Κίνα: Σκάβει τρύπα βάθους 10.000 μέτρων στον φλοιό της γης
Θα ξεπερνάει σε μήκος το υψόμετρο τριών Ολύμπων η γιγαντιαία τρύπα που ξεκίνησαν να σκάβουν την Τρίτη οι Κινέζοι
- Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει άλλο πρόσωπο για ΠτΔ αν ο Μητσοτάκης επιλέξει «στενή κομματική επιλογή»
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Πολάκης: Η άσχημη εικόνα των δημοσκοπήσεων θα αλλάξει μετά τις εσωκομματικές εκλογές
- Το μετέωρο βήμα της ΝΔ και οι τριγμοί στη δεξιά πολυκατοικία
Συγκεκριμένα το βάθος της τρύπας θα είναι περίπου στα 10.000 μέτρα σε μια περιοχή Xinjiang της Κίνας, που είναι πλούσια σε πετρέλαιο.
Σημειώνεται ότι η βαθύτερη τεχνητή τρύπα στη Γη εξακολουθεί να είναι η ρωσική Γεώτρηση στη Χερσόνησο Κόλα, η οποία έφτασε σε βάθος 12.262 μέτρων το 1989, μετά από 20 χρόνια γεώτρησης.
Το εγχείρημα καθοδηγείται από επιστήμονες ως μέσο για την προώθηση του εγχειρήματος της Κίνας για την εξερεύνηση της Γης που ξεκίνησε από τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ το 2021, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
Το σκάψιμο της βαθύτερης τρύπας της Κίνας ξεκίνησε στη λεκάνη Ταρίμ, κοντά στο πετρελαϊκό πεδίο Tarim της χώρας.
Ο Sun Jinsheng, επιστήμονας στην Κινεζική Ακαδημία Μηχανικής, είπε ότι το έργο θα διεισδύσει σε περισσότερα από 10 στρώματα πετρωμάτων στον φλοιό της Γης που θα έχουν πέτρες που χρονολογούνται περίπου 145 εκατομμύρια χρόνια πριν.
Ένα εξαιρετικά επικίνδυνο εγχείρημα
Ο Jinsheng, ωστόσο, σημείωσε ότι ένα έργο αυτού του μεγέθους μπορεί να είναι αρκετά επικίνδυνο, με τους κινδύνους να ενισχύονται δεδομένου ότι η περιοχή εκσκαφής βρίσκεται στη έρημο Τάκλα Μακάν, η οποία χαρακτηρίζεται από άγριο περιβάλλον και περίπλοκες υπόγειες συνθήκες.
«Η δυσκολία κατασκευής του έργου γεώτρησης μπορεί να συγκριθεί με ένα μεγάλο φορτηγό που οδηγεί σε δύο λεπτά χαλύβδινα καλώδια», είπε στο Xinhua.
Η γεώτρηση αναμένεται να διαρκέσει περίπου 457 ημέρες και διευθύνεται από την China National Petroleum Corp, η οποία θα χρησιμοποιήσει το έργο για να δοκιμάσει υπόγειες μηχανές γεώτρησης και να συγκεντρώσει δεδομένα για το εσωτερικό της Γης.
Το έργο έρχεται καθώς ο Κινέζος πρόεδρος προέτρεψε τους επιστήμονες του κόσμου να εντείνουν τις μελέτες για το εσωτερικό της Γης κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του το 2021.
Ο Σι Τζινπίνγκ είπε ότι οι μελέτες ήταν απαραίτητες για τον εντοπισμό των ενεργειακών πόρων και την αξιολόγηση των κινδύνων περιβαλλοντικών καταστροφών, όπως ηφαιστειακές εκρήξεις και σεισμοί.
Με πληροφορίες από New York Post, Bloomberg
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις