Αθηνά Λινού: Το ΕΣΥ καταρρέει λόγω ιδιωτικοποίησης βασικών υπηρεσιών στα νοσοκομεία
Στην ανάδειξη του προγράμματος του ΣΥΡΙZA και της ευκαιρίας για ανάταξη της κοινωνίας, εστιάζει σε ότι αφορά την νέα καμπάνια η διακεκριμένη επιστήμονας, Αθηνά Λινού. Το ΕΣΥ καταρρέει προειδοποιεί και μιλά για λάθη που κόστισαν ζωές στην πανδημία.
Για τις εκλογές του Μαΐου, τις κάλπες της 25ης Ιουνίου, τη διαχείριση της πανδημίας από την προηγούμενη κυβέρνηση, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια αλλά και όλα όσα πρέπει να γίνουν στο χώρο της Υγείας, μιλά η διακεκριμένη επιστήμονας, καθηγήτρια Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού και υποψήφια στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η Αθηνά Λινού εξαπολύει επίθεση στην προηγούμενη κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν υιοθέτησε ή δεν εφάρμοσε έγκαιρα συγκεκριμένες πολιτικές για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού. «Χάθηκαν ζωές για το λόγο αυτό…» , αναφέρει.
Παράλληλα, η κ. Λινού τονίζει ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει ήδη ιδιωτικοποιηθεί από μέσα ενώ αναφέρει ότι οι γιατροί θα έπρεπε να παίρνουν τουλάχιστον 2.000 ευρώ μηνιαίο μισθό.
Για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια τάσσεται κατά της κατάργησης του άρθρου 16 τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να γίνουν «Χάρβαρντ» τα ελληνικά δημόσια Πανεπιστήμια.
Αναφορικά με την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εκλογές αναφέρει ότι η βασική αιτία ήταν ότι δεν κατάφεραν να επικοινωνήσουν στον κόσμο τα οφέλη που θα είχε γι’ αυτόν το πρόγραμμα για εξάλειψη των ανισοτήτων και εμπέδωση της Δικαιοσύνης.
Εκφράζει την πεποίθησή της ότι η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ θα ενισχυθεί στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν έχασε ποτέ την επαφή του με την κοινωνία».
Στην ουσία εστιάζει σε ότι αφορά τα ακροδεξιά κόμματα. «Το ζήτημα είναι να μην υπάρχουν νέοι άνθρωποι, γιατί αυτό είναι το πιο ανησυχητικό, που έχουν ακραίες απόψεις. Χρειάζεται κατανόηση και επικοινωνία… Οταν φτάσεις να χρειάζεσαι νόμο και απαγορεύσεις είναι πολύ αργά»
Δεν είναι ώριμη η Ελλάδα για ιδιωτικά πανεπιστήμια
Για την είσοδό της στην πολιτική: Θέλω να κάνω πράξη όσα θα ωφελήσουν τον πληθυσμό
Η Αθηνά Λινού, η οποία έχει κάνει εδώ και δεκαετίες πλήθος ερευνών και μέσω του Ινστιτούτου Prolepsis, τονίζει ότι ο λόγος που μπήκε στην πολιτική είναι για να μπορέσει να εφαρμόσει τα αποτελέσματα προς όφελος των πολιτών. «Η επιστημονική γνώση και οι ωφέλειες της δεν μεταφέρονται στον γενικό πληθυσμό όταν δεν είσαι μέσα στην πολιτική».
«Μπήκα στην πολιτική για να κάνω πράξη όσα θα ωφελήσουν τον πληθυσμό της χώρας. Εκανα έρευνες κι έβλεπα ότι εφαρμόζονταν σε άλλες χώρες κι όχι στην Ελλάδα», αναφέρει.
Για την πανδημία: Χάθηκαν άνθρωποι λόγω λαθών της κυβέρνησης της ΝΔ
«Βλέπαμε με τον κοροναϊό να μην εφαρμόζεται μια σωστή επιστημονικά πολιτική». Ακριβώς επειδή ήταν λοιμώδες νόσημα, εξηγεί, τα αποτελέσματα των λανθασμένων επιλογών ήταν άμεσα ορατά μέσα σε λίγες μέρες. «Άνθρωποι πέθαιναν μέσα στον ίδιο μήνα».
«Χάθηκαν ζωές στην πανδημία διότι δεν εφαρμόστηκαν έγκαιρα ή δεν εφαρμόστηκαν καθόλου συγκεκριμένες πολιτικές. Πολλές πολιτικές έχουν αξία μόνο αν εφαρμοστούν άμεσα, την ίδια ημέρα».
Αναφέρει ότι η ίδια δεν ήταν μέλος της Επιτροπής για να ξέρει τι συζητούνταν εκείνες τις ημέρες, και αν οι συνάδελφοί της πίεζαν προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις αλλά δεν εισακούονταν οι εισηγήσεις τους. Εκτιμά όμως ότι αυτή η Επιτροπή δεν ήταν πλήρης ως προς τη σύνθεσή της και τις αναγκαίες ειδικότητες που έπρεπε να μετέχουν: «Υπήρχαν καλοί γιατροί στην Επιτροπή αλλά όχι αρκετοί επικοινωνιολόγοι οι οποίοι θα ήξεραν τι να πουν και πώς, αλλά να κάνουν και τις κατάλληλες έρευνες».
Για τα λάθη στην πανδημία: Έπρεπε να αποφευχθεί η διασπορά
Η διακεκριμένη γιατρός τονίζει ότι η ίδια θα απαιτούσε από τους αρμόδιους υπουργούς να παίρνουν αποφάσεις με κριτήριο τη μη διασπορά του ιού.
«Για παράδειγμα, και το είχα πει και στην υπουργό Παιδείας, θα έπρεπε τα παιδιά στα σχολεία να μοιραστούν σε περισσότερα τμήματα. Αν δεν υπήρχαν αίθουσες να κάναμε μαθήματα και στην ύπαιθρο, αλλά και σε δημόσια κτίρια που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε αίθουσες διδασκαλίας» τονίζει η κυρία Λινού σπεύδοντας να προσθέσει ότι πολύ κακή διαχείριση έγινε και σε ότι αφορά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Για την εκλογή της: Με γνώριζε ο κόσμος
Η πρωτιά της στο Βόρειο Τομέα, και μάλιστα στην πρώτη θέση και πάνω από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, εξέπληξε πολλούς. Η ίδια εκτιμά ότι ο κόσμος την γνώριζε λόγω των συνεχών εμφανίσεών της την περίοδο την πανδημίας. «Πολλοί άνθρωποι με γνώρισαν από την τηλεόραση. Εκτίμησαν το γεγονός ότι τους καταλάβαινα».
Δεν έχουμε κάνει μετρήσεις για να δούμε γιατί με επέλεξαν λέει η επιστήμονας κυρία Λινού που έχει μάθει να βασίζεται πάντα σε στοιχεία, «πάντως τους ευγνωμονώ». Σε ότι αφορά δε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο τονίζει ότι «έχει κάνει πολύ επιτυχημένη καριέρα ως υπουργός» ενώ στα σενάρια και τις ερμηνείες περί τρικλοποδιάς στην λεγόμενη «ομπρέλα» η απάντηση είναι αφοπλιστικά ειλικρινής «Εγώ δεν ήξερα τα περί ΄΄Ομπρέλας΄΄ στον ΣΥΡΙΖΑ και σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι το να υπάρχει συζήτηση από ανθρώπους με τα ίδια ιδανικά είναι καλό».
Για τις καταβολές της: Αριστερή οικογένεια με βαθύ αίσθημα δικαιοσύνης
Η υποψήφια βουλευτής μιλά για την οικογένειά της που ήταν πάντα στην Αριστερά και για το βαθύ αίσθημα δικαιοσύνης που έμαθε η γιαγιά στα πέντε της παιδιά. Μάλιστα η μία κόρη της, η Ναταλία, ήταν υποψήφια για το Κογκρέσο στις ΗΠΑ καθώς: «Η κόρη μου ασχολήθηκε με την πολιτική όταν είδε ότι δεν αρκεί η επιστημονική γνώση».
Για το Χάρβαρντ και τα ιδιωτικά ΑΕΙ: Στόχος μας να γίνουν Χάρβαρντ τα δημόσια Πανεπιστήμια
Η κ. Λινού σπούδασε στο φημισμένο αμερικανικό πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, όπως και τα παιδιά της και έχει ειδικό ενδιαφέρον η στάση της σε ότι αφορά την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα. «Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κατά της κατάργησης του άρθρου 16 ώστε να ιδρυθούν ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα;» καλείται να απαντήσει.
«Μακάρι να γίνουν τα δημόσια πανεπιστήμια της Ελλάδας Χάρβαρντ. Αυτός είναι ο στόχος μας. Θα μπορούσαν να αντιγραφούν οι καλές πρακτικές αμερικανικών πανεπιστημίων» τονίζει η κυρία Λινού, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα δεν είναι ακόμη ώριμη για ιδιωτικά πανεπιστήμια.
«Ας μπορέσουμε σε πρώτη φάση να αναπτύξουμε την δημόσια πανεπιστημιακή εκπαίδευση, να αντιγράψουμε καλές πρακτικές που αφορούν την ισότητα, τη δικαιοσύνη και την ισονομία στο Πανεπιστήμιο και για τους φοιτητές και για τους καθηγητές και μετά εξετάζουμε αν μπορούμε να προχωρήσουμε».
Προς επίρρωσή των όσων υποστηρίζει η κυρία Λινού αναφέρει χαρακτηριστικά «Στο Χάρβαρντ προβλέπεται στον κανονισμό ότι όποιο παιδί ανήκει σε οικογένεια με εισόδημα κάτω από 100.000 δολάρια παίρνει πλήρη υποτροφία και υποχρεούται το πανεπιστήμιο να έχει το 25% σε πλήρη υποτροφία. Εμείς στην Ελλάδα […] Γιατί να κρίνουμε ότι θα δώσουμε υποτροφία μόνο στο 10% των πρώτων και όχι σε όποιο παιδί την έχει ανάγκη;»
Για το ΕΣΥ: Καταρρέει λόγω ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών μέσα στα νοσοκομεία
Η κ. Λινού προειδοποιεί για κατάρρευση του ΕΣΥ ακριβώς γιατί στα νοσοκομεία έχουν δοθεί σε ιδιώτες βασικές υπηρεσίες. Χρειάζεται ανακατεύθυνση και της χρηματοδότησης (με στήριξη στις υποδομές αλλά και στους λειτουργούς υγείας) και των αξιών και της εκπαίδευσης, τονίζει.
Στην ερώτηση για τα τρία πράγματα που θα έκανε αν αναλάμβανε υπουργός Υγείας τονίζει: «Αν ήμουν υπουργός Υγείας θα άλλαζα την επικοινωνία και την αποδοχή των λειτουργών υγείας. Σεβασμός, εκτίμηση, νοιάξιμο για τις ανάγκες των εργαζόμενων στην Υγεία. Να τους στηρίξουμε γιατί καταρρέουν από την εξουθένωση.
Πρέπει να φτιαχτούν οι υποδομές στην Υγεία και με τη αξιοποίηση ιδιωτών. Και θα ήθελα να φέρω πίσω όλα τα «χαμένα μυαλά» της Ελλάδας»
Για την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ: Είχαμε απέναντί μας ένα ολόκληρο σύστημα…
Η κ. Λινού αναφέρεται στη συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι «δεν καταφέραμε να εξηγήσουμε στους συμπολίτες μας ποια θα ήταν η μεγάλη επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ στην καταπολέμηση των ανισοτήτων και της εμπέδωσης της Δικαιοσύνης σε όλους τους τομείς».
Αναφερόμενη στους λόγους που αυτό δεν επιτεύχθηκε λέει ένα ολόκληρο σύστημα με επικοινωνιολόγους ήταν απέναντι στο κόμμα ενώ κυκλοφορούσαν «πολλά fake news που δεν προλαβαίναμε και παρασυρόμασταν να ασχολούμαστε με αυτά…»
Για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν ενόψει των νέων εκλογών υπογραμμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι πιο κοντά στους ανθρώπους και να τους μιλάει με πιο απλή γλώσσα. «Πρέπει να καταπολεμήσουμε το φόβο που καλλιέργησε η Νέα Δημοκρατία, λέγοντας ότι είναι ο μοναδικός σωτήρας».
Για τη νέα καμπάνια εστιάζει στην σημασία ανάδειξης του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ ως ευκαιρία ανάταξης της κοινωνίας.
Για το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά»: Έχει αποτύχει παταγωδώς
Αποκαλυπτική ήταν η κυρία Λινού σε οτι αφορά το πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής για τον καρκίνο του μαστού που ονομάστηκε «Φώφη Γεννηματά».
Όπως λέει το εισήγαγα στην Ελλάδα το 1992 και το 2016-17 ο ΣΥΡΙΖΑ το προσέφερε για όλες τις γυναίκες. «Τώρα η ΝΔ προσπαθεί να το παρουσιάσει ως κάτι δικό της».
Η κ. Λινού τονίζει ότι η εφαρμογή του είναι εντελώς λανθασμένη και απέτυχε παταγωδώς. «Επρεπε να έχουν εξεταστεί περίπου 1,5 εκατομμύρια γυναίκες κι εξετάστηκαν μόλις 120 χιλιάδες» λέει η κυρία Λινού ενώ αμφισβητεί ως αβάσιμα επιστημονικά και τα στοιχεία που ανακοινώνονται. «Βρήκαν λένε τόσους πρόωρους καρκίνους όσους θα έβρισκαν αν είχαν εξεταστεί 1,2 εκατομμύρια γυναίκες. Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται».
Για το σκάνδαλο Novartis: Θα φέρνετε το φαγητό σας σε σακουλάκι
Καίριο είναι το σχόλιο της για τα φαινόμενα διαφθοράς στο χώρο της υγείας και το σκάνδαλο Novartis. «Εγώ ξέρω ότι στην Αμερική η οδηγία που δίνεται στους γιατρούς ακόμη και στους ειδικευόμενους είναι ότι όταν έρχεται φαρμακευτική εταιρεία να σας παρουσιάσει το νέο φάρμακο και σας καλεί σε δείπνο, θα πάτε στη συνάντηση, αλλά θα φέρνεται το φαγητό σας σε σακουλάκι».
Χωρίς όμως να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της η κυρία Λινού σπεύδει να προσθέσει: «Αν υπάρξει τέτοιου είδους ηθική που θα διδάσκεται τα πανεπιστήμιά μας και αν δεν «πεινάνε» οι γιατροί και έχουν χρήματα από το Δημόσιο για να μετεκπαιδευτούν, τότε δεν θα καταντούν να δέχονται δώρα από τις φαρμακευτικές».
Από την άλλη μεριά θα πρέπει να ελεγχθούν και τα υπερκέρδη των φαρμακευτικών ώστε να μην έχουν τόσα χρήματα που τους περισσεύουν και για δωροδοκίες, προσθέτει.
«Θα εξασφάλιζα κονδύλια για να εκπαιδεύονται οι γιατροί με το κεφάλι ψηλά. Η υποχρηματοδότηση του συστήματος φταίει και για τη διαφθορά».
- Ουκρανία: «Οι πύραυλοι μιλούν από μόνοι τους», σχολιάζει ο Ζελένσκι για το «πράσινο φως» από τις ΗΠΑ
- Καντσελιέρι: «Ο Ολυμπιακός είναι σε πολύ καλή κατάσταση – Είμαι ικανοποιημένος από τους παίκτες μου»
- Σιλβέστερ Σταλόνε: Συμπληρώθηκαν 34 χρόνια από το «Rocky V» και το γιόρτασε με μια ανάρτηση
- Πού θα χτυπήσουν οι Ουκρανοί μετά το πράσινο φως από τον Τζο Μπάιντεν για πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς
- Σεισμός τώρα στην Κω
- Γιοβάνοβιτς: «Μας ευχαριστεί που έπαιξε ο Μουζακίτης, το άξιζε και δεν κάνω χάρες»