Πλημμύρες στην Ιταλία: Πώς σκοπεύουν να βοηθήσουν τα μουσεία της χώρας τις πληγείσες περιοχές
Η απόφαση ελήφθη εν μέσω ανησυχητικών ειδήσεων για τις επιπτώσεις των πλημμυρών στην πολιτιστική κληρονομιά της Ιταλίας, ιδιαίτερα στην περιοχή Εμίλια - Ρομάνια που έχει πληγεί περισσότερο
- Διπλασιάστηκε η κατανάλωση κοκαΐνης τις γιορτές - «Γίνεται κατάχρηση», λέει ο Θωμαΐδης
- Μαγνήτης για τους επενδυτές τα πράσινα ακίνητα – Τη ανιούσα παίρνουν οι τιμές
- «Πόλεμος με τα σκουπίδια στη Θεσσαλονίκη» – Μαζεύτηκαν διπλάσιοι τόνοι απορριμάτων από μια τυπική μέρα
- «Το μετρό καταστρέφει τη μοναδική πλατεία και μας διώχνει από τη γειτονιά» εξηγεί κάτοικος των Εξαρχείων στο in
Σε μία πρωτοφανή κίνηση προέβη η ιταλική κυβέρνηση προκειμένου να βοηθήσει τις δεκάδες πληγείσες περιοχές της χώρας, μετά τις σφοδρές πλημμύρες που την έπληξαν.
Συγκεκριμένα στα κρατικά μουσεία σε όλη την Ιταλία θα αυξηθούν οι τιμές των εισιτηρίων για να ενισχυθούν οι προσπάθειες ανάκαμψης.
Την περασμένη εβδομάδα, η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι ενέκρινε πακέτο βοήθειας ύψους δύο δισεκατομμυρίων ευρώ που χρηματοδοτείται εν μέρει από την αύξηση της τιμής εισόδου σε μουσεία κατά 1 ευρώ από τις 15 Ιουνίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου.
Τις τελευταίες εβδομάδες, βιβλία και χειρόγραφα που χρονολογούνται εκατοντάδες χρόνια από τη Βιβλιοθήκη Trisi στο Λούγκο και άλλες κατεστραμμένες τοποθεσίες έχουν διασωθεί από το χάος και μεταφέρθηκαν στην Cesena για να καταψυχθούν σε βιομηχανικούς καταψύκτες ως μέσο εξαγωγής υγρασίας για την αποφυγή περαιτέρω ζημιών πριν από τυχόν προσπάθειες αποκατάστασης.
Η περιφέρεια Εμίλια – Ρομάνια με τις πόλεις Μπολόνια, Πάρμα και Μόντενα επλήγη από καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες στις οποίες 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 30.000 κάτοικοι χρειάστηκε να εκκενώσουν την περιοχή.
Ωστόσο, παρά τις καταστροφικές ζημιές από τα πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα, δεν βλέπουν όλοι την αξία στην αύξηση των τιμών των εισιτηρίων στα κρατικά μουσεία.
Επικαλούμενος ανησυχίες για την κοινωνική ισότητα και δείχνοντας στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις καθοδικές τάσεις στην πολιτιστική προστασία, ο καθηγητής αρχαιολογίας Τζουλιάνο Βόλπε είπε στην ιταλική καθημερινή εφημερίδα Il Fatto Quotidiano ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει άλλους τρόπους χρηματοδότησης, όπως φόρους σκοπού.
«Σχεδόν το 50 τοις εκατό του πληθυσμού δεν έχει καν ένα ελάχιστο επίπεδο πολιτιστικής ζωής: δηλαδή, δεν διαβάζει ένα βιβλίο, δεν πηγαίνει σε ένα μουσείο, δεν πηγαίνει στο θέατρο και δεν θα παρευρεθεί σε συναυλία. Επομένως, η περαιτέρω μείωση του επιπέδου της πολιτιστικής ζωής, που είναι και πρέπει να παραμείνει ουσιαστικό δικαίωμα για όλους τους πολίτες, νομίζω ότι δεν είναι καλή επιλογή» σημείωσε ο ίδιος.
Οι έντονες βροχοπτώσεις έχουν επηρεάσει και τους αρχαιολογικούς χώρους και τους χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής, όπως η βιβλιοθήκη Μαλατεστιάνα στην Τσεζένα και αρκετές τοιχογραφίες στο Museo delle Cappuccine στο Μπανιακαβάλο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις