Κουτσούμπας: Γι’ αυτό το ΚΚΕ λέει «όχι» στον ΣΥΡΙΖΑ – Τι απαντά στις «επιθέσεις» Τσίπρα για τις συνεργασίες
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «ψήφισε 200 νόμους από τους νόμους που έφερε η ΝΔ. Κι από κει και πέρα βγαίνει και ωρύεται, φωνάζει, τσακώνεται, κάνει τη γνωστή κοκορομαχία απ’ τις τηλεοράσεις. Και λέει ότι 'δε νοιάζεται το ΚΚΕ για κυβέρνηση'».
- «Στην Τριχωνίδα τέτοιοι σεισμοί έχουν συνέχεια - Χρειάζεται επιτήρηση» - Λέκκας για δόνηση στο Αγρίνιο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
«Καθημερινά επιβεβαιώνεται με τραγικό τρόπο, αυτό που βροντοφώναζαν όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, κυρίως οι νέοι άνθρωποι, τα παιδιά μας, στους δρόμους μετά την τραγωδία των Τεμπών: ‘ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, αναφερόμενος τόσο στο περιστατικό στην Κω, όπου έχασε τη ζωή της μια 63χρονη γυναίκα πάνω σε καρότσα αγροτικού, όσο και στην τραγική απώλεια μιας 19χρονης εγκύου – και τα δύο λόγω έλλειψης ασθενοφόρων.
Για το ΕΣΥ
Ο κ. Κουτσούμπας, μιλώντας στον Real fm, τόνισε ότι, «δυστυχώς κάποιοι επιλέγουν τα κέρδη κάποιων λίγων. Δίνουν τα κονδύλια που υπάρχουν, όσα τέλος πάντων υπάρχουν, σε άλλες δομές, για άλλες ανάγκες, κυρίως σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους – που δεν ξέρουν έτσι και αλλιώς τι έχουν – και δεν υπολογίζουν τη ζωή των ανθρώπων, των συνανθρώπων μας, του λαού μας».
Υπενθύμισε ότι πρόσφατα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή για την τραγική υποστελέχωση του ΕΚΑΒ, απαιτώντας προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, επισημαίνοντας ότι εν μέσω πανδημίας μάλιστα, δηλαδή το 2020-2021, ολοκληρώθηκε μία μόνο προκήρυξη για πρόσληψη 46 μόνιμων διασωστών σε όλη την Ελλάδα.
Όπως είπε, «το ίδιο διάστημα, οι συνταξιοδοτήσεις είχαν φτάσει τις 150 και το 2022 υπολογίστηκαν στις 100, δηλαδή μιλάμε για 250 συνταξιοδοτήσεις στο ΕΚΑΒ υποστελεχώνοντάς το ακόμα περισσότερο, με τεράστιες ελλείψεις, και ταυτόχρονα λήγουν και συμβάσεις δεκάδων επικουρικών».
Δηλαδή στις προηγούμενες ελλείψεις, γιατί και τότε το προσωπικό «ήταν πάρα πολύ λίγο», όπως είπε, προστέθηκαν όλοι αυτοί που τώρα συνταξιοδοτήθηκαν ή οι επικουρικοί που τελειώνουν οι συμβάσεις τους, «με αποτέλεσμα να θρηνούμε πάλι θύματα όπως η γυναίκα στην Κω, η μητέρα σήμερα στη Νέα Μάκρη, όπως τόσα παιδιά, τόσους ανθρώπους σε όλη τη χώρα».
«Η επικίνδυνη αυτή υποστελέχωση σε ανθρώπινο δυναμικό και τεχνικό εξοπλισμό οδηγεί σε μία απαράδεκτη κατάσταση και στη νησιωτική Ελλάδα, αλλά και μέσα στην Αττική», τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.
Για τον πολιτικό διάλογο
Κληθείς να σχολιάσει την ποιότητα του πολιτικού διαλόγου στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, συμφώνησε πως είναι «ανούσιος», λέγοντας πως το ζήσαμε αυτό και την προηγούμενη προεκλογική περίοδο για τις εκλογές του Μαΐου, «το ζούμε ως ένα βαθμό και τώρα».
Και σημείωσε πως κάπως πάει να βελτιωθεί, «κυρίως με την προσπάθεια κάποιων δημοσιογράφων, μία τεράστια προσπάθεια, αλλά δυστυχώς τα κόμματα του κατεστημένου, τα κόμματα που κυβέρνησαν και για να πω συγκεκριμένα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, εξακολουθούν αυτή την τακτική ‘περί όνου σκιάς’».
«Μιλάνε για δευτερεύοντα, τριτεύοντα ζητήματα και όχι για τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, αυτά που θα έπρεπε ως κόμματα τέλος πάντων κυβερνητικά, όπως λένε, που θέλουν να κυβερνήσουν είτε ως αυτοδύναμα, είτε με διάφορες συνεργασίες μεταξύ τους, να τα επιλύσουν σε όφελος του ελληνικού λαού. Αλλά γίνεται ακριβώς το αντίθετο», υπογράμμισε ο κ. Κουτσούμπας.
Ανέφερε, μάλιστα, πως το ίδιο δυστυχώς θα γίνει και με το debate. «Παρακολουθήσαμε το προηγούμενο, όπως και άλλα πριν. Εμείς είμαστε κάθετα αντίθετοι, γιατί – σας το υπογράφω – αν δεν αλλάξει η κατάσταση, θα είναι 3-4 ώρες χαμένες, όχι για τους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά για τον κόσμο που θα παρακολουθεί».
Για το περιβάλλον και την «πράσινη μετάβαση»
Στη συνέχεια, ο Δημήτρης Κουτσούμπας ανέφερε τις προτεραιότητες του ΚΚΕ στον τομέα του περιβάλλοντος, στον οποίο δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε αυτή την προεκλογική περίοδο.
Όπως εξήγησε, «δίνουμε αυτή την έκταση οπωσδήποτε για το περιβάλλον και όχι μόνο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που ήταν προχθές, αλλά γιατί θεωρούμε ότι είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα, έχει να κάνει με την ίδια τη ζωή, την ποιότητα της ζωής όλων των συνανθρώπων μας, τη δική μας δηλαδή, κυρίως των παιδιών μας. Τι θα έχουν αύριο και τι θα παραδώσουμε αύριο και στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας. Είναι πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα. Δεν είναι μόνο αυτό που ονομάζουμε κλιματική αλλαγή, αλλά είναι και μία ασυδοσία σε όλους τους τομείς όπου δεν παίρνονται μέτρα».
Και επανέλαβε πως εδώ μιλάμε ουσιαστικά για μία «πράσινη» μετάβαση, «που είναι η βασική στρατηγική αυτή τη στιγμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γενικά διεθνώς και των ΗΠΑ και σε άλλες χώρες, που έχει να κάνει όχι με την προστασία ουσιαστικά του περιβάλλοντος και την βελτίωση της ποιότητας της ζωής των λαών, αλλά έχει να κάνει με το πώς θα επενδύσουν κάποιοι όμιλοι υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια μπροστά στην οικονομική κρίση, γιατί ήδη βρισκόμαστε σε ύφεση τουλάχιστον σε κάποιες χώρες της Ευρώπης, στις ΗΠΑ».
«Πράσινη ανάπτυξη και πράσινα άλογα»
Ο γραμματέας του ΚΚΕ επισήμανε ότι «υπάρχει κίνδυνος εμβάθυνσης αυτής της νέας οικονομικής κρίσης τα επόμενα χρόνια. Άρα, εδώ θέλουν να επενδύσουν κεφάλαια και βρίσκουν τις κατοικίες που θα αλλάξουν και θα γίνουν ενεργειακές, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κ.λπ., το κλείσιμο του λιγνίτη γιατί πρέπει να ‘χαθεί’, να καταστραφεί κεφάλαιο για να μπορέσει να υπάρξει μετά επένδυση, υποτίθεται ανάκαμψη ‘πράσινη’ και ‘πράσινα άλογα’», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Και προσέθεσε πως την ίδια στιγμή, «τα φωτοβολταϊκά, οι ανεμογεννήτριες, που είναι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, δημιουργούν προβλήματα και σε δασικές εκτάσεις φυσικού κάλους που τις καταστρέφουν, αλλά και σε παραλίες, στον αστικό ιστό, αλλά και σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Έτσι έχουμε ενεργειακή ουσιαστικά φτώχεια, έχουμε αύξηση της τιμής του ρεύματος, αντί να υπάρχει μείωση, γιατί είναι πραγματικά κοστοβόρες και δεν καλύπτονται άλλες πλευρές».
Σημείωσε, μάλιστα, πως «έχουν βγάλει για παράδειγμα, από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας τα υδροηλεκτρικά έργα που είναι απαραίτητα να γίνουν. Εδώ έχουμε γεωθερμία στην Ελλάδα, στην πατρίδα μου για παράδειγμα, την Φθιώτιδα που είμαι και υποψήφιος, υπάρχουν πάρα πολλές ιαματικές πηγές, οι οποίες δεν αξιοποιούνται ούτε για τον ιαματικό τουρισμό τουλάχιστον, για να ανακάμψουν λίγο οι τοπικές κοινωνίες.
»Έχει βρεθεί με βάση επιστημονικές μετρήσεις, ότι υπάρχει η δυνατότητα πάρα πολύ μεγάλου γεωθερμικού πεδίου και στις Θερμοπύλες, στην Κοιλάδα του Σπερχειού, στα Καμένα Βούρλα και απέναντι στην Ιστιαία κ.λπ. Είναι τομείς που δεν αξιοποιούνται.
Μετά καταργήσαν τον λιγνίτη, κατέστρεψαν ουσιαστικά εργοστάσια, μετά τα ξαναξεκινήσαν γιατί έγινε ο πόλεμος στην Ουκρανία και υπήρχε το πρόβλημα της αύξησης της τιμής ή της έλλειψης του φυσικού αερίου, με το εμπάργκο στη Ρωσία και όλα αυτά που ακολούθησαν, και ξαναρχίζουν πάλι τον λιγνίτη. Ο λιγνίτης μπορεί, επειδή είναι πραγματικά ορυκτός πλούτος για τη χώρα μας, να παράγει φθηνή ενέργεια για τον εργαζόμενο λαό.
Για την πολιτική κόντρα για τους φόρους
Σχολιάζοντας την πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ Μητσοτάκη, Τσίπρα και Ανδρουλάκη για την φορολογία, ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε πως «για όλα τα ουσιαστικά ζητήματα που αφορούν την φορολογία δεν συζητούν, συζητούν για άλλα».
Και σημείωσε ότι «ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, εδώ που τα λέμε, το ξέρουμε όλοι μας, έγδαραν το λαό με τη φοροληστεία, με όλους αυτούς πριν τους μνημονιακούς νόμους, εφάρμοσαν όλοι τους άδικους νόμους. Όπως ο ΕΝΦΙΑ, που ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι θα καταργούσε. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επίσης, αύξησε τους συντελεστές του ΦΠΑ και η κυβέρνηση της ΝΔ τους διατήρησε στα ύψη, παρά τον μεγάλο πληθωρισμό».
«Με όλες τις κυβερνήσεις», ανέφερε ο γραμματέας του ΚΚΕ, «διατηρήθηκε περίπου σταθερή η αναλογία φόρων που πληρώνει ο ελληνικός λαός, απ’ τη μια σε αντίθεση με τις μεγάλες επιχειρήσεις, απ’ την άλλη, 95% ο ελληνικός λαός, 5% οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτό ίσχυε στο ακέραιο από το 2015 έως το 2019 και από το 2019 έως στο 2023. Διατήρησαν προκλητικές φοροαπαλλαγές, όλοι αυτοί, στο μεγάλο κεφάλαιο».
Προσέθεσε πως και η υπόθεση της φορολόγησης των μερισμάτων στους μετόχους των εταιρειών, για την οποία γίνεται και τώρα συζήτηση, «έχει μεγάλη ιστορία: Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που τη μείωσε, γιατί ήταν 15% με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, την πήγε 10%, και η κυβέρνηση της ΝΔ από 10% την κατέβασε στο 5%. Όλοι τους είναι με τους φόρους στο λαό και όλοι τους είναι ενάντια στους φόρους σε μεγάλους ομίλους, δήθεν για να στηριχθεί η ανταγωνιστικότητα. Αυτό είναι το ζήτημα».
Οι προτάσεις του ΚΚΕ για τους φόρους
«Εμείς θεωρούμε ότι η πρόταση του ΚΚΕ, γιατί εμείς καταθέσαμε σειρά τροπολογιών σε νόμους, συμβάλει στην ανακούφιση του λαού μας από τους φόρους – οι υπόλοιποι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, τις απέρριψαν χωρίς να τις συζητήσουν καν», ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας.
Οι τροπολίες του ΚΚΕ προέβλεπαν τα εξής:
«Πρώτον, κατάργηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και στα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Δεύτερον, κατάργηση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα, το ρεύμα, την ύδρευση, τις τηλεπικοινωνίες, Τρίτον, κατάργηση του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο φυσικό αέριο για οικιακή χρήση. Τέταρτον, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στην πρώτη και δεύτερη κατοικία, που καλύπτει ανάγκες στέγασης και αναψυχής των λαϊκών οικογενειών, και φυσικά δεν εκμισθώνεται.
»Ταυτόχρονα το ΚΚΕ πρότεινε αύξηση φορολογίας των επιχειρηματικών ομίλων, της πολύ μεγάλης ακίνητης περιουσίας, και κατάργηση όλων αυτών των εξοπλισμών και των δαπανών που δίνουμε για επιθετικές δαπάνες του ΝΑΤΟ και δεν αφορούν την άμυνα, την αμυντική ικανότητα της χώρας μας.
»Αυτά είναι μια δέσμη μέτρων η οποία θα έπρεπε να αρχίσει να υλοποιείται χθες, όχι σήμερα ή αύριο», είπε χαρακτηριστικά.
Για την «επίθεση Τσίπρα» ως προς την απλή αναλογική
Απαντώντας στις αναφορές του Αλέξη Τσίπρα ως προς τη στάση ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ απέναντι στην απλή αναλογική και την προοπτική συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κουτσούμπας τόνισε πως «την απλή αναλογική δεν τη θεωρούμε εμείς δίκαιο εκλογικό σύστημα, επειδή μπορεί να φτιάξει κυβερνήσεις συνεργασίας ‘μούφα’ προοδευτικές, όπως τις φαντάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά γιατί η απλή αναλογική απλά εκφράζει την αποτύπωση, τη συγκεκριμένη στιγμή, της θέλησης του ελληνικού λαού, με την μυστική ψηφοφορία, το πόσους εκλεγμένους αντιπροσώπους-βουλευτές θα στείλει στο ελληνικό κοινοβούλιο, αυτό και μόνο. Και πρέπει να τηρείται, γιατί είναι δίκαιος νόμος, δίκαιο εκλογικό σύστημα για όλες τις περιπτώσεις».
»Από ‘κει και πέρα», προσέθεσε, «κυβερνήσεις συνεργασίας μπορούν να γίνουν, και με την απλή και με την ενισχυμένη αναλογική, αν δεν πάρει πλειοψηφία – αυτοδυναμία τελοσπάντων – ένα κόμμα, με τα κόμματα που συμφωνούν και έχουν κοινές προεκλογικές στοχεύσεις».
