ΝΑΤΟ: Τι θα μπορούσε πραγματικά να εμποδίσει την ένταξη της Σουηδίας – Και δεν είναι ο Ερντογάν
Ποιον ρόλο διαδραματίζει ο γνωστός Αμερικανός Γερουσιαστής, Μπομπ Μενέντεζ.
Για την υπόθεση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ γράφει η γερμανική εφημερίδα WELT.
Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Ουάσινγκτον, Στέφανι Μπόλζεν ο κίνδυνος να ναυαγήσουν οι προσπάθειες του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για επίτευξη της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μέσω διασφάλισης της άρσης των αντιρρήσεων του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αντάλλαγμα την παράδοση των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, δεν βρίσκεται παρά μόνο σε απόσταση 2,5 χιλιομέτρων από τον Λευκό Οίκο και πρόκειται για τον Γερουσιαστή των Δημοκρατικών και «ισχυρό Πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ» Μπομπ Μενέντεζ.
«Ο Μενέντεζ ασκεί πιέσεις»
Ο Μενέντεζ δήλωσε πρόσφατα ότι αν η Τουρκία του Ερντογάν συνεχίσει την πρότερη πορεία της, δεν πρόκειται και ο ίδιος να μεταβάλει τη θέση του απέναντί της. Υπό τον ενδιάμεσο τίτλο «Ο Μενέντεζ ασκεί πιέσεις», η αρθρογράφος εξηγεί ότι η Γερουσία μπλοκάρει την πώληση των F-16 στην Άγκυρα, γιατί η τελευταία έχει παραβιάσει τους κανονισμούς των ΗΠΑ το 2019 παραγγέλνοντας ρωσικά οπλικά συστήματα, ενώ επιπλέον ο Μενέντεζ δεν είναι διατεθειμένος να αποδεχτεί ούτε τις παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου και των ανθρώπινων δικαιωμάτων ούτε την απειλητική στάση της Άγκυρας απέναντι στην Ελλάδα, και όλα αυτά συνιστούν τους λόγους παρακώλησης της πώλησης των F-16.
«Η Άγκυρα απαιτεί από τη Στοκχόλμη να αυστηροποιήσει τους νόμους κατά του PKK, το οποίο η Τουρκία, η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση. Η Σουηδία το έχει πραγματοποιήσει από την 1η Ιουνίου. Ο Ερντογάν θέλει μια νέα αρχή με τους Συμμάχους και, χάρη στην εκλογική του νίκη, δεν χρειάζεται πλέον να παίζει το χαρτί του εθνικισμού.
Εν τω μεταξύ, η αμερικανική κυβέρνηση επιθυμεί να ενισχύσει την ασφάλεια της Ευρώπης μέσω της προσχώρησης της Σουηδίας και του εκσυγχρονισμού της τουρκικής αεροπορίας», σημειώνεται στην ανταπόκριση, κάνοντας, μεταξύ άλλων, αναφορά στο τηλεφώνημα του Μπάιντεν στον Ερντογάν μετά την εκλογική νίκη του τελευταίου και προσθέτοντας ότι σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα άμυνας στο Atlantic Council, Ρίτσαρντ Άουτζεν, η δυσκολία στους υπολογισμούς του Μπάιντεν δεν έγκειται στον Ερντογάν, ο οποίος θέλει να μείνει στην ιστορία μετά την τελευταία του θητεία ως ο άνθρωπος που εδραίωσε την Τουρκία ως ισχυρό σύμμαχο στο ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα ως κυρίαρχη παρουσία στη Μέση Ανατολή και την Ευρασία, αλλά στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, γιατί στο αμερικανικό σύστημα, δεν είναι ο πρόεδρος εκείνος που παίρνει την τελική απόφαση.
«Σιωπηλή προτροπή»
Η τουρκική πλευρά αντιλαμβάνεται τις πρόσφατες χειρονομίες φιλίας του Μπάιντεν προς τον επανεκλεγμένο πρόεδρο ως «σιωπηλή προτροπή» για συμφωνία με την ένταξη της Σουηδίας χωρίς το αντάλλαγμα των F-16, ώστε να γίνει δυνατή και η αλλαγή της γνώμης του Κογκρέσου των ΗΠΑ.
Ωστόσο, μια ματιά στις διεθνείς εμφανίσεις του Ερντογάν δείχνει ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί από την προσπάθεια, σημειώνει η Μπόλζεν, συμπληρώνοντας ότι ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία, Τζέιμς Τζέφρι δήλωσε στη WELT πως η Τουρκία θα έπρεπε να αποδεχτεί τη συμφωνία, αλλά αυτή η συμφωνία δεν της αρέσει και ο Ερντογάν «είναι θυμωμένος μαζί μας εδώ και πολύ καιρό», γιατί «επί μια δεκαετία έκανε ό,τι του είπαμε και πήρε πολύ λίγα σε αντάλλαγμα από την άποψή του», ενώ το άρθρο ολοκληρώνεται επισημαίνοντας: «»Υπάρχει μία δόση τρέλας πίσω από την αμερικανική πολιτική, αλλά η τρέλα σταματά όταν σοβαρέψουν τα πράγματα», λέει ο πρώην διπλωμάτης και νυν ερευνητής στο Wilson Center.
Ειδικά από τη στιγμή που υπάρχουν εξελίξεις στην Ουάσιγκτον με ένα άλλο κομμάτι του παζλ. Το Κογκρέσο ενέκρινε την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα. Η Αθήνα, που νιώθει ότι απειλείται από την Άγκυρα, πρόκειται να αποκτήσει τα νέα καταδιωκτικά αεροσκάφη το 2028. Ο γερουσιαστής Μενέντεζ έδωσε γρήγορα την έγκριση. Η Ελλάδα είναι «μια χώρα που μοιράζεται τις αξίες μας -δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα, κράτος δικαίου. Μια χώρα που δεν είναι εχθρική απέναντι στους γείτονές της”».
- Νέα Αριστερά: Το σχόλιο για την ιθαγένεια στην τέως βασιλική οικογένεια και η αντίθεση με τους μετανάστες
- «Η όλη κεντροαριστερά» και στη Θεσσαλονίκη για το βιβλίο Κοτσακά – Τσιόκα
- Νίκος Οικονομόπουλος: Γιατί ακυρώνονται οι εμφανίσεις του στο νυχτερινό κέντρο
- Δημήτρης Ροντήρης: Το μέγα μήνυμα της ισορροπίας, της συμφιλίωσης
- Πώς τα δεδομένα που συλλέγει η Ουκρανία θα εκπαιδεύσουν την ΑΙ του πολέμου
- Χριστουγεννιάτικες διακοπές στο Σαιν-Τροπέ: Γιατί παίρνουν τις παραλίες τέτοιες ημέρες ο Τζορτζ Κλούνεϊ και η Αμάλ;