Εκλογές: Η αποχή, ο μεγάλος αντίπαλος των κομμάτων – Τι επιδιώκουν οι «μονομάχοι» της κάλπης
Το Σάββατο, πάντως, θα μπορούσε να πει κανείς πως ήταν η πρώτη μέρα της νέας προεκλογικής περιόδου, που δεν μονοπώλησε την πολιτική ατζέντα η φορολογική πολιτική και το κόστος των προγραμμάτων των κομμάτων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απουσίαζαν από τη συζήτηση.
Συνεχίζουν την προεκλογική τους εκστρατεία οι αρχηγοί των κομμάτων, επιδιώκοντας μέσα από την επαφή με τους πολίτες στις περιοδείες που κάνουν ανά την Ελλάδα, αλλά και με συνεντεύξεις και δηλώσεις τους, να κερδίσουν την ψήφο τους στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, αλλά και να τους κινητοποιήσουν αφού, συνήθως, η αποχή είναι μεγαλύτερη σε μία δεύτερη εκλογική αναμέτρηση που γίνεται ένα μήνα μετά την πρώτη.
Όλοι τονίζουν ότι η «κάλπη είναι άδεια» και πότε με την ίδια στρατηγική, πότε με καινούργια προτάγματα, άλλοι προσπαθούν να φέρουν τα ίδια και καλύτερα αποτελέσματα, όπως η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ, και άλλοι να ανατρέψουν τους συσχετισμούς υπέρ τους – η περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ.
Το Σάββατο, πάντως, θα μπορούσε να πει κανείς πως ήταν η πρώτη μέρα της νέας προεκλογικής περιόδου, που δεν μονοπώλησε την πολιτική ατζέντα η φορολογική πολιτική και το κόστος των προγραμμάτων των κομμάτων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απουσίαζαν από τη συζήτηση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με συνέντευξή του στον Τύπο, διεμήνυσε εκ νέου πως η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας είναι «μονόδρομος», πετώντας το «μπαλάκι» για την αδυναμία συνεργασιών στη στάση του Νίκου Ανδρουλάκη και στις ιδεολογικές και άλλες διαφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα.
Ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε ότι η ανατροπή των συσχετισμών είναι εφικτή και τόνισε ότι στις εκλογές αντιπαρατίθενται δύο πολιτικά σχέδια, ενώ παίζοντας το «χαρτί» τού ανεξέλεγκτου «ηγεμόνα» Μητσοτάκη, κάλεσε τους πολίτες από την Χαλκίδα να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Από το Ρέθυμνο, ο Νίκος Ανδρουλάκης εντείνει τις προσπάθειες για να ξαναγίνει η Κρήτη «κάστρο» του ΠΑΣΟΚ, μετά τα θετικά αποτελέσματα που είχε η παράταξη σε δύο από τους τέσσερις νομούς του νησιού, όπου κατόρθωσε να βγει δεύτερο κόμμα μετά τη Νέα Δημοκρατία, εκτοπίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ στην τρίτη θέση.
Και παράλληλα, συνεχίζει τον διμέτωπο απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώντας τον πρώτο για διαφθορά, σκάνδαλα και αναξιοκρατία και τον δεύτερο για βασικό υπεύθυνο της επανεκλογής Μητσοτάκη με τέτοιο μεγάλο ποσοστό, παρά την απλή αναλογική.
Όσο για τον Δημήτρη Κουτσούμπα, με συνέντευξή του στο «Βήμα», δηλώνει ότι το ΚΚΕ αποτελεί τη μόνη μαχητική αντιπολίτευση προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων, ενώ επιδιώκει ενίσχυση των ποσοστών του, ή τουλάχιστον διατήρηση των 26 βουλευτών που εξέλεξε στις 21 Μαΐου, κόντρα σε έναν «ακόμα πιο άδικο εκλογικό νόμο».
«Δεν θα έκανα συνταγματικές αλλαγές μόνος μου»
Ο πρόεδρος της ΝΔ, στην συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα», μετά τις δηλώσεις στελεχών του ότι θέλει να βγάλει 180 βουλευτές, για να αλλάξει το Σύνταγμα μόνος του, αφού επισήμανε πως, ούτως ή άλλως, «ο αριθμός 180 σε μία Βουλή, που μάλλον θα έχει περισσότερα κόμματα, είναι ανέφικτος», είπε πως σε κάθε περίπτωση, δεν είχε «ποτέ πρόθεση» να προχωρήσει σε συνταγματικές αλλαγές μόνο με το κόμμα του.
«Άλλωστε, το ίδιο το Σύνταγμα επιβάλλει διακομματικές συνεννοήσεις. Γι’ αυτό απαιτεί και μεγάλες πλειοψηφίες», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει «ευρύτερες συναινέσεις» για να κάνει τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα.
«Είναι εφικτή η ανατροπή των συσχετισμών»
Να πείσει τους πολίτες πως η ανατροπή των συσχετισμών είναι εφικτή προσπαθεί ο Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας τη ΝΔ και «τον προπαγανδιστικό της μηχανισμό» ότι θέλουν να στρέψουν τους πολίτες, «που δεν ψήφισαν ΝΔ και δεν θα ψηφίσουν και τώρα, στην κάλπη μικρότερων κομμάτων».
«Εμείς λοιπόν καλούμε τους πολίτες που ψήφισαν μικρότερα κόμματα, τους πολίτες που απείχαν, τις νέες και τους νέους που απείχαν, καλούμε και εκείνους τους αναποφάσιστους, που την τελευταία στιγμή ψήφισαν ΝΔ, αλλά δεν θέλουν να έχουμε μία ηγεμονία, μία παντοδυναμία ανεξέλεγκτη, αλλά θέλουν να υπάρχει στον τόπο τούτο δημοκρατία και προοπτική, να ενώσουν την φωνή τους στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ, με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», δήλωσε από την Χαλκίδα.
Μάλιστα, υποστήριξε πως η ΝΔ «τρέμει» την προοπτική ο ΣΥΡΙΖΑ να ανατρέψει τους συσχετισμούς, «γιατί ξέρει ότι αυτό είναι εφικτό, ακόμη και η ανατροπή αυτών των δυσμενών συσχετισμών είναι εφικτή», τόνισε ξανά, αρκεί οι πολίτες να συνειδητοποιήσουν ότι «αυτή την φορά ψηφίζουμε για τη ζωή μας. Αυτή την φορά δεν κρίνονται πρόσωπα και κόμματα, αυτή την φορά κρίνεται η ζωή μας».
«Τσίπρας και Μητσοτάκης δεν εκπροσωπούν την Δημοκρατική Παράταξη»
Την εκπροσώπηση της «Δημοκρατικής Παράταξης» για το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί ο Νίκος Ανδρουλάκης, εξηγώντας γιατί Τσίπρας και Μητσοτάκης δεν γίνεται να αποτελούν συνεχιστές της.
«Δεν κατέχω τίτλους ιδιοκτησίας, αλλά έχουμε συντριπτικές αξιακές διαφορές. Δεν θα μπορούσα ποτέ, τρεις μέρες πριν τις εθνικές εκλογές, να καλέσω τους δήθεν ‘παραστρατημένους’ χρυσαυγίτες να ψηφίσουν ένα κόμμα της Αριστεράς. Αυτό δεν είναι Δημοκρατική Παράταξη», τόνισε, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στον Αλέξη Τσίπρα.
Όσο για τον «βασικό» πολιτικό του αντίπαλο, όπως αποκαλεί τον πρόεδρο της ΝΔ, επανέλαβε πως «ο κ. Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι είναι οι πολιτικοί απόγονοι του Ελευθερίου Βενιζέλου, αλλά έχουν στο κόμμα τους τον Γεωργιάδη, τον Βορίδη, τον Πλεύρη, τον Καρατζαφέρη και προχθές δήλωσε στήριξη στη Νέα Δημοκρατία ένα άλλο πουλέν της ακροδεξιάς, ο Φαήλος Κρανιδιώτης. Αυτό δεν είναι Δημοκρατική Παράταξη. Αυτό είναι η προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να ενισχυθεί με κάθε τρόπο».
Εξάλλου, μία ημέρα νωρίτερα, γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, απευθύνθηκε προσωπικά στον πρόεδρο της ΝΔ, λέγοντάς του ότι «εκπροσωπεί την ακροδεξιά, με τα ανοίγματα που κάνει τα τελευταία χρόνια».
«Οι βουλευτές μας θα είναι η φωνή των πολλών»
«Ο στόχος να διατηρήσουμε τουλάχιστον τους 26 βουλευτές που μας έδωσε ο λαός στις 21 Μαΐου, σημαίνει πρακτικά ότι χρειάζεται να αυξήσουμε κι άλλο τις ψήφους και τα ποσοστά μας, κόντρα σε έναν ακόμα πιο άδικο εκλογικό νόμο», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, μιλώντας στο «Βήμα».
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας απέδωσε τη μεγάλη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ στη στάση του, τόσο ως κυβέρνηση το 2015-2019, όσο και ως αντιπολίτευση. «Όλα αυτά τα χρόνια υπηρέτησε, στήριξε και έδωσε συναίνεση στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ», δήλωσε.
Εξήγησε, μάλιστα, τους λόγους για τους οποίους το ΚΚΕ δεν βγήκε κερδισμένο από την εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η απογοήτευση που καλλιεργεί η σοσιαλδημοκρατία σε κόσμο που την ακολουθεί και την πιστεύει, δεν οδηγεί απαραίτητα σε ριζοσπαστική στροφή στη συνείδηση. Πρυτανεύει η απογοήτευση και οδηγεί σε περαιτέρω συμβιβασμό με την άποψη ότι ‘δεν υπάρχει εναλλακτική’. Ταυτόχρονα, ένα άλλο μικρό μέρος των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχονταν από το ΠΑΣΟΚ, γύρισε ‘πίσω’».
Ο κ. Κουτσούμπας, τονίζοντας πως οι βουλευτές του ΚΚΕ θα είναι η φωνή των «πολλών» μέσα στη Βουλή, στο πλευρό τους κάθε μέρα και έξω από τη Βουλή, απευθύνθηκε «σε όλους και όλες αυτούς και αυτές που έχουν βγάλει κάποια συμπεράσματα πλέον από την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ αυτά τα τελευταία δέκα χρόνια» και τους κάλεσε «να κάνουν το πρώτο βήμα, ψηφίζοντας στις 25 Ιούνη το ΚΚΕ».
Παράλληλα, δεν παρέλειψε να επισημάνει για όσους «γύρισαν πίσω» στο ΠΑΣΟΚ, ότι «δεν έχει αλλάξει από το κόμμα που κάποτε εγκατέλειψαν, δηλαδή το κόμμα που ψήφιζε και εφάρμοζε τα βάρβαρα μνημόνια, τσάκιζε εργασιακά και άλλα δικαιώματα για να υπηρετήσει τα μεγάλα συμφέροντα», καλώντας τους να το ξανασκεφτούν.
- «Θρασύτατο ψεύδος» τα περί ανάληψης 2,5 εκατ. ευρώ πριν τη δέσμευση της περιουσία του, τονίζει ο Κων. Πηλαδάκης
- Μαγδεμβούργο: Ανθρώπινη αλυσίδα κατά του μίσους στη Χριστουγεννιάτικη Αγορά
- Το «έχω βαρεθεί τους άντρες», το προφίλ στο dating app και το OnlyFans: Η Λίλι Άλεν αλλάζει σελίδα
- Μαρόκο: Ευρεία αναθεώρηση του Oικογενειακού Δικαίου
- ΕΣΥ: Μια ιστορία ελπίδας σε μια εποχή ζόφου – Οι ήρωες με τις λευκές και πράσινες μπλούζες
- Ίντερ – Κόμο 2-0: Πήρε το τρίποντο και παραμένει στο κυνήγι της Αταλάντα (vids)