Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 104 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου
Το «Πυρρίχιο Πέταγμα» φωταγωγήθηκε συμβολικά σε κόκκινο χρώμα προς τιμήν των θυμάτων του Ποντιακού Ελληνισμού.
- Ο Κηφισός δεν θα άντεχε το νερό του Ντάνιελ ή της Βαλένθια - Καθηγητής του ΕΜΠ εξηγεί τον λόγο
- Ανδρουλάκης: Να επενδύσουμε στη βιωσιμότητα, την αειφορία και στις συνέργειες μεταξύ του τουρισμού
- Ο Σπηλιωτόπουλος εξηγεί γιατί δεν υπέγραψε τη διακήρυξη του κόμματος Κασσελάκη
- Στοιχεία σοκ για την ενδοοικογενειακή βία: Πάνω από 15.000 γυναίκες έχουν πέσει θύματα σε δέκα μήνες
Σε έντονα συγκινησιακό κλίμα, ο Δήμος Πειραιά και ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, τίμησαν χθες, στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 104 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα του Ποντιακού Ελληνισμού, στο Μνημείο Γενοκτονίας «Πυρρίχιο Πέταγμα», στην πλατεία Αλεξάνδρας.
Η τελετή ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ, ακολούθησαν ομιλίες και κατάθεση στεφάνων.
Ο λυράρης Χρήστος Ναβροζίδης, με τον Νικηφόρο Ιωαννίδη στο νταούλι, απέδωσαν το ποντιακό παραδοσιακό τραγούδι «Αητέντς επαραπέτανεν», το οποίο αποτελεί «Ωδή στον Άγνωστο Στρατιώτη» και ακολούθησε ο Πυρρίχιος χορός από πυρριχιστές του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων υπό τις οδηγίες του Όμηρου Παχατουρίδη. Την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Πειραιά.
Το Μνημείο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου «Πυρρίχιο Πέταγμα», έργο του εικαστικού κ. Παναγιώτη Τανιμανίδη, ανεγέρθηκε στην πλατεία Αλεξάνδρας το 2017, με δωρεά του κ. Ευάγγελου Μαρινάκη, πρώτου σε σταυρούς εκλεγμένου Δημοτικού Συμβούλου Πειραιά.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ, σε δήλωσή του, τόνισε μεταξύ άλλων:
«Τιμώ βαθύτατα τις Ομοσπονδίες των Ποντιακών Σωματείων που διοργανώνουν αυτήν τη γιορτή μνήμης και τιμής, αισθάνομαι βαθιά συγκινημένος και ευχαριστώ τον Πρόεδρο κ. Ευάγγελο Μαρινάκη για τη μεγάλη δωρεά στην πόλη του Πειραιά, αλλά και στην ιστορία μας.
Εύχομαι όλοι μας να μεταλαμπαδεύσουμε τα ζώπυρα του Γένους στη διάδοχη γενιά, σε μια εποχή βαθύτατου αναθεωρητισμού και ιστορικών ανατροπών».
Εκ μέρους του Δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη, χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμίδης, ο οποίος, τόνισε:
«Με την εκδήλωση αυτή στέλνουμε ένα μήνυμα ότι δεν έχουμε ξεχάσει και ούτε θα ξεχάσουμε, έως ότου βρουν δικαίωση όλοι εκείνοι που δολοφονήθηκαν και εκτοπίστηκαν από τις πατρίδες τους. Ως Δημοτική Αρχή, είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για το γεγονός ότι σε αυτό το σημείο, στην πλατεία Αλεξάνδρας, ανεγέρθηκε πριν από έξι χρόνια ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του Ποντιακού Ελληνισμού.
Ένα μνημείο με υπερτοπικό χαρακτήρα, το οποίο πλέον αποτελεί σημείο αναφοράς για τους απανταχού Ποντίους. Θα ήθελα να ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά δημόσια, τον δωρητή του Μνημείου κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, χάρη στον οποίο έγινε εφικτή η ανέγερση ενός τόσο επιβλητικού και σημαντικού μνημείου, στο οποίο ο Πειραιάς και οι Πειραιώτες μπορούν να τιμούν με τον τρόπο που αρμόζει στην ιστορία αυτής της πόλης τα θύματα της Γενοκτονίας».
Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων επεσήμανε:
«Η σημερινή ημέρα είναι πολύ σημαντική. Το μνημείο που βρίσκεται εδώ, στην «καρδιά» του Πειραιά αποτελεί σύμβολο για τους Ποντίους αδελφούς μας.
Θα ήθελα να συγχαρώ τον Δήμο Πειραιά για αυτή την εκδήλωση και τον δωρητή του μνημείου και Πρόεδρο του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη, διότι αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, ότι όχι μόνο αγαπά τον Πειραιά, αλλά αγαπά την ιστορία και τιμά εκείνους που χάθηκαν».
Η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Σταυρούλα Αντωνάκου, σε δήλωσή της, επεσήμανε:
«Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί πλέον θεσμό, μετά τη δωρεά του μνημείου από τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Είναι ημέρα μνήμης και τιμής. Για εμάς, στον Πειραιά, είναι πολύ σημαντικό, αλλά και για όλους τους Έλληνες να τιμάμε τη μνήμη των 353.000 Ελλήνων, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους. Εμείς οφείλουμε, όχι μόνο να πραγματοποιούμε αυτές τις εκδηλώσεις, αλλά να κρατάμε τη μνήμη τους ζωντανή. Συγχαρητήρια στον Δήμο Πειραιά και σε όλους όσοι συνέβαλαν στη πραγματοποίηση της εκδήλωσης».
Ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Γεώργιος Βαρυθυμιάδης, σε δήλωσή του, σημείωσε:
«Τιμούμε τους προγόνους μας και βρισκόμαστε στο «Πυρρίχιο Πέταγμα», για να ανανεώσουμε την υπόσχεση ότι θα είμαστε εδώ μέχρι να δικαιωθούμε.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη που κάθε χρόνο μάς τιμά με αυτήν την εκδήλωση σε συνεργασία με την Ομοσπονδία, καθώς και τον δωρητή Βαγγέλη Μαρινάκη, που πάντα βρίσκεται στο πλευρό μας και μας υποστηρίζει».
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων Χρήστος Δημόπουλος, στον χαιρετισμό του, ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Η εκδήλωση αυτή έχει γίνει πλέον θεσμός, εδώ στο «Πυρρίχιο Πέταγμα» της πλατείας Αλεξάνδρας. Η ιστορική μνήμη και ο πολιτισμός των Ποντίων διατηρούνται αναλλοίωτα. Οι απόγονοι των θυμάτων διατηρούν άσβεστη τη φλόγα, καθώς η μνήμη της γενοκτονίας κυλά ζωντανή στις φλέβες τους. Αγωνίζονται όμως μόνοι τους για τη διεθνή αναγνώριση και αυτό δεν είναι αρκετό. Το ελληνικό κράτος οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του και να προωθήσει την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων διεθνώς. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε έως ότου υπάρξει η διεθνής αναγνώριση της γενοκτονίας, ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια εγκλήματα στο μέλλον».
Εκ μέρους του δωρητή του μνημείου Ευάγγελου Μαρινάκη, χαιρετισμό απηύθυνε η Φωτεινή Υψηλάντη, Πρόεδρος της ALTER EGO MEDIA, η οποία ανέφερε:
«Ημέρα Μνήμης η 19η Μαΐου, αφιερωμένη στους Γενοκτονημένους Έλληνες του Πόντου! Σήμερα εδώ στο «Πυρρίχιο Πέταγμα», το μνημείο για την Γενοκτονία, τιμούμε τη μνήμη των αδικοχαμένων ψυχών! Ζωές, όνειρα, ελπίδες, γκρεμίστηκαν και χάθηκαν μέσα σε κλάματα παιδιών, κραυγές πόνου και τρόμου.
Καταστροφή, βασανισμοί, θρήνος, απόγνωση και βαθιά θλίψη, που άφησαν πίσω τους τραυματισμένες και ακρωτηριασμένες ψυχές. Μια μαύρη σελίδα της Ιστορίας μας που σημαδεύτηκε από ακραία βιαιότητα και ανείπωτο πόνο. 19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης, Ημέρα Τιμής, Ημέρα Διδαχής! 353.000 ανθρώπινες ζωές! Ψυχές που δεν θα ξεχάσουμε! Θα τους μνημονεύουμε για πάντα, για να μην επαναληφθεί ποτέ η τραγική αυτή ιστορία.
Το «Πυρρίχιο Πέταγμα» το εμβληματικό αυτό μνημείο της συλλογικής και ιστορικής μνήμης του Πόντου, το σύμβολο της Γενοκτονίας, είναι η σιωπηρή μαρτυρία για να διατηρηθεί ανεξίτηλη η μνήμη τους. Ας γίνει σύμβολο για έναν καλύτερο κόσμο. Μαζί με αυτούς που χάθηκαν τιμούμε και τους επιζώντες, που ξεριζώθηκαν από τις προγονικές εστίες, επέζησαν από την εξαθλίωση και τις κακουχίες και κατάφεραν να ριζώσουν πάλι, στη μητέρα πατρίδα. Η αδάμαστη ψυχή του Πόντου, ενάντια σε όλες τις αντιξοότητες, συνέχισε και διατήρησε, τον Πολιτισμό, τις Παραδόσεις και την Ταυτότητα της.
Στο ταξίδι της μνήμης, ας κρατήσουμε τα ιερά σύμβολα του Πόντου και ας αγωνιστούμε για τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα της ειρήνης, της δικαιοσύνης και της αξιοπρέπειας. Θα είναι αιώνια η μνήμη τους!
Σήμερα είναι και μια άλλη θλιβερή επέτειος! 29 Μαΐου 1453! Εάλω η Πόλις! Από τα σημαντικότερα και πλέον τραγικά γεγονότα της παγκόσμιας Ιστορίας. Η Άλωση της Βασιλεύουσας σηματοδοτεί το τέλος της υπερχιλιετούς Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, γνωστή ως Βυζάντιο! Η Τραπεζούντα θρήνησε για την Πόλη λέγοντας χαρακτηριστικά Πάρθεν η Πόλη, Πάρθεν η Ρωμανία. Ο επίλογος γράφτηκε το 1461 με την πτώση της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας. Για τον Ελληνισμό αρχίζει η σκοτεινή περίοδος των 400 ετών υπό οθωμανική κατοχή. Άλλος ένας τραγικός επίλογος γράφτηκε ανεξίτηλα στη συλλογική μνήμη του Ελληνισμού. Έχουμε χρέος και βαριά κληρονομιά να θυμόμαστε και να τιμούμε. Η μνήμη μας είναι η δύναμη μας!».
Στεφάνια κατέθεσαν:
Εκ μέρους του Δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμίδης.
Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.
Εκ μέρους του δωρητή του Μνημείου Ευάγγελου Μαρινάκη, η Πρόεδρος της ALTER EGO MEDIA Φωτεινή Υψηλάντη.
Ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς – Κερατσινίου – Δραπετσώνας Κωνσταντίνος Ανδρονικίδης.
Ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βατραχανθρώπων Χρήστος Ποζίδης.
Ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Γεώργιος Βαρυθυμιάδης.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης :
Ο Βουλευτής Α’ Πειραιά και Νήσων Νίκος Βλαχάκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Σταύρος Βοϊδονικόλας, ο υποψήφιος βουλευτής Νικόλαος Μανωλάκος, οι Αντιδήμαρχοι: Δημήτρης Αράπης, Αθηνά Γλύκα-Χαρβαλάκου, Δημήτρης Καρύδης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Γρηγόρης Μόφορης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Πειραιά «Κανάλι Ένα» Αλέξανδρος Τζεφεράκος, ο Πρόεδρος της Β΄ Δημοτικής Κοινότητας Αλέξανδρος Νανόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Βασίλης Ταταρόπουλος, ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πειραιά Κωνσταντίνος Σχισμένος, ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά Γιώργος Παπαμανώλης – Ντόζας, εκ μέρους του Λιμενικού Σώματος, ο Πλοίαρχος Νικόλαος Ακουμιανάκης, ο Γ.Γ. του Συνδέσμου Ελλήνων Βατραχανθρώπων Αθανάσιος Λάμπρου, η Πρόεδρος του Ομίλου Εξάλειπτρον Νανά Λάτση και μέλη της ποντιακής κοινότητας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις