή τη βιώσιμη ενέργεια, η Sunlight έχει εξελιχθεί σε case study για τη μετάβαση σε ένα αμιγώς ηλεκτρικό μέλλον, εφαρμόζοντας τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και υλοποιώντας μεθοδικά ένα τεράστιο επενδυτικό πλάνο που φέρνει τη χώρα μας στο προσκήνιο των εξελίξεων του κομβικού κλάδου της μπαταρίας.
Η πρότυπη μονάδα ανακύκλωσης της Κομοτηνής
Στον πυρήνα των αρχών κυκλικής οικονομίας που εφαρμόζει η Sunlight Group βρίσκεται το πρότυπο εργοστάσιο ανακύκλωσης της Κομοτηνής, μία από τις πιο προηγμένες μονάδες ανακύκλωσης μπαταριών μολύβδου-οξέος και ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς δευτερογενούς μολύβδου.
Με περισσότερους από 140 εξειδικευμένους εργαζόμενους και ετήσια δυναμικότητα 45.000 τόνους καθαρού μολύβδου και κραμάτων μολύβδου, η μονάδα προμηθεύει σήμερα το βιομηχανικό συγκρότημα της Sunlight Group στην Ξάνθη, καλύπτοντας περισσότερο από το 50% των αναγκών του σε πρώτη ύλη μολύβδου, μειώνοντας έτσι σημαντικά τη χρήση φυσικών πόρων και ενισχύοντας την εφοδιαστική αλυσίδα. Και η επιτυχία δεν σταματά εδώ.
Μέσα από συνεχείς επενδύσεις, η Sunlight Group έχει θέσει ως στόχο τον διπλασιασμό της δυναμικότητας της μονάδας έως το 2025, μια αύξηση που θα υποστηρίξει περαιτέρω τις δεσμεύσεις για βιωσιμότητα, καθώς η εταιρεία, η οποία σημειωτέον είναι ιδρυτικό μέλος του «Green Mission», θα ανακυκλώνει και θα διαφυλάσσει ακόμη περισσότερους φυσικούς πόρους. Και ταυτόχρονα, θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την εφοδιαστική της αλυσίδα, παράγοντας εσωτερικά την πρώτη ύλη που χρειάζεται για την παραγωγή μπαταριών μολύβδου-οξέος.
Η πρώτη μονάδα ανακύκλωσης μπαταριών λιθίου στην Ευρώπη
Η ανάπτυξη αποτελεσματικών τρόπων ανακύκλωσης των μπαταριών ιόντων λιθίου, των μπαταριών δηλαδή που οδηγούν τις εξελίξεις για την απανθρακοποίηση και την εξασφάλιση ενός αμιγώς ηλεκτρικού μέλλοντος, αποτελεί μια από τις πιο επιτακτικές ενεργειακές ανάγκες παγκοσμίως, με την Ελλάδα να αποκτά πλέον κομβικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια.
Ως πρωτοπόρος στην παροχή καινοτόμων βιομηχανικών λύσεων αποθήκευσης ενέργειας, η ελληνική εταιρεία όχι μόνο συνυπογράφει την εμβληματική ευρωπαϊκή πρωτοβουλία ReLiFe, ως ένας από τους επτά εταίρους του έργου για την ανακύκλωση μπαταριών λιθίου, αλλά βάζει τη σφραγίδα της στις προσπάθειες για δημιουργία του πρώτου εργοστασίου ανακύκλωσης μπαταριών LFP στην Ευρώπη.
Στην «καρδιά» του προγράμματος βρίσκεται η δημιουργία πιλοτικής μονάδας με δυναμικότητα ανακύκλωσης 500 τόνων μπαταριών λιθίου ετησίως στις εγκαταστάσεις της Sunlight Group στην Ξάνθη. Η μονάδα, η πρώτη του είδους της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και μία από τις ελάχιστες παγκοσμίως, απαντά σε μια σειρά βασικών στόχων της ΕΕ σχετικά με τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες που ανακτώνται μέσα από τη διαδικασία ανακύκλωσης (λίθιο, φωσφορικός σίδηρος και γραφίτης), τη βιωσιμότητα, την ενεργειακή μετάβαση, και την κυκλική οικονομία
Επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ
Συνδυάζοντας την πολυετή εμπειρία της στην τεχνολογία λιθίου και την επιστημονική της ομάδα, που μετρά πάνω από 200 ειδικούς σε πέντε κέντρα Ε&Α στην Ελλάδα και το εξωτερικό, για να αναπτύξει εξειδικευμένες και καινοτόμες εφαρμογές στην αλυσίδα αξίας των μπαταριών ιόντων λιθίου, η εταιρεία επεκτείνει σημαντικά τη σχετική παραγωγή με τέσσερις γραμμές συναρμολόγησης υψηλού αυτοματισμού για τις εγκαταστάσεις της σε Ελλάδα και ΗΠΑ.
Μέσα από μια επένδυση πολλών εκατομμυρίων, η Sunlight Group αυξάνει σε 3,2GWh ετησίως την παραγωγική δυναμικότητά της σε μπαταρίες ιόντων λιθίου για βιομηχανική ηλεκτροκίνηση και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, απαντώντας στη διεθνή ζήτηση για μπαταρίες λιθίου κορυφαίας ποιότητας με από state of the art τεχνολογία.
Η πρώτη από τις τέσσερις αυτόματες γραμμές συναρμολόγησης τέθηκε σε λειτουργία στο βιομηχανικό συγκρότημα της Sunlight στην Ξάνθη το 2022, ενώ άλλες δύο θα εγκατασταθούν στη μονάδα εντός του 2023. Η τέταρτη γραμμή συναρμολόγησης μπαταριών λιθίου θα εγκατασταθεί στη μονάδα που δημιουργεί η Sunlight στο Mebane της Βόρειας Καρολίνας, στο πιο σύγχρονο, τεχνολογικά ανεπτυγμένο και υψηλής δυναμικότητας εργοστάσιο συναρμολόγησης μπαταριών του είδους στις ΗΠΑ.
Η τελευταία λέξη στα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας
Με περισσότερα από 30 χρόνια εμπειρίας στην αποθήκευση ενέργειας, η Sunlight Group ανοίγει δρόμο και στις καινοτόμες εφαρμογές τεχνολογιών αποθήκευσης, με ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο λύσεων ιόντων λιθίου και μολύβδου, συμπεριλαμβανομένου του καινοτόμου συστήματος αποθήκευσης ενέργειας υψηλής και χαμηλής τάσης, Sunlight Li.ON ESS.
Η Sunlight Li.ON ESS αποτελεί μια από τις πιο προηγμένες και εξειδικευμένες λύσεις αποθήκευσης ενέργειας στην αγορά, εξυπηρετώντας ένα μεγάλο εύρος εφαρμογών, συμπεριλαμβανομένων των έξυπνων κατοικιών, των εγκαταστάσεων ηλιακής και αιολικής ενέργειας και των εγκαταστάσεων φόρτισης ηλεκτροκίνησης.
Και όχι μόνο αυτό, αλλά σε πρόσφατη τοποθέτησή του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Sunlight Group, κ. Λάμπρος Μπίσαλας, ανακοίνωσε επενδύσεις της τάξης των €100 εκατ. για τη δημιουργία γραμμής παραγωγής αποκλειστικά για συστήματα αποθήκευσης ενέργειας στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη βόρεια Ελλάδα. Με αυτό τον τρόπο, η Sunlight ενισχύει περαιτέρω τον κλάδο της αποθήκευσης ενέργειας στην Ευρώπη, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη μετάβαση προς ένα βιώσιμο μέλλον.
- Συρία: Στους 82 ανήλθαν οι νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην Παλμύρα
- Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ρωσία παρουσίασε νέο πύραυλο με την επίθεση στην Ουκρανία
- Λακωνία: Σορός άντρα εντοπίστηκε κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς στη Σκάλα
- Λίβανος: Τουλάχιστον 12 νεκροί και 50 τραυματίες από ισραηλινούς βομβαρδισμούς
- Γερμανία: Ο Πιστόριους δεν θα διεκδικήσει το χρίσμα του υποψήφιου καγκελάριου – Προτείνει Σολτς
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου