Καρκίνος του πνεύμονα: Πρωτοποριακό χάπι μειώνει τον κίνδυνο θανάτου στο μισό
Συναρπαστικό πόρισμα έρευνας για τη μεταχειρουργική θεραπεία με το φάρμακο οσιμερτινίμπη
Γράφει ο Andrew Gregory
Ενα χάπι που λαμβάνεται άπαξ ημερησίως μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα στο ήμισυ: είναι το «συναρπαστικό» και «πρωτοφανές» πόρισμα μιας παγκόσμιας μελέτης που διήρκεσε μία δεκαετία. Με βάση τα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν στο μεγαλύτερο συνέδριο για τον καρκίνο στον κόσμο, η λήψη του φαρμάκου οσιμερτινίμπη μετά το χειρουργείο μείωσε τον κίνδυνο θανάτου για τους ασθενείς κατά 51%.
Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως: ευθύνεται για περίπου 1,8 εκατ. θανάτους κάθε χρόνο. Τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης τελικού σταδίου, υπό την αιγίδα του πανεπιστημίου του Γέιλ, παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Συλλόγου Κλινικής Ογκολογίας στο Σικάγο.
«Πριν από 30 χρόνια, δεν υπήρχε τίποτα που να μπορούμε να κάνουμε για αυτούς τους ασθενείς. Τώρα έχουμε αυτό το ισχυρό φάρμακο», δήλωσε ο δρ. Ρόι Χερμπστ, αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου για τον Καρκίνο του Γέιλ, και επικεφαλής συντάκτης της μελέτης. «Το 50% είναι σπουδαίο για κάθε νόσο, πόσο μάλλον για μία ασθένεια όπως ο καρκίνος του πνεύμονα, που τυπικά αντιστέκεται πολύ στις θεραπείες», πρόσθεσε.
Η κλινική δοκιμή
Στην κλινική δοκιμή Adaura συμμετείχαν 682 ασθενείς ηλικίας 30-86 χρόνων από 26 διαφορετικές χώρες, όλοι με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, της πιο κοινής μορφής της νόσου, και όλοι με μεταλλάξεις του γονιδίου EFGR, που απαντούν σε περίπου το ένα τέταρτο των κρουσμάτων καρκίνου του πνεύμονα παγκοσμίως: οι μεταλλάξεις του EFGR είναι περισσότερο συνήθεις στις γυναίκες παρά στους άνδρες, και στους ανθρώπους που δεν κάπνιζαν ποτέ ή υπήρξαν περιστασιακοί / ελαφριοί καπνιστές. Περίπου τα δύο τρίτα των ασθενών ήταν γυναίκες και ένα αντίστοιχο ποσοστό δεν είχαν ιστορικό καπνίσματος.
Η μεταχειρουργική θεραπεία με οσιμερτινίμπη (ή Tagrisso, ένα σκεύασμα που παρασκευάζεται από την AstraZeneca) «μείωσε σημαντικά» τον κίνδυνο θανάτου στους ασθενείς. Επειτα από πέντε χρόνια, ένα 88% των ασθενών που λάμβαναν καθημερινά το χάπι έπειτα από την αφαίρεση του όγκου τους ήταν ακόμα εν ζωή, έναντι 78% των ασθενών που λάμβαναν κάποιο placebo. Συνολικά, ο κίνδυνος θανάτου ήταν 51% μικρότερος για εκείνους που λάμβαναν οσιμερτινίμπη σε σύγκριση με εκείνους που λάμβαναν ένα ψευδοφάρμακο. Ενα 60% των ασθενών είχαν υποβληθεί σε χημειοθεραπεία, αποδείχθηκε όμως πως αυτό δεν επηρεάζει το επονομαζόμενο «όφελος επιβίωσης».
Συναρπαστικά αποτελέσματα
Μιλώντας στο Σικάγο, ο δρ Χερμπστ είπε πως τα «συναρπαστικά» αποτελέσματα προσδίδουν τεράστιο βάρος σε προγενέστερα αποτελέσματα από την ίδια κλινική δοκιμή που είχαν δείξει ότι το χάπι μειώνει επίσης κατά το ήμισυ τον κίνδυνο υποτροπής της νόσου. Παράλληλα, επεσήμανε πως όλοι όσοι διαγιγνώσκονται με καρκίνο του πνεύμονα πρέπει να εξετάζονται για μεταλλάξεις του EFGR. «Είναι δύσκολο να αποτυπώσει κανείς σε λόγια το πόσο σημαντικά είναι αυτά τα ευρήματα και το πόσος καιρός χρειάστηκε για να φτάσουμε εδώ», δήλωσε στο συνέδριο ένας άλλος ειδικός, που δεν συμμετείχε στη μελέτη, ο δρ. Νέιθαν Πένελ.
- Η Kaizen Gaming επιβραβεύεται για την στρατηγική ανθρώπινου δυναμικού της στα φετινά HR Awards, αποσπώντας 13 διακρίσεις
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Τραμπ: Καυγάς Μασκ με δικηγόρο και συνεργάτη του νέου προέδρου