Εκλογές 2023: Τα στοιχήματα, οι φόβοι των «μονομάχων» ενόψει των εκλογών και ο γρίφος της αυτοδυναμίας
Οι «μονομάχοι» των νέων εκλογών θέλουν να αποφύγουν λάθη και αστοχίες που θα μπορούσαν να «θολώσουν» το αφήγημα των κομμάτων
Στην τελική ευθεία έχουν μπει τα κόμματα ενόψει της νέας εκλογικής αναμέτρησης της 25ης Ιουνίου με τα επιτελεία να καταστρώνουν νέες στρατηγικές για να προσελκύσουν δυσαρεστημένους ψηφοφόρους.
Οι «μονομάχοι» των νέων εκλογών θέλουν να αποφύγουν λάθη και αστοχίες που θα μπορούσαν να «θολώσουν» το αφήγημα των κομμάτων αλλά και την ιεράρχηση των θεμάτων που τίθενται ενόψει της 25ης Ιουνίου.
Το βλέμμα τους στρέφεται προς τους αναποφάσιστους, αλλά και όσους αμφιταλαντεύονται για το ποιο κόμμα θα ψηφίσουν.
Άλλωστε, μία από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνει ότι σχεδόν ένας στους τέσσερις σκέφτεται στις επόμενες εκλογές να ψηφίσει διαφορετικό κόμμα σε σχέση με τις εκλογές της 21ης Μαΐου.
Τα στοιχήματα και οι φόβοι των κομμάτων
Προφανώς και τα κόμματα ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες στη νέα εκλογική μάχη, θέτοντας το κάθε ένα τους δικούς του στόχους.
Στο δρόμο προς τις κάλπες ωστόσο, υπάρχουν αρκετά «αγκάθια». Για τη ΝΔ αυτό που επισημαίνεται τόσο από τον πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και από κορυφαία στελέχη, είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός .
Η «ατάκα» που επαναλαμβάνεται διαρκώς είναι ότι «οι κάλπες είναι άδειες» θέλοντας έτσι να δείξουν ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία χαλαρότητα στην ψήφο. Άλλωστε ο πρωταρχικός στόχος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν είναι άλλος από το να καταφέρει να σχηματίσει μία «ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση».
Στον ΣΥΡΙΖΑ, η οδυνηρή ήττα της 21ης Μαΐου προκάλεσε σοκ και αμηχανία στην Κουμουνδούρου.
Από την επόμενη ημέρα αναζητήθηκαν τα αίτια της ήττας, και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μαζί με πρωτοκλασάτα στελέχη επιχείρησαν να κάνουν «επανεκκίνηση» και να ρίξουν το βάρος στη νέα προεκλογική περίοδο στα πραγματικά προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες, και ειδικά σε αυτά που αφορούν την ακρίβεια, τους μισθούς και τις συντάξεις.
Ο μεγάλος φόβος στον ΣΥΡΙΖΑ είναι να μην υπάρξει μία περαιτέρω αποσυσπείρωση με διαρροές ψηφοφόρων είτε προς το ΠΑΣΟΚ είτε προς αριστερά κόμματα ενώ το μεγάλο στοίχημα για τον Αλέξη Τσίπρα, είναι να πειστούν οι ψηφοφόροι για την αλλαγή στρατηγικής που αποφασίστηκε.
Ως εκ τούτου, το σύνθημα Τσίπρα επί της ουσίας είναι «στρίψατε προς τ΄ αριστερά».
Στο ΠΑΣΟΚ, τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Στη Χαριλάου Τρικούπη, ευελπιστούν ότι θα συνεχιστεί η δυναμική που καταγράφηκε στις προηγούμενες κάλπες και πλέον στόχος είναι να «αλιεύσουν» ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να διεκδικήσει με αξιώσεις τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης συνεχίζει να εκτοξεύει «πυρά» τόσο προς τη ΝΔ, όσο και προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου σε μια κυβέρνηση λαϊκιστών με γραβάτες, που περιφρονεί τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού και τα πραγματικά προβλήματά του, αυξάνοντας καθημερινά τις ανισότητες εις βάρος της μεσαίας τάξης» τόνισε χθες από τη Ρόδο. Ο κ. Ανδρουλάκης εξαπέλυσε πυρά και κατά του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι άλλαξε τη στάση του για τη φορολόγηση των υπερκερδών και των μερισμάτων.
Ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα» ανέφερε μεταξύ άλλων «ο στόχος να διατηρήσουμε τουλάχιστον τους 26 βουλευτές που μας έδωσε ο λαός στις 21 Μαΐου, σημαίνει πρακτικά ότι χρειάζεται να αυξήσουμε κι άλλο τις ψήφους και τα ποσοστά μας, κόντρα σε έναν ακόμα πιο άδικο εκλογικό νόμο».
Τόνισε ότι «θα αποτελέσουμε τη μόνη μαχητική, λαϊκή αντιπολίτευση προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων, απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και όλων των άλλων» και πρόσθεσε ότι οι βουλευτές μας θα είναι η φωνή των “πολλών” μέσα στη Βουλή .
Ο γρίφος της αυτοδυναμίας
Κατά τα λοιπά, έχει αρχίσει να φουντώνει η συζήτηση και να υπάρχουν αρκετά σενάρια σχετικά με το αν θα προκύψει τελικά μετά τη νέα εκλογική αναμέτρηση μία αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Και αυτό, διότι ακόμη και στην περίπτωση που επαληθευτούν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν να παραμένει η «ψαλίδα» ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ κοντά στις 20 ποσοστιαίες μονάδες, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν δύο κόμματα τα οποία «φλερτάρουν» με την είσοδό τους στη Βουλή.
Αν τελικά Πλεύση Ελευθερίας και Νίκη περάσουν το κατώφλι του 3% – μέχρι στιγμής μάλιστα φαίνεται να επιβεβαιώνεται αυτό το ενδεχόμενο στις τελευταίες δημοσκοπήσεις – τότε θα δυσκολέψει ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης.
Ωστόσο, καθοριστικό ρόλο στο πόσο εύκολα θα σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση δεν θα διαδραματίσει μόνο το ενδεχόμενο να έχουμε επτακομματική Βουλή αλλά και ποιο θα είναι το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων που δεν πιάνουν το όριο του 3% για να μπουν στη Βουλή.
Με απλά λόγια, όσο μεγαλύτερο είναι το άθροισμα των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής, τόσο μικρότερος είναι ο πήχης για την αυτοδυναμία.
Υπενθυμίζεται ότι οι εκλογές της 25ης Ιουνίου θα διενεργηθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής το οποίο προβλέπει κλιμακωτό μπόνους για το πρώτο κόμμα.
Πώς λειτουργεί στην πράξη; Το πρώτο κόμμα μόλις φθάσει ποσοστό 25% παίρνει μπόνους 20 έδρες. Δηλαδή, μοιράζονται οι 280 έδρες αναλογικά και ο πρώτος παίρνει άλλες 20 έδρες. Για κάθε επιπλέον 1% πάνω από το 25% παίρνει μπόνους ακόμη δύο έδρες, με μάξιμουμ τις 30. Δηλαδή, αν πάρει ακόμη 15% και φτάσει το 40%, παίρνει άλλες 30 έδρες, και φθάνει τις 50 έδρες ως μπόνους.
- Vodka Juniors: Η μπάντα όλων μας των χρόνων έχει τα 25α γενέθλιά της και θα τα γιορτάσει στην Αθήνα
- Χριστούγεννα: Ποιος είναι στ’ αλήθεια ο Άγιος Βασίλης με τα δώρα;
- ΗΠΑ: Υποψήφια για το Κογκρέσο για το Τέξας εκτελεί κούκλα και ζητά επαναφορά της θανατικής ποινής
- Συνταγή: Smash burger με bacon και cheddar
- Εύβοια: «Δεν έκανα εγώ το έγκλημα» υποστήριξε ο γαμπρός – Ρίχνει στα αδέλφια τη δολοφονία του πατέρα
- Καιρός: Πώς θα επηρεάσει τη χώρα η κακοκαιρία «Elena» – Πού θα εκδηλωθούν βροχές