Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ΥΠΕΞ του NATO συζητούν για τις σχέσεις με την Ουκρανία
«Κάθε ρωσικό done και κάθε πύραυλος θα μας κάνει μόνο να υποστηρίξουμε ακόμα περισσότερο τους Ουκρανούς»
Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού συμμετέχουν σήμερα στη δεύτερη ημέρα συνομιλιών για τις νέες αμυντικές τους δαπάνες και για τη μελλοντική σχέση της στρατιωτικής συμμαχίας με την Ουκρανία.
«Κάθε ρωσικό done και κάθε πύραυλος θα μας κάνει μόνο να υποστηρίξουμε ακόμα περισσότερο τους Ουκρανούς στη νόμιμη άμυνά τους», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ανναλένα Μπέρμποκ ενόψει των συνομιλιών.
Υπό συζήτηση οι εξελίξεις στην Ουκρανία
Η συνάντηση αποτελεί μέρος της διπλωματικής χορογραφίας ενόψει της συνόδου κορυφής του NATO στο Βίλνιους, την πρωτεύουσα της Λιθουανίας, την 11η και τη 12η Ιουνίου, με σκοπό να υπάρξει συμφωνία για το πώς θα ενισχυθούν οι δεσμοί με την Ουκρανία, η οποία θέλει να ενταχθεί στην ατλαντική συμμαχία.
Το NATO επέδειξε ενιαία στάση μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά δεν έχει ακόμη συμφωνήσει στον οδικό χάρτη της εισδοχής της χώρας αυτής. Η συμμαχία πρέπει να «αυξήσει τόσο την ανθρωπιστική όσο και τη στρατιωτική βοήθεια» που παρέχει στην Ουκρανία, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Ανίκεν Χούιτφελτ ενόψει των σημερινών συνομιλιών, επιλέγοντας να αφήσει κατά μέρος το ζήτημα της ένταξης.
Τι θα κάνει το ΝΑΤΟ
Οι ταραχές στο Κόσοβο επίσης αποτελούν πονοκέφαλο. Το NATO θα στείλει 700 επιπλέον στρατιωτικούς για να υποστηρίξουν τους 3.800 οι οποίοι βρίσκονται στη χώρα, μετά τον τραυματισμό περίπου 30 σε επεισόδια στα οποία ενεπλάκησαν με Σέρβους. Ακόμη ένα ζήτημα η επίλυση του οποίου καθυστερεί είναι η ένταξη της Σουηδίας.
Η Ουγγαρία και η Τουρκία συνεχίζουν να εμποδίζουν την ολοκλήρωση της σκανδιναβικής χώρας στη συμμαχία 31 κρατών, αν και η Στοκχόλμη ελπίζει πως η νέα αντιτρομοκρατική νομοθεσία που ενέκρινε πρόσφατα θα κατευνάσει τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, νικητή των εκλογών της Κυριακής.Σύμφωνα με την άποψη της κυρίας Χούιτφελτ, «δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος» να καθυστερεί η ένταξη της Σουηδίας από την Ουγγαρία και την Τουρκία.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
- «Η όλη κεντροαριστερά» και στη Θεσσαλονίκη για το βιβλίο Κοτσακά – Τσιόκα
- Νίκος Οικονομόπουλος: Γιατί ακυρώνονται οι εμφανίσεις του στο νυχτερινό κέντρο
- Δημήτρης Ροντήρης: Το μέγα μήνυμα της ισορροπίας, της συμφιλίωσης
- Πώς τα δεδομένα που συλλέγει η Ουκρανία θα εκπαιδεύσουν την ΑΙ του πολέμου
- Χριστουγεννιάτικες διακοπές στο Σαιν-Τροπέ: Γιατί παίρνουν τις παραλίες τέτοιες ημέρες ο Τζορτζ Κλούνεϊ και η Αμάλ;
- Από τη μια οι Γλύξμπουργκ, από την άλλη οι «κοινοί θνητοί»