Ιωάννινα: Το ΠΓΕ Κασκαβάλι Πίνδου σε νέους δρόμους
Το κασκαβάλι είναι τοπικό προϊόν που παράγονταν από νομάδες κτηνοτρόφους
- Αποκάλυψη in: Μία πολυμήχανη 86χρονη παγίδευσε μέλη συμμορίας «εικονικών ατυχημάτων» στα Χανιά
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- Τυχερά μου Χριστούγεννα: Για αυτά τα τρία ζώδια οι γιορτές θα είναι μέλι
Στην τελική ευθεία μπήκαν οι διαδικασίες στις οποίες προχώρησε η Περιφέρεια Ηπείρου για την αναγνώριση του παραδοσιακού τυριού «Κασκαβάλι Πίνδου» ως προϊόν Προστασίας Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).
Συγκεκριμένα στις 17 Μαΐου δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η ανακοίνωση «έγκρισης» του ΠΓΕ, για το «Κασκαβάλι Πίνδου», με ένα τρίμηνο περιθώριο για υποβολή τυχόν ενστάσεων πριν την οριστική έγκριση.
Το ερευνητικό πρόγραμμα έγινε από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων – Τμήμα Γάλακτος Ιωαννίνων (Γαλακτοκομική Σχολή).
Προβολή του παραδοσιακού προϊόντος
Η Περιφέρεια Ηπείρου, μετά την θετική αυτή εξέλιξη προχωρά- σε συνεργασία με καταστήματα εστίασης- στην προβολή του παραδοσιακού προϊόντος μέσω της παραγωγής γεύσεων.
Με αφορμή την αρχική ένταξη του προϊόντος στα προϊόντα ΠΓΕ ο περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης επισήμανε ότι το κασκαβάλι είναι τοπικό προϊόν ποιότητας που παράγονταν στην περιοχή από νομάδες κτηνοτρόφους.
Συνεχίζοντας, ενημέρωσε για την πρωτοβουλία που είναι σε εξέλιξη από 25 περίπου τοπικά εστιατόρια προκειμένου να παράξουν συνταγές με βάση το κασκαβάλι.
Εξήγησε ακόμη ότι το «κασκαβάλι» με την ένδειξη ΠΓΕ θα παράγεται σε όλη την Ήπειρο και στους γειτονικούς νομούς Θεσσαλίας και Δυτικής Μακεδονίας που συνορεύουν με την Πίνδο.
Τι είναι το Κασκαβάλι ή Κασκαβάλ
Το «Κασκαβάλι Πίνδου/Κασκαβάλ Πίνδου» είναι ένα ημίσκληρο τυρί, με υπόλευκο έως υποκίτρινο χρώμα, σχήματος κυλινδρικού ή παραλληλεπίπεδου.
Παρασκευάζεται με τη χρήση της τεχνικής της θερμαινόμενης τυρομάζας από πρόβειο ή μείγμα πρόβειου και γίδινου γάλακτος (πάντα το γίδινο σε αναλογία μικρότερη του 35%), χρησιμοποιώντας μια ιδιαίτερη τεχνική που ανέπτυξαν και διέδωσαν οι Βλαχόφωνοι νομάδες-κτηνοτρόφοι της Βαλκανικής, ορμώμενοι από τις περιοχές της κεντρικής βόρειας απόληξης της οροσειράς της Πίνδου.
Το τυρί απαιτεί μια συνολική περίοδο παρασκευής-ωρίμανσης περίπου 90 ημερών για να είναι έτοιμο προς κατανάλωση. Τα χαρακτηριστικά του προϊόντος οφείλονται στη μεγάλη λιποπεριεκτικότητα και τα πλούσια αρώματα του γάλακτος της οριοθετημένης περιοχής, αλλά και στην παραδοσιακή τεχνική της τυροκόμησής του, η οποία απαιτεί η επεξεργασία της τυρομάζας να γίνεται σε δυο διακριτά στάδια. Έτσι, είναι δυνατή η άμεση μεταποίηση του γάλακτος που παράγεται το καλοκαίρι στα ορεινά υψόμετρα, όπου δεν υπάρχουν τυροκομεία-ωριμαντήρια.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις