Πετρέλαιο: Αισιοδοξία στις ΗΠΑ από τις αποφάσεις του ΟΠΕΚ – Οργή στο Ριάντ με τους short sellers
Την ανιούσα αναμένεται να πάρουν οι τιμές του πετρελαίου το επόμενο διάστημα – Κέρδη προσδοκούν να αποκομίσουν οι παραγωγοί στις ΗΠΑ
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Μπακογιάννη: Η Σακελλαροπούλου θα μπορούσε να προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας
- Εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο του Σικάγο έπαιξαν ξύλο με... τις πινακίδες «προσοχή βρεγμένο δάπεδο»
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Την ανιούσα αναμένεται να πάρουν οι τιμές του πετρελαίου το επόμενο διάστημα, μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ+ την Κυριακή για διατήρηση των μειωμένων πλαφόν παραγωγής ως το τέλος του 2024 αλλά και το πρόσθετο «ψαλίδι» στην εξόρυξη πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία.
Το καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών προσδοκά με τις κινήσεις αυτές να στηρίξεις τις τιμές του πετρελαίου καθώς η προηγούμενη περικοπή της παραγωγής, που ανακοινώθηκε τον Απρίλιο, δεν απέδωσε τα δέοντα λόγω της ανησυχίας για παγκόσμια ύφεση, της τραπεζικής κρίσης στις ΗΠΑ και της αργής ανάκαμψης της Κίνας. Η Σαουδική Αραβία μάλιστα προχώρησε ένα βήμα παραπέρα με τον υπουργό Ενέργειας της χώρας, πρίγκιπα Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, να επιδιώκει να τιμωρήσει τους επενδυτές που έχουν ποντάρει στην πτώση των τιμών του πετρελαίου.
Όμως η επιθετικότητα αυτή του αραβικού κράτους θα μπορούσε, όπως επισημαίνει σε ανάλυσή του το Reuters, να ωφελήσει έναν από τους μεγάλους του ανταγωνιστές στην πετρελαϊκή αγορά: Τις ΗΠΑ.
Η απόφαση του ΟΠΕΚ+ και η οργή του Ριάντ
Την Κυριακή, η Σαουδική Αραβία δεσμεύτηκε να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου της κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα (bpd), ή 10%, τον Ιούλιο, επιπλέον των υφιστάμενων περικοπών παραγωγής από τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του. Συνυπολογιζομένης της νέας μείωσης της παραγωγής από το Ριάντ, ο ΟΠΕΚ+ θα αποσύρει από την αγορά αθροιστικά περίπου 4,6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τον Ιούλιο, που ισοδυναμεί με το 4,6% της παγκόσμιας ζήτησης των 100 εκατομμυρίων βαρελιών ανά ημέρα.
Στον απόηχο της απόφασης, οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν σχεδόν 2 δολάρια το βαρέλι νωρίς τη Δευτέρα στα 78 δολάρια ανά βαρέλι. Αναλυτές που επικαλείται το Reuters μάλιστα εκτιμούν ότι η ανατίμηση αυτή είναι μόνο η αρχή, καθώς οι περικοπές «θα εμβαθύνουν σταθερά ένα παγκόσμιο έλλειμμα προσφοράς που θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές προς τα 100 δολάρια το βαρέλι».
«Αυτή η αγορά χρειάζεται σταθεροποίηση», δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, χαρακτηρίζοντας την αιφνιδιαστική απόφασή του να εμβαθύνει τις περικοπές στη σαουδαραβική παραγωγή «το κερασάκι στην τούρτα» για τη συμφωνία.
Ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ έχει επανειλημμένα εκφράσει την οργή του και δεσμεύτηκε να τιμωρήσει όσους στοιχημάτιζαν στην πτώση των τιμών του πετρελαίου. Οι τιμές είχαν υποχωρήσει τις τελευταίες εβδομάδες κοντά στα 70 δολάρια ανά βαρέλι, από πάνω από 130 δολάρια πριν από ένα χρόνο, μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Αντιπαράθεση με τη Δύση
Ο ΟΠΕΚ υποστηρίζει ότι, με τις αποφάσεις του για το ύψος της παραγωγής πετρελαίου, δεν αποσκοπεί σε οτιδήποτε άλλο πέραν της σταθεροποίησης των τιμών μέσω της εξισορρόπησης της προσφοράς και της ζήτησης.
«(Η περικοπή) αντανακλά σαφώς την αγωνία και την απογοήτευση μεταξύ των παραγωγών, ιδίως της Σαουδικής Αραβίας, από την διολίσθηση των τιμών», δήλωσε ο Tamas Varga από τη χρηματιστηριακή εταιρεία PVM, προσθέτοντας ότι το Ριάντ χρειάζεται τιμές 80 δολαρίων ανά βαρέλι για να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ.
Οι προηγούμενες περικοπές που είχε ανακοινώσει ο ΟΠΕΚ είχαν προκαλέσει έντονες επικρίσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες καταναλώτριες χώρες που τον κατηγόρησαν ότι υπονομεύει την παγκόσμια οικονομία οδηγώντας το ενεργειακό κόστος σε υψηλότερα επίπεδα.
Από την πλευρά τους τα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ+ έχουν κατηγορήσει τη Δύση ότι η μαζική εκτύπωση χρήματος κατά τα τελευταία έτη προκάλεσε πληθωριστικής πιέσεις στον υπόλοιπο πλανήτη, με τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες να αντισταθμίζουν τις απώλειες με αύξηση των τιμών του βασικού εξαγωγικού τους προϊόντος. Ακόμα, τονίζουν ότι οι υψηλότερες τιμές είναι αναγκαίες προκειμένου να παρέχονται συνθήκες κατάλληλες για μακροπρόθεσμες επενδύσεις στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Τονίζουν δε ότι οι αποσπασματικές πολιτικές για τη στροφή προς την ενέργεια χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έχουν αποθαρρύνει τις επενδύσεις, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ελλείψεις πριν ο κόσμος καταστεί έτοιμος να ζήσει χωρίς πετρέλαιο.
Αισιοδοξία στις ΗΠΑ
Οι τελευταίες αποφάσεις του ΟΠΕΚ+, πάντως, προκάλεσαν κύμα αισιοδοξίας στις ΗΠΑ. Και αυτό γιατί η άνοδος των τιμών θα ωφελήσει και την Ουάσινγκτον, που τα τελευταία 15 χρόνια έχει υπερδιπλασιάσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, κυρίως ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης σχιστολιθικών κοιτασμάτων.
Η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου συνέπεσε με την έκρηξη της πανδημίας, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα οι τράπεζες να μειώσουν τη χρηματοδότηση για τέτοια πρότζεκτ. Έκτοτε ο κλάδος έχει ανακάμψει, με τις εξαγωγές και την παραγωγή αργού να εκτινάσσονται σε επίπεδα ρεκόρ.
Όπως σχολιάζει το Reuters, η απόφαση του ΟΠΕΚ+ να παρατείνει τις υφιστάμενες περικοπές για ένα ακόμη έτος θα δώσει πιθανότατα στους αμερικανούς παραγωγούς την αναγκαία μακροπρόθεσμη εμπιστοσύνη στις τιμές και θα ενισχύσει την ικανότητά τους να δανείζονται.
«Είναι σημαντικό ότι, με τις τιμές του πετρελαίου να είναι σημαντικά χαμηλότερες από τα επίπεδα του προηγούμενου έτους και την παραγωγή υγρών πετρελαιοειδών στις ΗΠΑ να βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, η απόφαση του ΟΠΕΚ δεν αναμένεται να αποτελέσει πολιτικό ζήτημα για την αμερικανική κυβέρνηση», δήλωσε αναλύτρια της JP Morgan.
Πηγή: ot.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις