Αθλητισμός: το καλύτερο απορρυπαντικό για τους δύσκολους λεκέδες
Η Σαουδική Αραβία και τα μυθικά ποσά που δίνονται
- Ο αντίπαλος της Starlink του Έλον Μάσκ έχει ευρωπαϊκή σφραγίδα
- Με τι δεν είναι ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι - Και δεν είναι ο μισθός η μεγαλύτερη ανησυχία τους
- Το ύστατο μήνυμα του Κώστα Χαρδαβέλλα στους θεατές του: Μέσα μας υπάρχει μία βόμβα χιλίων μεγατόνων, η ψυχή
- ΣΥΡΙΖΑ: Τα νέα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου και οι χρεώσεις στην Πολιτική Γραμματεία
Στην εποχή του Ρωμαϊκού Κολοσσαίου το αποκαλούσαν «άρτος και θεάματα». Σήμερα είναι γνωστό ως sportswashing. Η εκμετάλλευση διοργανώσεων, σταδίων, και ομάδων για το ξέπλυμα της εικόνας και της αναδόμησης της φήμης.
Η Σαουδική Αραβία, μία χώρα που δεν έχει κατακτήσει ποτέ χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο αναδεικνύεται ξαφνικά ως βασικός παίκτης του παγκόσμιου αθλητισμού: διοργανώνει μεγάλα αθλητικά γεγονότα, αγοράζει ομάδες και προσελκύει διάσημους αστέρες της μπάλας, έστω κι αν βρίσκονται στη δύση της καριέρας τους, προσφέροντας μυθικά συμβόλαια. Κριστιάνο Ρονάλντο, Μπενζεμά, σε λίγο ο Σέρχιο Ράμος και πιθανόν ο Μέσι.
Ένα πέπλο δημόσιας λάμψης που σκεπάζει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το απολυταρχικό καθεστώς και τους εκατοντάδες αποκεφαλισμούς.
Το ποσοστό των εκτελέσεων που πραγματοποιούνται στη Σαουδική Αραβία έχουν σχεδόν διπλασιαστεί υπό την πολιτική κυριαρχία του de facto ηγέτη Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ενώ τα τελευταία έξι χρόνια θεωρούνται τα πιο αιματηρά στη σύγχρονη ιστορία του βασιλείου.
Σε ιστορικά υψηλά βρίσκονται τα ποσοστά θανατικής ποινής, παρά την ώθηση για εκσυγχρονισμό με εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις και μια επίφαση ατομικών ελευθεριών. Ομάδες ακτιβιστών λένε ότι το τίμημα της αλλαγής ήταν υψηλό, με πλήρη καταστολή των πολιτικών αντιπάλων του πρίγκιπα διαδόχου και μηδενική ανοχή στη διαφωνία.
Τα τελευταία στοιχεία αναφέρουν πως από το 2015 μέχρι το 2022 πραγματοποιήθηκαν ετησίως κατά μέσο όρο 129 εκτελέσεις. Πρόκειται για μία αύξηση της τάξης του 82% σε σχέση με την περίοδο 2010-2014. Πέρυσι εκτελέστηκαν 147 άνθρωποι- οι 90 απ’ αυτούς για εγκλήματα που θεωρήθηκαν μη βίαια.
Στις 12 Μαρτίου του περασμένου έτους εκτελέστηκαν έως 81 άνδρες, αριθμός ρεκόρ και μήνυμα από την ηγεσία της χώρας προς τους διαφωνούντες
Η έκθεση που εκπονήθηκε από δύο οργανώσεις, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Σαουδικής Αραβίας και την Reprieve, υπογραμμίζει πως η εφαρμογή της θανατικής ποινής είναι γεμάτη διακρίσεις και αδικία.
«Η θανατική ποινή χρησιμοποιείται συνήθως για μη θανατηφόρα αδικήματα και για να φιμωθούν αντιφρονούντες και διαδηλωτές, παρά τις υποσχέσεις του πρίγκιπα διαδόχου ότι οι εκτελέσεις θα χρησιμοποιούνται μόνο για φόνο», σημειώνεται. «Οι παραβιάσεις της δίκαιης δίκης και τα βασανιστήρια είναι ενδημικά σε περιπτώσεις θανατικής ποινής, συμπεριλαμβανομένων των βασανιστηρίων παιδιών κατηγορουμένων».
Η Σαουδική Αραβία είναι επίσης μία από τις 64 χώρες που έχει ποινικοποιήσει το σεξ μεταξύ ομοφυλοφίλων και επιβάλει ακόμα και τη θανατική ποινή.
Όλα αυτά βεβαίως ξεχνιούνται με μια νίκη της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Σαουδικής Αραβίας επί της Αργεντινής στο Μουντιάλ, ή ένα γκολ του Κριστιάνο Ρονάλντο που αμείβεται βασιλικά από την Αλ Νασρ. Οσα λαμβάνει ο CR7 σε έναν χρόνο -200 εκατ. ευρώ- τα παίρνουν όλοι μαζί οι ΛεΜπρον Τζέιμς, Στεφ Κάρι και Πάτρικ Μαχόουμς.
Τον δρόμο προς την Αραβία αποφάσισε να ακολουθήσει και ο αρχηγός της Ρεάλ Μαδρίτης Καρίμ Μπενζεμά, αφού στα 35 του χρόνια δεν μπορούσε να αρνηθεί τα 200 εκατ. ευρώ που του προσφέρει η Αλ Ιτιχαντ για διετές συμβόλαιο.
Ο επόμενος που θα ακολουθήσει είναι ο Σέρχιο Ράμος και πιθανόν ο Λιονέλ Μέσι. Αν ο τελευταίος αποδεχτεί την πρόταση της Αλ Χιλάλ θα δει τον λογαριασμό του να αυξάνεται ετησίως κατά 350-400 εκατ. ευρώ, ποσά ασύλληπτα όχι μόνο για τον αθλητισμό και άκρως προκλητικά.
Στο χαρτοφυλάκιο της Σαουδικής Αραβίας βρίσκεται ήδη η Νιουκάστλ, διοργανώνει γκραν πρι της φόρμουλα 1, το νέο τουρνουά γκολφ LIV και αγώνες της επαγγελματικής πάλης.
Το ποδόσφαιρο ωστόσο αποδεικνύεται πως είναι το πολυτιμότερο πετράδι του στέμματος της πολιτικής εξωστρέφειας της Σαουδικής Αραβίας γιατί η φωνή του μπορεί να φτάσει εύκολα σε κάθε γωνιά του κόσμου. Πρόκειται ουσιαστικά για μία στρατηγική αθλητικής διπλωματίας που πρώτα εφάρμοσε με μεγάλη επιτυχία το Κατάρ μέσω της εξαγοράς της Παρί Σεν Ζερμέν και της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου και τώρα θέλει να το αντιγράψει το Ριάντ στο πλαίσιο του έντονου ανταγωνισμού που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των χωρών του Κόλπου.
Σε αυτό το πλαίσιο η Σαουδική Αραβία διοργανώνει το ιταλικό και ισπανικό σούπερ καπ, ενώ εξασφάλισε τη φιλοξενία του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων για τον επόμενο Δεκέμβριο.
Το sportswashing λειτουργεί καλά, ενώ το ποδόσφαιρο δικαιώνει τη φήμη του καλού απορρυπαντικού.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις