Τι κρύβει η εξαίρεση της Ροδόπης και πώς ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να κερδίσει την περιφέρεια
Οι αντίπαλοι του Φερχάτ αναγνωρίζουν, όπως και να έχει, τη δημοφιλία του.
Μία μόνο περιφέρεια, σε χρώμα ροζ, διαφοροποιήθηκε από το γαλάζιο του εκλογικού χάρτη της 21ης Μαΐου: ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να κρατήσει τη Ροδόπη, εκλέγοντας βουλευτή τον Οζγκιούρ Φερχάτ. Στη δεύτερη θέση η ΝΔ και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, με μείωση στο ποσοστό του κόμματος και στους σταυρούς του βουλευτή, ενώ η τρίτη έδρα πήγε στον Ιλχάν Αχμέτ από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Η ερώτηση ερχόταν σχεδόν από μόνη της, από την περιέργεια που δημιουργούν συνήθως οι εξαιρέσεις – σε μια βραδιά εκλογικής κατάρρευσης για τον ΣΥΡΙΖΑ, πώς κατάφερε να αυξήσει το ποσοστό του στη Ροδόπη και να κερδίσει την περιφέρεια;
Από τη ΝΔ αφήνουν εμμέσως να εννοηθεί πως στην εκλογή του Οζγκιούρ Φερχάτ έπαιξε ρόλο η επιρροή του τουρκικού προξενείου στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, παίρνοντας αφορμή και από την ανάρτηση της επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στην Κομοτηνή, Ελένης Λαφτσή.
Ποιος είναι ο Οζγκιούρ Φερχάτ
Με δεδομένα τα εσωκομματικά πυρά στον ΣΥΡΙΖΑ και παρά το γεγονός ότι το ψηφοδέλτιο της ΝΔ περιγράφεται, κυρίως μετά την εκλογική επίδοση, ως «κουρασμένο», υπάρχουν εκείνοι που μιλούν για τον Φερχάτ ως πολιτικό με φιλική διάθεση προς το προξενείο – το οποίο, σύμφωνα με τους ίδιους, βλέπει στη ΝΔ έναν πιο στιβαρό αντίπαλο της Τουρκίας.
Οι αντίπαλοι του Φερχάτ αναγνωρίζουν, όπως και να έχει, τη δημοφιλία του. Μόλις 38 ετών και μέλος της μειονότητας, δεν κατέβηκε πρώτη φορά το 2023 σε εθνικές εκλογές, καθώς ήταν υποψήφιος και σε αυτές του 2019 – από τους 5.384 σταυρούς που είχε λάβει τότε εκτοξεύθηκε στους 12.208, που του χάρισαν με άνεση την έδρα.
Στέλεχος της Νομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης με αριστερή καταγωγή και μέλος του ΣΥΡΙΖΑ από τη νεολαία, ο Φερχάτ μεταξύ άλλων έχει εργαστεί ως επιστημονικός συνεργάτης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και σε όλη την προεκλογική καμπάνια δεν παρέκκλινε καθόλου από το πρόγραμμα του κόμματός του.
Στο σχετικό κείμενο για τις εκλογές του Μαΐου, η Κουμουνδούρου αναφέρεται και στη Θράκη, θέτοντας ως προτεραιότητα την προώθηση «δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων» ώστε να ακυρωθούν «οι παρεμβάσεις της Τουρκίας σε ζητήματα που αφορούν έλληνες πολίτες», ενώ στηρίζει την ανάδειξη μουφτήδων «μέσω διαδικασιών που θα αποφασιστούν σε διαβούλευση με τη μειονότητα και θα εξασφαλίζουν τη μεγαλύτερη δυνατή αποδοχή τους, τη διενέργεια εκλογών στις διαχειριστικές και βακουφικές επιτροπές το συντομότερο δυνατόν και τη σύγχρονη και συμπεριληπτική εκπαίδευση».
Ο ρόλος του προξενείου
Σε κάθε περίπτωση, η ισχύς του προξενείου στην περιοχή αμφισβητείται από την εκλογή του Αχμέτ με το ΠΑΣΟΚ (παρότι θεωρείται πως υπήρξε «προξενική γραμμή» για άλλη υποψήφια), ο οποίος το περασμένο καλοκαίρι σε συνέντευξή του στοχοποιήθηκε όταν αναφέρθηκε σε «μη σύννομη» δράση τού τότε τούρκου προξένου στην Κομοτηνή, Μουράτ Ομέρογλου και εμπλοκή του σε εσωτερικά ζητήματα της μουσουλμανικής μειονότητας.
Επειτα από αυτές τις δηλώσεις ο Αχμέτ διαγράφηκε από την άτυπη «Συμβουλευτική Επιτροπή» της μειονότητας (που καταγγέλλεται πως ελέγχεται από το προξενείο) μαζί με τον δήμαρχο Ιάσμου, Οντέρ Μουμίν – ενδεικτικά, σε σχέση με το 2019, στον Δήμο Ιάσμου τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αυξήθηκαν ενώ του ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκαν.
Βλέποντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στη συγκεκριμένη περιφέρεια, το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη ετοιμάζει μια περιοδεία του ίδιου στην περιοχή, με τον τρόπο που έχει επιλέξει να πραγματοποιεί τις διάφορες επισκέψεις του σ’ αυτόν τον εκλογικό κύκλο, ώστε να προσπαθήσει να μειώσει τη διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων – στο γαλάζιο στρατόπεδο υπάρχουν άλλωστε και εκείνοι που θεωρούν πως η Ροδόπη μπορεί να «γυρίσει».
Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις