Από της φυλακής τα σίδερα, σε καρέκλα διευθυντή – Σε ποια χώρα ο 1 στους 3 πολίτες έχουν «λερωμένο» ποινικό μητρώο
Ο άθλος του Ken Oliver, ενός από τα εκατομμύρια των Αμερικανών που έμπλεξαν με την αμερικανική Δικαιοσύνη
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Ο Τραμπ διορίζει τον παραγωγό του «Apprentice», ως ειδικό απεσταλμένο στη Μεγάλη Βρετανία
Εξερχόμενος των φυλακών, αντίκρυσε συγκινημένος τον πατέρα του και αμέσως τον αγκάλιασε. Ήπιε μαζί του μια μπύρα και έφαγε ένα cheesecake. Έπειτα από δύο δεκαετίες κλεισμένος σε ένα κελί σε φυλακές του Λος Άντζελες, ήταν η πιο δυνατή στιγμή της ζωής τους, αλλά τα δύσκολα μόλις τον περίμεναν: Πώς θα επιβίωνε και ποιος θα του προσέφερε εργασία για να συνεχίσει μια ήρεμη και ευτυχισμένη ζωή;
Ο Ken Oliver είναι ένας από τα δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανών που κάποτε στη ζωή τους παραβίασαν τον νόμο, φυλακίστηκαν και έπρεπε να συνεχίσουν τη ζωή τους, ακόμα και αν ήταν έγκλειστοι για πολλά χρόνια.
Οι αριθμοί είναι καταθλιπτικοί: σύμφωνα με την National Conference of State Legislatures, περίπου 77 εκατ. πολίτες στις ΗΠΑ, δηλαδή 1 στους 3 ενήλικες, έχουν ποινικό μητρώο, δηλαδή σύλληψη, κάποια ποινική κατηγορία ή καταδίκη.
Μια τέτοια «κηλίδα» όμως δημιουργεί τεράστια εμπόδια στους ανθρώπους αυτούς για να βρουν εργασία, να βγάλουν άδεια άσκηση επαγγέλματος, να βρουν στέγη ή να σπουδάσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Για όσους αποφυλακίστηκαν πρόσφατα, οι προκλήσεις και τα εμπόδια είναι ουσιαστικά. Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 600.000 κρατούμενοι απελευθερώνονται και επιστρέφουν στην κοινότητα.
Ωστόσο, την ίδια στιγμή, 11 εκατομμύρια Αμερικανοί μπαινοβγαίνουν στις φυλακές. Η έλλειψη απασχόλησης, στέγασης και άλλων συστημάτων υποστήριξης κατά την επανένταξη στην κοινωνία, αυξάνει την πιθανότητα να συνεχίσουν οι πρώην φυλακισμένοι να έχουν «πάρε δώσε» με τη Δικαιοσύνη, με σημαντικό κόστος για τους ίδιους, το δικαστικό σύστημα και τη κοινότητα.
Η ιστορία του Oliver
Τους φόβους αυτών των ανθρώπων τους αντιμετώπισε και ο Ken Oliver, ο οποίος το 1997, όταν ήταν 29 ετών συνελήφθη επειδή ήταν συνεπιβάτης σε κλεμμένο αυτοκίνητο.
Ατυχώς όμως για τον Oliver, αυτό θα ήταν το τρίτο κατά σειρά -μη βίαιο- κακούργημά του, και αυτό στην Καλιφόρνια, σύμφωνα με τον νόμο των «τριών παραβάσεων» σημαίνει ότι ο δικαστής μπορούσε να σε στείλει ισόβια στη φυλακή.
«Μπήκα σε μια δικαστική αίθουσα και όλα άλλαξαν», λέει ο Όλιβερ. «Δεν μπορούσα να φανταστώ ποτέ μου ότι στην πραγματικότητα θα περνούσα το υπόλοιπο της ζωής μου στη φυλακή».
«Δεν είχα όλες τις απαντήσεις για το ποιος θα γίνω ή ακόμα και τι ήθελα να γίνω, αλλά ήξερα ότι η ζωή μου ήταν πιο πολύτιμη από [τη ζωή στη φυλακή]».
Το 2019, ύστερα από πολλά χρόνια, ο Όλιβερ αφέθηκε ελεύθερος από δικαστή της κομητείας του Λος Άντζελες.
Παρά το γεγονός ότι ήταν έγκλειστος για μια ζωή, κατάφερε λίγες μόλις εβδομάδες μετά την αποφυλάκισή του, να πιάσει δουλειά ως βοηθός δικηγόρου στο Όκλαντ της Καλιφόρνια. «Κύλησαν δάκρυα στο πρόσωπό μου» θυμήθηκε ο Όλιβερ. «Ήταν η πρώτη φορά μετά από σχεδόν 24 χρόνια που ένιωσα κάποια ανακούφιση, κάποια φαινομενική πιθανότητα στη ζωή».
Μέσα σε λίγους μήνες, προήχθη στη θέση του διευθυντή πολιτικής και αργότερα έγινε εκτελεστικός διευθυντής μιας άλλης μη κερδοσκοπικής οργάνωσης. Μέχρι το 2021, είχε διοριστεί εκτελεστικός διευθυντής στο ίδρυμα Checkr, μιας εταιρείας που υποστηρίζει πρωτοβουλίες για δίκαιες ευκαιρίες απασχόλησης σε πρώην έγκλειστα άτομα.
«Τίποτα δεν θα είχε αλλάξει αν άφηνα την κοινωνία να με καθορίσει», είπε ο Όλιβερ. «Πιστεύω ότι μπορώ να κάνω οποιαδήποτε δουλειά σε αυτόν τον πλανήτη που μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε άλλος. Έχω σιγουριά για τον εαυτό μου, ότι αν μου δοθεί η συγκυρία και η ευκαιρία, μπορώ να διακριθώ».
To μάθημα ζωής
Ο Όλιβερ έκτοτε έκανε δουλειά της ζωής του να βοηθάει πρώην φυλακισμένους που ταλαιπωρήθηκαν στη ζωή τους.
«Καθόμουν σε ένα κελί φυλακής και περίμενα να πεθάνω και τώρα είμαι αντιπρόεδρος σε μια μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας στο Σαν Φρανσίσκο όπου οι δυνατότητες είναι ο ουρανός» λέει.
«Το μόνο πράγμα που με οδήγησε εδώ που είμαι σήμερα, εκτός από τους υπέροχους ανθρώπους που με έχουν βοηθήσει είναι η επιμονή μου, την αντοχή μου να μην βρεθώ ποτέ στον πάτο».
Η συμβουλή του Όλιβερ; «Μειώστε τον «θόρυβο», περιβάλλετε τον εαυτό σας με ανθρώπους που είναι πιο έξυπνοι από εσάς, [και] κοιτάξτε σε παραδείγματα ανθρώπων που σας μοιάζουν».
««Μοντελοποιήστε» αυτή τη συμπεριφορά, «μοντελοποιήστε» αυτή την επιμονή, «μοντελοποιήστε» αυτά τα παραδείγματα ανθρώπων που έχουν γίνει εξαιρετικά επιτυχημένοι παρά τις μικρές πιθανότητες», είπε ο Όλιβερ.
Πηγή: LinkedIn
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις