Εκλογές: Στο γυαλί και στις περιφέρειες η μάχη των κορυφαίων
Κορυφαία στελέχη όλων των κομμάτων, με τις εμφανίσεις τους στα μέσα ενημέρωσης, προσπαθούν να δώσουν την εκλογική μάχη από την αρχή, όχι πάντα με την προσδοκώμενη επιτυχία...
- Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ 19χρονος που εμπλέκεται στη δολοφονία του 5χρονου στο Μαρκόπουλο
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Έκλεβε τα παπούτσια των παιδιών στο νηπιαγωγείο και πιάστηκε στα πράσα (βίντεο)
- Έβαλαν κουτάβια σε τσουβάλια, τα έδεσαν και τα πέταξαν στον Αλφειό
Ξεκίνησε και επίσημα από την Δευτέρα η νέα προεκλογική περίοδος, ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου, με τα κόμματα να ρίχνονται στη μάχη τόσο στο τηλεοπτικό «γυαλί», όσο και στις κρίσιμες για το καθένα περιφέρειες, προκειμένου να πετύχουν τα καλύτερα αποτελέσματα.
Τόσο η κερδισμένη στις κάλπες της 21ης Μαΐου Νέα Δημοκρατία, όσο και ο μεγάλος ηττημένος των εκλογών ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και το ανανεωμένο σε ποσοστά ΠΑΣΟΚ, δίνουν τη μάχη της ψήφου «ρίχνοντας στην αρένα» τα κορυφαία στελέχη τους, με στόχο να κερδίσουν τις εντυπώσεις και, κυρίως, την προτίμηση του εκλογικού σώματος.
Ιδιαίτερα σημαντικό θα είναι για τα κόμματα, μάλιστα, το να «περάσει» η εισήγηση της Διακομματικής Επιτροπής, που συνεδρίασε σήμερα, Τρίτη, η οποία προτείνει να μην υπάρχουν περιορισμοί – όπως προβλέπεται – στις εμφανίσεις των υποψηφίων των κομμάτων στα ΜΜΕ.
Το σκεπτικό είναι ότι αφού δεν υπάρχει σταυρός προτίμησης στις εκλογές της 25ης Ιουνίου αλλά λίστα, δεν υπάρχει λόγος να ισχύσουν οι περιορισμοί – όπως συμβαίνει, δηλαδή, παγίως με τους βουλευτές Επικρατείας.
Ουσιαστικά, έγινε δεκτή από την Διακομματική η πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών να μην υπάρξουν περιορισμοί στις εμφανίσεις των υποψηφίων, παρά την προσωπική γνωμοδότηση του επικεφαλής του ΕΣΡ.
Η πρόταση έγινε δεκτή από τα κόμματα ομόφωνα και αναμένεται ΚΥΑ, μάλλον εντός της ημέρας, η οποία θα καθορίζει τις διατάξεις για τους υποψήφιους.
Νέα συνεδρίαση για το debate
Εν τω μεταξύ, αναμένεται και νέα συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής στο υπουργείο Εσωτερικών την Πέμπτη στις 11 το πρωί, σχετικά με το εάν θα πραγματοιηθει ή όχι debate μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου.
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να διεξαχθούν δύο debate ξεχωριστά, με το δεύτερο να γίνεται ανάμεσα στις αρχηγούς της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ – κάτι που είχε ζητήσει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, όταν έβγαιναν από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου.
Ο γενικός διευθυντης της ΝΔ, Γιάννης Σμυρλής, είπε πως θα τοποθετηθεί επί του θέματος την ερχόμενη Πέμπτη, ενώ θα πρέπει να θυμίσουμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν από τις κάλπες της 21ης Μαΐου, για τις οποίες είχε απορρίψει το επίμονο αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για debate μόνο με τον Αλέξη Τσίπρα, είχε δηλώσει πως μία τηλεμαχία μεταξύ των δύο θα είχε νόημα στις επόμενες εκλογές, αφού οι πρώτες κάλπες θα έχουν αναδείξει τους δύο πρώτους και οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, που δίνει μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα.
Όπως έλεγε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, σε συνέντευξή του στις 29 Απριλίου, «η δεύτερη κάλπη είναι άλλη υπόθεση, γιατί εκεί υπάρχει το μπόνους και το μπόνους θα το πάρει ο πρώτος ή ο δεύτερος της αναμέτρησης του Μαΐου. Εκεί δεν υπάρχει χώρος για τρίτο».
Να σημειωθεί, πάντως, ότι μετά το νικηφόρο αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης, ο κ. Μητσοτάκης φάνηκε να αναθεώρησε για ένα debate με τον Αλέξη Τσίπρα, με το επιχείρημα ότι η μεγάλη νίκη της ΝΔ στις 21 Μαΐου και η διαφορά 20 μονάδων από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ συνηγορούν στη… μη χρησιμότητα μιας τέτοιας τηλεμαχίας, αφού οι πολίτες άκουσαν τα προγράμματα και των δύο κομμάτων και επέλεξαν με την ψήφο τους αυτό της Πειραιώς.
Το ΚΚΕ, πάντως, απέρριψε την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ στην Διακομματική, λέγοντας πως θέλει ένα debate με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως θέλει να λάβει η Ένωση Συντακτών (ΕΣΗΕΑ) μέρος στη λήψη αποφάσεων ως προς τους όρους διεξαγωγής της τηλεμαχίας.
Τα δυνατά «χαρτιά» και οι… «ζημιάρηδες»
Την ίδια στιγμή, κορυφαία στελέχη όλων των κομμάτων, με τις εμφανίσεις τους στα μέσα ενημέρωσης, προσπαθούν να δώσουν την εκλογική μάχη από την αρχή, όχι πάντα με την προσδοκώμενη επιτυχία.
Για παράδειγμα και με δεδομένο ότι ακόμα το… «φυσάει» ο ΣΥΡΙΖΑ με τις άστοχες – αν μη τι άλλο – δηλώσεις του Γιώργου Κατρούγκαλου και της Θεανώς Φωτίου πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου, το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος αποφάσισε πως το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εκείνο που θα αποφασίζει ποια στελέχη θα βγαίνουν στα τηλεοπτικά πάνελ, ώστε να μην υπάρχουν αστοχίες σε δηλώσεις που μπορεί να βλάψουν προεκλογικά.
Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας σήμανε επανεκκίνηση, συγκροτώντας μία εκλογική επιτροπή με «δυνατά» στελέχη, μια νέα task force, που θα έχει τον βασικό ρόλο στη μάχη της 25ης Ιουνίου.
Από την πλευρά του, νέα στελέχη ρίχνει στη μάχη και ο Νίκος Ανδρουλάκης του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος, όμως, έχει να αντιμετωπίσει ήδη τις κατηγορίες της Νέας Δημοκρατίας – α λα… Κατρούγκαλου – περί «κρυφής ατζέντας» στην φορολογική πολιτική της Χαριλάου Τρικούπη, εξαιτίας των δηλώσεων δύο κορυφαίων στελεχών και υποψηφίων στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος.
Το γεγονός ότι ο επικεφαλής του Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Δουδωνής, και το ιδιαίτερα προβεβλημένο μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, Ελένη Χρονοπούλου, ουσιαστικά, φάνηκε σαν να μην γνωρίζουν σε βάθος το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματος, μιλώντας για μεγαλύτερους φόρους στα μερίσματα των επιχειρήσεων, με τον Δημήτρη Μάντζο να σπεύδει, ως άλλος πυροσβέστης, να σβήσει τις «φωτιές» που άναψαν, θυμίζει την υπόθεση Κατρούγκαλου και τις συνέπειες που είχε για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Βέβαια, το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για «μονταζιέρα» της ΝΔ και ξεκαθαρίζει τι ακριβώς προβλέπει για την φορολογία το οικονομικό του πρόγραμμα, σε επικοινωνιακό επίπεδο, ωστόσο, δόθηκε ήδη η… «πάσα» στην Πειραιώς να λέει τα «δικά της» – αυτή τη φορά για το κόμμα Ανδρουλάκη.
Περιοδείες και μάχη «πόρτα – πόρτα»
Σημαντικότατο ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία των «μονομάχων» παίζει και η μάχη της περιφέρειας, με το «γαλάζιο» στρατόπεδο να έχει ήδη δώσει τις κατευθυντήριες οδηγίες, βάσει των οποίων οι υποψήφιοι και πρωτίστως οι πρωτοκλασάτοι, που κέρδισαν τη μάχη του σταυρού στις 21 Μαΐου, καλούνται και σε ειδικές αποστολές εκτός έδρας, δηλαδή σε επισκέψεις έξω από τα όρια της εκλογικής περιφέρειάς τους.
«Ξεκινάμε τις περιοδείες με χαρά και ενθουσιασμό», ανάρτησε στα social media η Σοφία Ζαχαράκη, η οποία στις 21 Μαΐου έκοψε πρώτη το «νήμα» στην Ανατολική Αττική. Η ίδια μαζί με τον Νίκο Χαρδαλιά θα ανοίξουν ουσιαστικά αυτό το νέο κύκλο επισκέψεων από το Ιόνιο.
Παράλληλα, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, που ήρθε πρώτος σε σταυρούς στην Α’ Αθηνών, αναμένεται να κατευθυνθεί προς την Κρήτη, η οποία για πρώτη φορά πέρασε ολόκληρη στην εκλογική επιρροή της ΝΔ, ενώ ο Νίκος Δένδιας – πρώτος σε σταυρούς στο Νότιο τομέα της Αθήνας – θα ανηφορίσει προς τον Έβρο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη σε διάταξη μια νέα Εκλογική Επιτροπή, μια προσπάθεια οργανωτικού ανά περιφέρεια – καθώς αυτές τις μέρες συνεδριάζουν όλες οι νομαρχιακές του κόμματος – το Εκτελεστικό Γραφείο και το στενό επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και μια στρατηγική που έλειψε το προηγούμενο διάστημα ή έγινε με ασθενή τρόπο – σε αντίστιξη με την ομάδα Μητσοτάκη που το έπραξε με επιτυχία: τα focus group και τις θεματικές ανά περιφέρεια.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, θέλει μάχη πόρτα-πόρτα σε οργανωτικό επίπεδο, κάτι που μπορεί να πάρει συγκεκριμένη μορφή στην πράξη με εκείνους που θα αναλάβουν να «τρέξουν» σε περιφέρειες όπου απαιτείται ενίσχυση, για να γίνουν περισσότερο γνωστές οι θέσεις του κόμματος.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις