«Σταματήστε να αγχώνεστε για την τεχνητή νοημοσύνη και επενδύστε σε αυτήν»
Δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας κάνει λόγο για «αίρεση» από τρομερά απαισιόδοξους ανθρώπους σχετικά με την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης
- «Ειρωνικός, σαρκαστικός, λες και έχει κάνει κατόρθωμα» - Σοκάρουν οι περιγραφές για τον αστυνομικό της Βουλής
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Η τεχνητή νοημοσύνη είναι γεγονός, είναι παρούσα στη ζωή μας και όλο και εξαπλώνεται με πολλούς να ανησυχούν ιδιαίτερα για αυτό. Δεν είναι λίγοι άλλωστε που κατά καιρούς κρούουν τον κώδωνα κινδύνου σχετικά με τη καταστροφή ολόκληρης της ανθρωπότητας από τα «χέρια» της.
Άραγε έχουμε να κάνουμε με ένα είδος «αίρεσης» τρομερά απαισιόδοξων ανθρώπων;
Ο επιχειρηματίας Marc Andreessen είναι γνωστός για τη φράση «software is eating the world» (το λογισμικό τρώει τον κόσμο).
Ωστόσο, όταν η κουβέντα έρχεται στη τεχνητή νοημοσύνη, ισχυρίζεται ότι οι άνθρωποι πρέπει να σταματήσουν να ανησυχούν και «να χτίζουν, να χτίζουν, να χτίζουν».
Ο Andreessen δημοσίευσε μία επιστολή σχεδόν 7.000 λέξεων σχετικά με τις απόψεις του για την τεχνητή νοημοσύνη, τους κινδύνους που εγκυμονεί και τη ρύθμιση που πιστεύει ότι απαιτεί.
Προσπαθώντας να εξουδετερώσει όλες τις πρόσφατες συζητήσεις για «καταστροφική τεχνητή νοημοσύνη», παρουσιάζει αυτό που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια υπερβολικά ιδεαλιστική προοπτική των συνεπειών.
«Δεν θέλει να σας σκοτώσει»
Σύμφωνα με το cnbc.com, ο Andreessen ξεκινά την επιστολή με μια αντίληψη για την τεχνητή νοημοσύνη ή τη μηχανική μάθηση, αποκαλώντας την «εφαρμογή μαθηματικών και κώδικα λογισμικού για να διδάξουν στους υπολογιστές πώς να κατανοούν, να συνθέτουν και να παράγουν γνώση με τρόπους παρόμοιους με τον τρόπο που το κάνουν οι άνθρωποι».
Η τεχνητή νοημοσύνη δεν έχει αισθήματα, σημειώνει, παρά το γεγονός ότι η ικανότητά της να μιμείται την ανθρώπινη γλώσσα μπορεί να ξεγελάσει μερικούς να πιστεύουν το αντίθετο.
Εκπαιδεύεται στην ανθρώπινη γλώσσα και βρίσκει πρότυπα υψηλού επιπέδου σε αυτά τα δεδομένα.
«Η τεχνητή νοημοσύνη δεν θέλει, δεν έχει στόχο, να σε σκοτώσει, γιατί δεν είναι ζωντανό», έγραψε. «Και η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια μηχανή. Δεν πρόκειται να ζωντανέψει περισσότερο από όσο θα ζωντανέψει η τοστιέρα σας».
Ο Andreessen γράφει ότι υπάρχει ένα «τείχος τρομοκρατίας και καταστροφής» στον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης αυτή τη στιγμή. Χωρίς να κατονομάζει, πιθανότατα αναφέρεται σε ισχυρισμούς κορυφαίων προσωπικοτήτων της τεχνολογίας οι οποίοι ισχυρίζονται πως η τεχνολογία αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την ανθρωπότητα.
Την περασμένη εβδομάδα, ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς, ο Διευθύνων Σύμβουλος της OpenAI Σαμ Άλτμαν, ο Διευθύνων Σύμβουλος της DeepMind, Ντέμις Χασάμπις και άλλοι υπέγραψαν μια επιστολή από το Κέντρο για την Ασφάλεια της Τεχνητής Νοημοσύνης σχετικά με τον «κίνδυνο εξαφάνισης από την τεχνητή νοημοσύνη».
Ο Andreessen αναφέρει πως η εξάπλωση των παραπάνω αντιλήψεων περί καταστροφολογίας και κινδυνολογίας γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη συμφέρει τους «κολοσσούς» της τεχνολογίας καθώς έτσι θα βγάλουν «περισσότερα χρήματα».
Αντί να αναγνωρίζουμε τυχόν τεκμηριωμένους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης στην πραγματική ζωή ο Andreessen ισχυρίζεται ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να είναι «ένας τρόπος για να κάνουμε όλα όσα μας ενδιαφέρουν καλύτερα».
Τεράστιες δυνατότητες
Υποστηρίζει ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει τεράστιες δυνατότητες για παραγωγικότητα, επιστημονικές ανακαλύψεις, δημιουργικές τέχνες και μείωση των ποσοστών θανάτων εν καιρώ πολέμου.
«Οτιδήποτε κάνουν οι άνθρωποι με τη φυσική τους νοημοσύνη σήμερα μπορεί να γίνει πολύ καλύτερα με την τεχνητή νοημοσύνη», έγραψε. «Και θα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε νέες προκλήσεις που ήταν αδύνατο να αντιμετωπιστούν χωρίς την τεχνητή νοημοσύνη, από τη θεραπεία όλων των ασθενειών μέχρι την επίτευξη διαστρικών ταξιδιών» συμπλήρωσε.
«Ηθικός πανικός»
Ο Andreessen περιγράφει αυτούς τους φόβους ως παράλογο «ηθικό πανικό».
Προωθεί επίσης την επιστροφή στην προσέγγιση της τεχνολογικής βιομηχανίας «move fast and break things» του παρελθόντος, γράφοντας ότι τόσο οι μεγάλες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης όσο και οι νεοσύστατες επιχειρήσεις «θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να χτίσουν AI όσο πιο γρήγορα και επιθετικά μπορούν» και ότι η τεχνολογία «θα επιταχυνθεί πολύ γρήγορα εάν το επιτρέψουμε».
Ο αφανισμός του κόσμου είναι ακριβώς αυτό που φοβούνται πολλοί άνθρωποι όταν η συζήτηση φτάνει στη τεχνητή νοημοσύνη.
Πέρα από την προσπάθεια να περιορίσει αυτές τις ανησυχίες, ο Andreessen λέει ότι υπάρχει δουλειά που πρέπει να γίνει. Ενθαρρύνει την αμφιλεγόμενη χρήση της ίδιας της τεχνητής νοημοσύνης για την προστασία των ανθρώπων από την προκατάληψη και τις ζημιές της τεχνητής νοημοσύνης.
«Οι κυβερνήσεις που εργάζονται σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να εμπλακούν δυναμικά σε κάθε τομέα δυνητικού κινδύνου για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για να μεγιστοποιήσουν τις αμυντικές ικανότητες της κοινωνίας» είπε.
Στο ουτοπικό μέλλον του Andreessen, «κάθε παιδί θα έχει έναν δάσκαλο τεχνητής νοημοσύνης που θα είναι άπειρα υπομονετικός, άπειρα συμπονετικός, άπειρα γνώστης και άπειρα εξυπηρετικός».
Εκφράζει παρόμοια οράματα για το ρόλο του AI ως συνεργάτη για κάθε άτομο, επιστήμονα, δάσκαλο, διευθύνοντα σύμβουλο, κυβερνητικό ηγέτη ακόμη και στρατιωτικό διοικητή.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις