Φίδια: Πέντε περιστατικά απομάκρυνσης στη Θεσσαλονίκη – Γιατί δεν πρέπει να μας ανησυχούν
Τα περιστατικά απομάκρυνσης φιδιών αφορούσαν, πέραν του τυφλίνου στην Άνω Πόλη, σε ένα νερόφιδο στη Γιαννιτσών, έναν λαφιάτη στον Εύοσμο, μια οχιά από αυλή σπιτιού στο Πανόραμα και μια ακόμα περίπτωση στο Χορτιάτη.
Όλο και πληθαίνουν τα περιστατικά με φίδια που εμφανίζονται σε σπίτι, καθώς τρόμο έχει προκαλέσει η υπόθεση της εθελόντριας η οποία δαγκώθηκε από οχιά.
Ένα μικρό άκακο φιδάκι έφερε «πεσκέσι» μια γατούλα στους κηδεμόνες της στη Θεσσαλονίκη, προκαλώντας τους ανησυχία. Ωστόσο το φίδι δεν ήταν κάτι άλλο πέρα από έναν άκακο τυφλίνο.
Οι κάτοικοι του σπιτιού ζήτησαν τη συνδρομή της αστυνομίας και της ομάδας Animal Rescue and Defence Squad στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να απομακρύνουν, με ασφάλεια, το φίδι από το διαμέρισμά τους στην Άνω Πόλη.
Πέντε φορές σε έναν μήνα
«Οι ένοικοι το λυπήθηκαν και μας κάλεσαν να το σώσουμε», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εθελοντής της ομάδας Στέλιος Γερωνυμάκης. Όμως αυτό το περιστατικό εμφάνισης φιδιού στον αστικό ιστό της πόλης δεν ήταν το μοναδικό αυτή την εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη, αφού σύμφωνα με τον κ. Γερωνυμάκη, η ομάδα εθελοντών διάσωσης ζωών κλήθηκε πέντε φορές από την αστυνομία, προκειμένου να παρέμβει για να απομακρύνει φίδια από σπίτια, αυλές ακόμη και αυτοκίνητα.
Τα περιστατικά αφορούσαν, πέραν του τυφλίνου στην Άνω Πόλη, σε ένα νερόφιδο στη Γιαννιτσών, έναν λαφιάτη στον Εύοσμο, μια οχιά από αυλή σπιτιού στο Πανόραμα και μια ακόμα περίπτωση στο Χορτιάτη.
Άκακα φίδια τα περισσότερα
Σύμφωνα με τον κ. Γερωνυμάκη, το γεγονός της εμφάνισης φιδιών δεν προκαλεί ανησυχία καθώς προκύπτει λόγω της κλιματικής αλλαγής και της αύξησης των θερμοκρασιών, ενώ όπως ο ίδιος επισημαίνει «τα περισσότερα περιστατικά φορούν άκακα φίδια».
«Δεν υπάρχει έξαρση του φαινομένου. Κάθε σεζόν προκύπτουν στη Θεσσαλονίκη περίπου 80 περιστατικά απομάκρυνσης φιδιών», εξηγεί, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Γερωνυμάκης. «Τα περιστατικά είναι σχεδόν τα ίδια, απλώς πλέον δημοσιοποιούνται περισσότερο», σημειώνει.
Όσον αφορά την απρόσμενη συνάντηση με φίδι, συνιστά να μην χάνουν οι πολίτες την ψυχραιμία τους, να κρατήσουν αποστάσεις και να ενημερώσουν τις αρχές. «Απόσταση, οπτική επαφή και άμεση ειδοποίηση των αρχών, οι τρεις κινήσεις που πρέπει να κάνουμε άμεσα, καθώς ένας λάθος χειρισμός μπορεί να είναι επιβλαβής και για τον πολίτη, αλλά και για το ερπετό», καταλήγει ο κ. Γερωνυμάκης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις