Σε διαθεσιμότητα οι 5 συνοριοφύλακες του Έβρου
Τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης διέταξε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.
Άμεσες ήταν οι ενέργειες της Ελληνικής Αστυνομίας μετά τη σύλληψη των πέντε συνοριοφυλάκων στον Έβρο για διευκόλυνση εισόδου μη νόμιμων αλλοδαπών στη χώρα, προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση.
Όπως ανακοινώθηκε από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. οι συλληφθέντες τέθηκαν άμεσα σε διαθεσιμότητα, ενώ διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.
Την ίδια ώρα, βρέθηκαν ενώπιον του εισαγγελέα Αλεξανδρούπολης, ο οποίος άσκησε εναντίον τους ποινική δίωξη για τα κατά περίπτωση αδικήματα της διευκόλυνσης εισόδου πολιτών τρίτων χωρών χωρίς έλεγχο, διεύθυνση, συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, δωροληψία υπαλλήλου, κατάχρηση εξουσίας, μεταφορά από το εξωτερικό πολιτών τρίτων χωρών που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στην Ελλάδα και παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι 5 αστυνομικοί (ένας ανθυπαστυνόμος και τέσσερις αρχιφύλακες) που εργάζονται στην υπηρεσία συνοριακής φύλαξης Διδυμοτείχου, κατηγορούνται ότι είχαν επαφές με τέσσερις διακινητές στην Τουρκία, ενώ φαίνεται ότι συμμετείχαν σε 12 περιπτώσεις που οι αλλοδαποί πέρασαν στην Ελλάδα παράνομα.
Πως εντοπίστηκε το «κύκλωμα»
Η χλιδάτη ζωή των πέντε συνοριοφύλακων έβαλε σε περιέργεια τους συμπολίτες τους, οι οποίοι είχαν δει κάποιες ξαφνικές αγορές και τους έβαλε σε υποψίες.
Κάποιοι από τους συνοριοφύλακες προχώρησαν σε αγορά πολλών στρεμμάτων χωραφιών και ακριβών γεωργικών μηχανημάτων, ενώ άλλοι έκαναν αφορές αυτοκινήτων. Μάλιστα, βρέθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά στα σπίτια των συνοριοφυλάκων, τα οποία δεν μπορούν να δικαιολογηθούν.
Συγκεκριμένα, σε έρευνες που έγιναν στα σπίτια τους εντοπίστηκαν 26.550 ευρώ, 59 κινητά τηλέφωνα, 12 power banks, 2.120 δολάρια Αμερικής, 850 λίρες Τουρκίας, 23 λίρες Αγγλίας, 77 Lei Ρουμανίας, πλήθος χαρτονομισμάτων από χώρες της Ασίας και μία τραπεζική κάρτα.
Η προϋπηρεσία στην ΕΥΠ
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις από τους πέντε συλληφθέντες πριν λίγα χρόνια είχαν υπηρετήσει στην ΕΥΠ ενώ στη συνέχεια ανέλαβαν πόστα φύλαξης σε κρίσιμα σημεία της μεθοριακής γραμμής στον Έβρο.
Σημειώνεται ότι η έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων ξεκίνησε μετά από μία ανώνυμη καταγγελία για ύποπτη δράση των συλληφθέντων και ακολούθησαν και άλλες, επίσης ανώνυμες καταγγελίες.
Οι αξιωματικοί δεν αποκλείουν την πιθανότητα οι καταγγέλλοντες να είναι αστυνομικοί, οι οποίοι αντιλήφθηκαν από την συμπεριφορά των συλληφθέντων ότι κάτι δεν πήγαινε καλά.