Spiegel: Η Κομισιόν στέλνει επιστολή-κόλαφο στην Ελλάδα για το προσφυγικό
Το περιοδικό Spiegel αποκαλύπτει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε επιστολή στην Ελλάδα για τις ελλείψεις στην προστασία των συνόρων με 27 μάλιστα «συστάσεις».
Εδώ και χρόνια, η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται κατ’ επανάληψη στο επίκεντρο της κριτικής αναφορικά με τη μεταναστευτική πολιτική της, αλλά και την παρεμπόδιση του έργου των ΜΚΟ. Τώρα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του περιοδικού Spiegel, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε επιστολή 41 σελίδων προς την κυβέρνηση της Αθήνας, όπου περιλαμβάνεται κατάλογος 27 «συστάσεων» για την προστασία των συνόρων, προκειμένου να καλυφθούν σειρά από ελλείψεις.
Το τελευταίο σχέδιο δράσης που υπέβαλε η Ελλάδα δεν ήταν επαρκές ούτε για την εκπλήρωση των βασικών της καθηκόντων – συμπεριλαμβανομένων του στρατηγικού σχεδιασμού των δυνατοτήτων ελέγχου των συνόρων, ενός βιώσιμου σχεδίου στελέχωσης ή μιας ανάλυσης κινδύνου που να περιλαμβάνει όλες τις εθνικές αρχές και να οργανώνει τη συνεργασία τους.
Η Αθήνα θα πρέπει να υιοθετήσει «επειγόντως» ένα «εθνικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης για μαζικές συνοριακές διελεύσεις», όπως αναφέρεται στην επιστολή της Γενικής Διευθύντριας Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μονίκ Παριά, προς τον Έλληνα Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Παναγιώτη Θεοδωρικάκο.
Ορισμένες από τις ελλείψεις έχουν αναφερθεί ξανά και ξανά από το 2016, όπως επισημαίνει η Γαλλίδα αξιωματούχος – η οποία μάλιστα αναγκάζει την Αθήνα να υποβάλει έκθεση προόδου εντός ενός μηνός και στη συνέχεια δύο φορές τον χρόνο».
Το Spiegel αναφέρει τέλος πως «η Επιτροπή επιθυμεί να διαπιστώσει επί τόπου πώς υλοποιούνται τα αιτήματά της. Κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και το 2025, θα διοργανωθούν »ελεγκτικές επισκέψεις», με σκοπό ειδικότερα »την αξιολόγηση των μέτρων που έχουν ληφθεί για την εφαρμογή των συστάσεων». Η κυβέρνηση της Αθήνας επικρίνεται εδώ και καιρό για τις συνθήκες στα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας, όπως για παράδειγμα για τις παράνομες απελάσεις προσφύγων. Ήδη από τον περασμένο Ιούλιο η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Ίλβα Γιόχανσον, είχε καλέσει την ελληνική κυβέρνηση να τερματίσει τις επαναπροωθήσεις – προφανώς χωρίς επιτυχία».
SZ: «Φοβερά πράγματα» για όσους φτάνουν στην Ελλάδα
Η εφημερίδα του Μονάχου, Süddeutsche Zeitung, αναφέρεται επίσης εκτενώς σε περιστατικά κακομεταχείρισης προσφύγων στα ελληνικά ύδατα: «Οι άνθρωποι διηγούνται φοβερά πράγματα για τη διέλευση των ελληνικών συνόρων, το ξέρουν πια, οι Έλληνες τους ξυλοκοπούσαν και τους έδιωχναν στα σύνορα, έσπρωχναν τις βάρκες τους πίσω στη θάλασσα.
[…] Στην Ελλάδα και την Κροατία, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων, αξιωματούχοι ταπείνωσαν και χτύπησαν ανθρώπους με όπλα, ξύλα και κλαδιά, ενώ ορισμένοι φέρονται να αφαιρούσαν τα διακριτικά τους και να φορούσαν μπαλακλάβες. Στα θαλάσσια σύνορα – αυτό αφορά κυρίως την Ελλάδα – η ακτοφυλακή απωθούσε τις βάρκες με τους πρόσφυγες πίσω στη θάλασσα, αφ’ ότου είχε αφαιρέσει τα καύσιμα ή ακόμη και τον κινητήρα.
Η Επιτροπή έχει λάβει αξιόπιστες αναφορές ότι άνθρωποι που είχαν ήδη φτάσει στην ηπειρωτική χώρα επιβιβάστηκαν από αξιωματούχους σε λαστιχένιες λέμβους, τις οποίες »έσυραν πίσω στη θάλασσα και έριξαν στο νερό». Στα μέσα Μαΐου, οι New York Times δημοσίευσαν βιντεοσκοπημένο υλικό από ένα τέτοιο περιστατικό, στο οποίο κουκουλοφόροι αναγκάζουν δώδεκα άτομα, μεταξύ των οποίων και ένα μωρό λίγων μηνών, να επιβιβαστούν σε μια φουσκωτή λέμβο στο νησί της Λέσβου και να επιστρέψουν στη θάλασσα. Σε σχετικό ερώτημα, η ελληνική κυβέρνηση δεν σχολίασε την έκθεση αυτή ούτε τις αιτιάσεις της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων».
Η S.Z. προσθέτει τέλος πως «η τακτική χρήση βίας στην Ελλάδα συνδέεται με τις επιπτώσεις της συμφωνίας που έκανε το 2016 η τότε καγκελάριος Μέρκελ για την Ε.Ε. με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν. Η Τουρκία θα εμπόδιζε τους ανθρώπους να περνούν στα ελληνικά νησιά, καθώς και θα έπαιρνε πίσω όλους όσους βρίσκονταν ήδη εκεί. Σε αντάλλαγμα, έλαβε μέχρι σήμερα σχεδόν εννέα δισεκατομμύρια ευρώ από την Ε.Ε. και την υπόσχεση ότι η Ένωση θα δεχόταν πρόσφυγες απευθείας από την Τουρκία.
Σήμερα, ο αριθμός των αφίξεων στα ελληνικά νησιά έχει μειωθεί. Ωστόσο, η Ε.Ε. δεν έχει πάρει σχεδόν κανέναν άνθρωπο από την Τουρκία. Ο εθνικισμός και το μίσος για τους πρόσφυγες κυριαρχούν και στις δύο πλευρές του Αιγαίου. Η Τουρκία αρνείται να πάρει πίσω τους ανθρώπους από τα νησιά και η Ελλάδα αρνείται να τους κρατήσει – και ως εκ τούτου προσπαθεί με όλες της τις δυνάμεις να αποτρέψει την άφιξή τους».
- Ουκρανία: Ρωσικά στρατεύματα κυρίευσαν άλλα 2 χωριά στις περιφέρειες Χαρκόβου και Ντονέτσκ
- Τραμπ: Ονομάζει απεσταλμένο στη Λατινική Αμερική άτομο που είχε αποπεμφθεί εξαιτίας σχέσης με υφισταμένη του
- Βραζιλία: 10 μέλη της ίδιας οικογένειας ήταν οι επιβαίνοντες που σκοτώθηκαν σε συντριβή αεροσκάφους
- Γάζα: Μόλις 12 φορτηγά παρέδωσαν τρόφιμα και νερό τους τελευταίους 2,5 μήνες στη βόρεια Λωρίδα
- Μεξικό: 17 άνθρωποι δολοφονήθηκαν στην πολιτεία όπου σαρώνει το κύμα της βίας
- Κολομβία: Ο ELN κηρύσσει «μονομερή κατάπαυση του πυρός» για την περίοδο των γιορτών