Ηείδηση ότι ένας νέος άνθρωπος βρίσκεται στην Εντατική έπειτα από δήγμα φιδιού, και μάλιστα όταν πρόκειται για κάποιον που είχε κληθεί και είχε προσφερθεί να απομακρύνει το φίδι από σχολική μονάδα εντός του αστικού ιστού, προκαλεί σίγουρα έντονα συναισθήματα. Ευλόγως γεννιούνται πολλά ερωτήματα και φυσικά το πρώτο που διερωτάται κανείς είναι οι πιθανότητες να βρεθεί αντιμέτωπος με την ίδια κατάσταση. Πολύ περισσότερο δε τώρα που έχουμε αρχίσει να βομβαρδιζόμαστε από ειδήσεις του τύπου «Φίδι σε κήπο στη δείνα ή στην τάδε πόλη» και ως εκ τούτου να εδραιώνεται η ιδέα ότι δεχόμαστε ερπετοεπίθεση. Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν από την αρχή ότι τα φίδια είναι ιδιαίτερα ενεργά την άνοιξη και στις αρχές του καλοκαιριού και ότι δεν έχουμε περισσότερα φίδια εφέτος σε σχέση με άλλες χρονιές. Μόνο περισσότερες ειδήσεις για φίδια!

Με την ευχή η νεαρή γυναίκα να γίνει σύντομα καλά, αξίζει τον κόπο να διευκρινίσουμε και κάτι ακόμη. Να σημειώσουμε ότι το αλλεργικό σοκ που υπέστη η εθελόντρια είναι μια υπεραντίδραση του οργανισμού στο δηλητήριο και θα μπορούσε να είχε συμβεί και έπειτα από τσίμπημα εντόμου ή και κατανάλωση τροφίμου.

Οσο για την επικινδυνότητα των φιδιών επί ελληνικού εδάφους, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι από τα 23 είδη φιδιών που ζουν στη χώρα μας μόνο επτά διαθέτουν δηλητήριο. Από αυτά, τα δύο, σαπίτης (Malpolon insignitus) και αγιόφιδο (Telescopus fallax), φέρουν ήπιο και ακίνδυνο για τον άνθρωπο δηλητήριο. Τα υπόλοιπα πέντε είναι είδη οχιάς τα οποία ζουν σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές. Πρόκειται για τις: κοινή οχιά (Vipera ammodytes), οθωμανική οχιά (Montivipera xanthina), οχιά της Μήλου (Macrovipera schweizeri), αστρίτης (Vipera berus), οχιά της Πίνδου (Vipera graeca)

Οπως μπορεί κανείς να πληροφορηθεί στην εξαιρετική ιστοσελίδα herpetofauna.gr, εφόσον συναντηθούμε με κάποιο φίδι, καλό είναι να κάνουμε ό,τι υπαγορεύει η κοινή λογική. Ως αργοκίνητα και μικρού όγκου ζώα, τα φίδια θα προτιμήσουν να απομακρυνθούν από κοντά μας. Δεν τα κυνηγούμε και δεν τα σκοτώνουμε! Επιτίθενται μόνο όταν αισθανθούν ότι απειλούνται ή όταν ξαφνιαστούν. Αν πάντως μας τσιμπήσουν, η σύσταση είναι να ζητήσουμε ιατρική βοήθεια. Χωρίς πανικό, καθώς δεν υπάρχει στην Ελλάδα φίδι με νευροτοξικό δηλητήριο που οδηγεί στον θάνατο σε λίγα λεπτά (όπως π.χ. της κόμπρας), πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει άφθονος χρόνος για να ζητήσει κανείς ιατρική βοήθεια.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΒΗΜΑ