Deezer: Νέα εφαρμογή ανιχνεύει τα τραγούδια που δημιουργούνται με AI
Για τα μαϊμού τραγούδια θα ενημερώνονται δισκογραφικές, καλλιτέχνες και άλλοι κάτοχοι δικαιωμάτων
- Ειδήσεις από την Γάζα: Πώς η Meta περιόρισε τα μέσα από τα παλαιστινιακά εδάφη
- Το ύστατο μήνυμα του Κώστα Χαρδαβέλλα στους θεατές του: Μέσα μας υπάρχει μία βόμβα χιλίων μεγατόνων, η ψυχή
- Πρόστιμα 5,5 εκατ. για αισχροκέρδεια σε 8 πολυεθνικές - Για ποιες εταιρείες χτυπάει η καμπάνα
- O Έλον Μασκ στο μικροσκόπιο για διαρροή κρατικών μυστικών
Τεχνολογία που της επιτρέπει να εντοπίζει και ενδεχομένως να διαγράφει τραγούδια που κλωνοποιούν τις φωνές των ποπ σταρ, ανακοίνωσε ότι έχει αναπτύξει η υπηρεσία συνεχούς ροής μουσικής Deezer.
Η γαλλική εταιρεία υποστηρίζει ότι θέλει να «εξαλείψει το παράνομο και παραπλανητικό περιεχόμενο» για να προστατεύσει τους καλλιτέχνες.
«Πρέπει να πάρουμε θέση τώρα» δήλωσε στο BBC ο διευθύνων σύμβουλος της Deezer, Τζερόνιμο Φολγκουέιρα. «Βρισκόμαστε σε μια κομβική στιγμή στη μουσική» συμπλήρωσε.
Πρόσφατα κυκλοφόρησε πληθώρα τραγουδιών στα οποία χρησιμοποιήθηκε τεχνητή νοημοσύνη (AI) για να αναπαράγει τα φωνητικά πραγματικών καλλιτεχνών.
Τον Απρίλιο, η Universal Music ζήτησε από τις υπηρεσίες streaming να αφαιρέσουν το τραγούδι «Heart On My Sleeve», το οποίο φέρεται να τραγουδήθηκε από δύο από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της εταιρείας, τον Drake και τον The Weeknd.
«Η εφαρμογή γενετικής τεχνητής νοημοσύνης με τη χρήση μουσικής των καλλιτεχνών μας» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εταιρεία είναι «παραβίαση του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων». Ωστόσο, η θέση δεν βασίζεται σε δικαστική απόφαση και παραμένει μια νομικά γκρίζα ζώνη.
Η μάχη για την «πατρότητα»
Οι ίδιοι οι μουσικοί είναι διχασμένοι σχετικά με την τεχνολογία. Η τραγουδίστρια της Alt-pop Grimes είπε ότι η φωνή της είναι διαθέσιμη για χρήση από οποιονδήποτε, ο Sting όμως είπε ότι οι καλλιτέχνες βρίσκονται σε «μάχη» για να διατηρήσουν την πατρότητα της μουσικής.
Η Deezer κατέχει μικρό μερίδιο της αγοράς streaming του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά είναι πιο γνωστή στη Γαλλία και σε τμήμα της Νότιας Αμερικής.
Το νέο εργαλείο θα εντοπίζει τη μουσική που έχει δημιουργηθεί με γενετική τεχνητή νοημοσύνη «αρχίζοντας από τραγούδια για τα οποία χρησιμοποιήθηκαν συνθετικές φωνές καλλιτεχνών».
Για τα τραγούδια θα ενημερώνονται δισκογραφικές, καλλιτέχνες και άλλοι κάτοχοι δικαιωμάτων, οι οποίοι στη συνέχεια θα μπορούν να αποφασίσουν τι είδους δράση θα αναλάβουν.
Πάντως το εργαλείο εντοπισμού των τραγουδιών βασίζεται στη μηχανική μάθηση και στην Τεχνητή Νοημοσύνη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις