Γιώργος Σταμάτης: Η διαφορά μας με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ταξική, αλλά αξιακή
Η ΝΔ είναι και βαθιά λαϊκό κόμμα, τονίζει ο Γιωργος Σταμάτης, υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας με τη Νέα Δημοκρατία. Απαντά στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας ότι η πολιτική δεν κρίνεται «στις θεωρίες» αλλά στις πράξεις και υπογραμμίζει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε ενδιαφέρον και έμπρακτη στήριξη στις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες.
«Χαίρομαι που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να είναι γνωστής των προβλημάτων και γι’ αυτό ό,τι λύση έχουμε βρει το πιστώνεται στο μέγιστο βαθμό», δηλώνει ο τέως γγ Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, Γιώργος Σταμάτης, που σημειώνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς κοινωνική συνοχή και συμπερίληψη.
Εκτιμά ότι οι διάφορες της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ εντοπίζονται κυρίως στο πώς αναλύουν τις κοινωνικές ανισότητες και στο μοντέλο παραγωγής πλούτου που ευαγγελίζονται, σχολιάζοντας, πάντως, ότι «πολιτική δεν κάνεις με συνθήματα».
Αναγνωρίζει στον πρόεδρο της ΝΔ ότι επί ημερών του το κόμμα ανοίχτηκε περισσότερο σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, επιμένοντας πως τα κόμματα θέλουν κι αυτά εκπαίδευση, όπως η κοινωνία, αφού αποτελούνται από ανθρώπους της.
Αναφέρει ως βασικούς στόχους της επόμενης τετραετίας την αποϊδρυματοποίηση, την ένταξη περισσότερων αστέγων που κάνουν χρήση ουσιών σε προγράμματα και ξενώνες, την διασύνδεση κοινωνικά ευάλωτων με ορατές θέσεις εργασίας και την ένταξη των Ρομά σε προγράμματα κοινωνικής κατοικίας.
Με αφορμή και τη συνάντηση μας στα Παιδικά Χωριά SOS αναφέρεται εκτενώς στα ζητήματα παιδικής φροντίδας, επιμένοντας ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα σχετικά με την ανάδοχη παιδιών και την κρατική στήριξη οικογενειών σε πολλαπλά επίπεδα κι όχι μόνο στο οικονομικό, ώστε να προλαμβάνονται δυσάρεστες καταστάσεις.
Την πρώτη χρονιά που εκπροσώπησα τη ΝΔ στο Athens Pride με έδειχναν με το δάχτυλο. Τη δεύτερη, με έδειχναν λιγότεροι. Την τρίτη, ήθελαν να έρθουν περισσότεροι.
Για την αποϊδρυματοποίηση: Είμαστε πίσω στην αναδοχή, περισσότερο ανοιχτοί στην υιοθεσία
«Νομίζω πλέον είναι αντιληπτό και από την κοινωνία των πολιτών ότι η αποϊδρυματοποίηση – δηλαδή τα παιδιά να βρουν μια οικογένεια – θα είναι ο πρωταρχικός στόχος την επόμενη τετραετία. Όχι με ένα δογματικό τρόπο, αλλά τα ιδρύματα ουσιαστικά πρέπει να κλείσουν. Να πάμε στην ανοιχτή φροντίδα και στην αναδοχή. Είμαστε πίσω στην αναδοχή, περισσότερο ανοιχτοί στην υιοθεσία. Βέβαια δεν έχουμε -ευτυχώς- πολλά παιδιά προς υιοθεσία στην Ελλάδα γιατί επενδύουμε στην επανένωση της οικογένειας. Κι είναι κι αυτός ένας στόχος, η στήριξη της οικογένειας».
Για την αναδοχή: Πιο υπερβατική πράξη από την υιοθεσία
«Πρέπει όμως να εκπαιδεύσουμε και να παιδεύσουμε ακόμη περισσότερο την κοινωνία γιατί, ξέρετε, η αναδοχή είναι πιο υπερβατική πράξη από ότι η υιοθεσία. Η υιοθεσία έχει και μια ‘κτητικότητα’» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Σταμάτης.
«Νομίζω ότι πρέπει να στραφούμε κυρίως σε μεγαλύτερους ανθρώπους που είχαν παιδιά και έχουν μεγαλώσει και έχουν αυτή την εμπειρία και γιατί στην ανάδοχη τα παιδιά είναι μεγαλύτερα. Επίσης, πρέπει να προωθήσουμε τη θέσπιση του επαγγελματία αναδόχου, κυρίως για τα άτομα με πολύ βαριές αναπηρία που είναι στα ιδρύματα».
Για τα ιδρύματα: Να φτάσουμε να γίνουν κέντρα στήριξης της οικογένειας
«Νομίζω στο τέλος αυτής της τετραετίας η χώρα μας δεν πρέπει να έχει ιδρύματα» τονίζει ο κ. Σταμάτης.
«Κι όλα αυτά τα ιδρύματα που έχουν υπάρξει και έχουν προσφέρει θα πρέπει να είναι σε ανοιχτές δομές μέσα στην κοινότητα, πιο συμπεριληπτικά και να λειτουργούν ως κέντρα στήριξης της οικογένειας. Γιατί πολλές οικογένειες χρειάζονται στήριξη κι όχι μόνο στο οικονομικό κομμάτι αλλά και στο κομμάτι της κατεύθυνσης, της εργασίας, των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν στην ανατροφή των παιδιών. Εξάλλου τα παιδιά σήμερα μεγαλώνουν πολύ διαφορετικά από ότι παλιότερα. Το κράτος πρέπει να προσαρμόζεται στις εποχές».
«Δεν υπάρχουν καλά και κακά ιδρύματα. Το ίδρυμα είναι ίδρυμα. Ο κόσμος λέει «μα μπορεί να πάει σε κακή οικογένεια». Η οικογένεια είναι οικογένεια. Είναι ευθύνη και μέριμνα του κράτους η οικογένεια να πληροί τα κριτήρια. Το κράτος είναι κοντά στα παιδιά αλλά χρειάζεται περισσότερος έλεγχος και αλλαγή μοντέλου. Η πρόνοια στη χώρα μας βασίστηκε στο μοντέλο των ορφανοτροφείων για ιστορικούς λόγους».
Έχει σημασία, σημειώνει ο κ. Σταμάτης «όταν ασχολείσαι με την πολιτική το πώς εκπαιδεύεις και πως δίνεις στον κόσμο τα σωστά μηνύματα. Διαφωνώ, ας πούμε, με το να επισκεπτόμαστε τα ιδρύματα τα Χριστούγεννα, το Πάσχα κλπ. Δεν είναι μουσειακοί χώροι. Χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας και να ακολουθήσει η κοινωνία, αλλά το κράτος πρέπει να είναι υπερβατικό. Εξάλλου, όποια προβλήματα δημιουργούνται από τις πολιτικές πρόνοιας, ειδικά στα παιδιά, τα βρίσκουμε μπροστά μας στο μέλλον, π.χ. με παραβατικότητα».
Για το διαχωρισμό συντηρητικού – προοδευτικού: Ο Μητσοτάκης μάς έχει δώσει χώρο
Έχει νιώσει «μόνος» μέσα σε ένα συντηρητικό κόμμα; είναι η ερώτηση. «Τα κόμματα στην Ελλάδα τις περισσότερες φορές προσδιορίζουν τις πολιτικές τους ανάλογα με τις ηγεσίες τους. Νομίζω σας δίνω ξεκάθαρη απάντηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μας έχει δώσει χώρο και τη δυνατότητα να είμαστε καινοτόμοι».
Σε ότι αφορά το «προοδευτικό vs. συντηρητικό», συμπληρώνει «θα σας το απαντήσω διαφορετικά: Συμφωνώ ότι η ΝΔ δεν είχε παραδοσιακά στην κοσμοθεωρία της π.χ. τους Έλληνες τσιγγάνους. Όμως είναι Έλληνες πολίτες. Οι άστεγοι – συχνά είναι και στιγματιστικός ο όρος – επίσης. Παλιά τους θεωρούσαν ως και παραβατικούς. Ήρθε η κρίση και μας έδειξε ότι δεν είναι αυτό».
«Χαίρομαι που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να είναι γνωστής των προβλημάτων και γι’αυτό ό,τι λύση έχουμε βρει το πιστώνεται στο μέγιστο βαθμό.»
Για το Athens Pride: Θέλουν και τα κόμματα εκπαίδευση
Όσον αφορά αυτούς που «ενοχλούνται», ο κ. Σταμάτης λέει χαρακτηριστικά «δεν σας κρύβω ότι π.χ. την πρώτη χρονιά που εκπροσώπησα τη ΝΔ στο Athens Pride με δείχναν με το δάχτυλο. Τη δεύτερη χρόνια με έδειχναν λιγότεροι. Την τρίτη χρόνια ήθελαν να έρθουν περισσότεροι. Θέλουν και τα κόμματα εκπαίδευση γιατί αποτελούνται από ανθρώπους που έρχονται μέσα από την κοινωνία. Θέλουν κι αυτοί έναν μέντορα. Ο μέντορας μας είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης».
Αναφερόμενος στην ανάγκη ύπαρξης του Pride, ο κ. Σταμάτης σημειώνει ότι «οι κοινωνίες μας – κι αυτό είναι θέμα δημοκρατίας – πηγαίνουν μπροστά με την ορατότητα» και εξηγεί ότι ακριβώς για αυτό χρειάζεται το Pride, γιατί «υπάρχουν άνθρωποι που έχουν υποστεί τα πάνδεινα λόγω της διαφορετικότητας τους, έχουν χάσει ακόμη και τη ζωή τους, και αυτό δεν ισχύει μόνο για το σεξουαλικό προσανατολισμό».
«Νομίζω δείχνουμε ότι σαν κοινωνία σιγά σιγά προχωράμε. Ενδεχομένως να έπρεπε να προχωρήσουμε και πιο γρήγορα. Αλλά μην ξεχνάτε ότι όλες οι αλλαγές θέλουν και τα καλά παραδείγματα και τα καλά πρότυπα».
Για την κοινωνική πολιτική: Σε όλα τα μοντέλα βασίζεται στα χρήματα των φορολογουμένων
«Υπάρχει μια σύγχυση νομίζω. Η ΝΔ δεν είναι γενικώς υπέρ του ιδιωτικού τομέα. Η ΝΔ είναι υπέρ του μοντέλου των επενδύσεων διότι μέσα από αυτό παράγεται πλούτος για το κράτος που μπορεί, στη συνέχεια, να τον αξιοποιήσει για να κάνει μια αξιόπιστη κοινωνική πολιτική.» σημειώνει ο κ. Σταμάτης.
«Παραδοσιακά, σε όλα τα μοντέλα πολιτικών, η κοινωνική πολιτική βασιζόταν, βασίζεται και θα βασίζεται στα χρήματα των φορολογουμένων. Γιατί κοινωνική πολιτική είμαστε εμείς. Κατά τα λοιπά, νομίζω ότι έχει φανεί ότι το σοσιαλδημοκρατικό μοντέλο τα τελευταία χρόνια έχει πάθει μια σύγχυση, δεν κατάφερε να ακολουθήσει τις εξελίξεις. Με συνθήματα δεν κυβερνάς. Ο λαός, από όπου κι αν προέρχεται, κρίνει ποιος θα του δώσει δυνατότητα να βρει εργασία, πώς το παιδί του θα μεγαλώσει σε ένα καλύτερο περιβάλλον, πώς θα είναι ανταγωνίσιμο στην αγορά εργασίας. Και, ταυτόχρονα, όσοι άνθρωποι δεν τα καταφέρουν, να έχει το κράτος τους πόρους να τους στηρίξει. Αυτό είναι κοινωνία συνοχής και συμπερίληψης. Διότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς κοινωνική συνοχή και κράτος κοινωνικής πρόνοιας.»
Για ανισότητες και ίσες ευκαιρίες: Η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ταξική είναι αξιακή
Ο κ. Σταμάτης αναγνωρίζοντας φυσικά τις ταξικές διαφορές και ότι δεν ξεκινούν όλοι με τις ίδιες ευκαιρίες, αναφέρεται στις δράσεις όπως τα ολοήμερα σχολεία και τα πειραματικά ώστε «να δώσουμε δυνατότητες στους πιο ευάλωτους».
Απαντώντας δε εμμέσως στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «οι διαφορές μας με τον ΣΥΡΙΖΑ τελικά δεν είναι στο αν είναι ταξικό ή μη, είναι στο αξιακό, στο πώς το βλέπεις».
Υπερθεματίζοντας για την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη ο κ. Σταμάτης φέρνει το εξής παράδειγμα. «Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, επειδή ίσως δεν το είχαν σκεφτεί, οι άστεγοι αν πήγαιναν σε ένα υπνωτήριο έχαναν από την ανθρωπιστική αριστερά αυτόματα το δικαίωμα για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Η ΝΔ που έχει κατηγορηθεί ότι είναι συντηρητική, αποφάσισε αυτό να μην ισχύει με αποτέλεσμα περισσότεροι να μπουν σε ξενώνες και υπνωτήρια και να μπορούν να μετέχουν σε προγράμματα αποκατάστασης στέγασης».
«Να σας πω κι άλλο παράδειγμα; Υπήρχε διαθέσιμο κονδύλι από το προηγούμενο ΕΣΠΑ, για να φτιαχτεί ξενώνας, τηλεφωνική γραμμή και κάποια διαμερίσματα προφύλαξης αστεγίας για ΛΟΑΤΚΙ άτομα που εκδιώκονται από το οικογενειακό περιβάλλον. Γιατί δεν το έκαναν αυτό το πρόγραμμα; Τα λεφτά υπήρχαν».
Για τους Ρομά: Θα σπάσουμε τους καταυλισμούς, θα μπουν σε σπίτια
«Τα πολλά λεφτά, τα δισεκατομμύρια δήθεν που δίνει το κράτος για τους Ρομά, είναι μύθος, το κράτος δεν ξοδεύει λεφτά παραδοσιακά» ξεκαθαρίζει ο κ. Σταμάτης.
«Νομίζω το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν βοηθούν πολύ οι δήμαρχοι. Η κοινωνική ένταξη είναι ευθύνη της αυτοδιοίκησης, η κυβέρνηση δίνει τα λεφτά αλλά η αρμοδιότητα είναι των δήμων. Υπάρχουν πολλοί δήμοι, λοιπόν, που δεν αναγνωρίζουν καν ότι μένουν Έλληνες τσιγγάνοι εκεί. Κι αυτό δημιουργεί μια γκετοποίηση, παραβατικότητα. Νομίζω αυτή τη δεκαετία θα πάμε σταδιακά στο «σπάσιμο» των καταυλισμών. Οι άνθρωποι θα μπουν σε σπίτια. Δεν θα ξεριζωθούν βίαια, όλα αυτά γίνονται μέσω προγραμμάτων. Ήδη πολλοί από αυτούς κουράστηκαν να μένουν σε καταυλισμούς χωρίς υποδομές.»
Πρέπει η κοινωνία κι εδώ να προχωρήσει, λέει ο κ. Σταμάτης επισημαίνοντας ότι ακόμη υπάρχει επιφύλαξη αν όχι άρνηση. Εκφράζει δε την πεποίθηση ότι θα υπάρχουν εξελίξεις και με την ισπανική προεδρία της ΕΕ που έχει το θέμα στις προτεραιότητες της, ενώ σημειώνει ότι πόροι για τέτοια προγράμματα έχουν εξασφαλισθεί και από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ.
- Ουκρανία: Νέα στρατιωτική βοήθεια αξίας 273 εκατ. ευρώ ανακοινώνει η Βρετανία
- Γαλλία: Θα φιλοξενήσει διεθνή διάσκεψη τον Ιανουάριο για την πολιτική «μετάβαση» στη Συρία
- ΗΠΑ: «Παράθυρο ευκαιρίας» για τον Τραμπ να διαπραγματευθεί με το Ιράν, βλέπει ο Μπλίνκεν
- Ισραήλ: «Κόκκινος συναγερμός» για επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο στο Τελ Αβίβ
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ εναντιώνεται στη συμφωνία για τα δημοσιονομικά και ο κίνδυνος shutdown βρίσκεται προ των πυλών
- Ρωσία: «Η δοκιμαστική εκτόξευση του Ορέσνικ ανάγκασε το Λονδίνο να κάνει πίσω»