Και τόνισε: «Λέμε όχι σε μια κυβέρνηση τέτοια, αντιλαϊκή, που θα υλοποιήσει – όπως είναι στα προγράμματα των άλλων κομμάτων, που θέλουν να κυβερνήσουν – τα 350 προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, που είναι το νέο μεγάλο μνημόνιο. Όταν το λέγαμε εμείς πριν ένα μήνα, στην προηγούμενη προεκλογική περίοδο, όλοι λέγαν ‘μη λέτε έτσι, δεν είναι μνημόνιο, τελειώσαν τα μνημόνια’. Και ήρθε χθες ο κ. Μητσοτάκης να κάνει την ομολογία ότι είναι μνημόνιο και το τι περιμένει τον ελληνικό λαό.
»Ανελαστικά προαπαιτούμενα, με την παραδοχή ότι αποτελεί μνημόνιο, κονδύλια του οποίου προορίζονται μόνο για αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις και μεταρρυθμίσεις και για πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, ματωμένα πλεονάσματα και όροι του προγράμματος σταθερότητας, δεσμεύσεις για μεγάλους κινδύνους προς το ΝΑΤΟ και το τι θα σημαίνει το επόμενο διάστημα, τι θα γίνει στα Βαλκάνια, τι θα γίνει στα ελληνοτουρκικά, τι θα γίνει στην Ουκρανία, στην ευρύτερη περιοχή, κι έναν οδικό χάρτη στις ελληνοτουρκικές διαφορές υπό ΝΑΤΟϊκή ομπρέλα.
»Όλο αυτό το πακέτο μαζί, το έχουν τα κόμματα που μπορούν να συγκυβερνήσουν. Γι’ αυτό εμείς λέγαμε ότι και την 22η Μαΐου θα μπορούσε να υπάρχει κυβέρνηση».
Γιατί το ΚΚΕ λέει «όχι» στον ΣΥΡΙΖΑ
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «ψήφισε 200 νόμους από τους νόμους που έφερε η ΝΔ. Κι από κει και πέρα βγαίνει και ωρύεται, φωνάζει, τσακώνεται, κάνει τη γνωστή κοκορομαχία απ’ τις τηλεοράσεις. Και λέει ότι ‘δε νοιάζεται το ΚΚΕ για κυβέρνηση’, ενώ ο Τσίπρας, όπως είπε χθες, νοιάζεται για κυβέρνηση, κι ότι ‘το ΚΚΕ βλέπει μόνο το χωραφάκι του’ κά».
«Τι να του πείτε τώρα αυτού; Του λέω ότι γι’ αυτό ψήφισε τους 200 αντιλαϊκούς νόμους της ΝΔ; Γι’ αυτό ετοιμάζεται – κι έχει ψηφίσει στο ευρωκοινοβούλιο – τα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα δοθούν και τι αντιλαϊκούς νόμους θα φέρουν αυτά το επόμενο διάστημα;
»Γι’ αυτό μαζεύει τους Αντώναρους, τους Μαρατζίδηδες; Γι’ αυτό σε Δήμους, όπως η Πάτρα – με έναν κατά κοινή ομολογία άξιο αγωνιστή κομμουνιστή δήμαρχο, τον Κώστα Πελετίδη – κάνει συνεργασίες με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ εκεί, για να πετάξουν τον Πελετίδη στις επόμενες εκλογές; Και το ίδιο κάνει και στην Καισαριανή μαζί με την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.
»Γι’ αυτό στηρίζει τον υποψήφιο της ΝΔ, τον Παχατουρίδη, στο Περιστέρι ο ΣΥΡΙΖΑ; Ποιος λοιπόν στρέφεται ενάντια στον λαό και τα λαϊκά συμφέροντα, με όλους αυτούς τους νόμους και όλες αυτές τις συνεργασίες;», τόνισε χαρακτηριστικά ο γραμματέας του ΚΚΕ.
«Θα είμαστε η ουσιαστική, λαϊκή, μαχητική αντιπολίτευση»
Και επανέλαβε, καταλήγοντας, ότι το ΚΚΕ θα μπει σε κυβέρνηση, «με μια πραγματικά γνήσια λαϊκή διακυβέρνηση, όπου αυτά τα ζητήματα του προγράμματος τα οποία προτείνουμε θα είναι δεσμευμένη να τα υλοποιήσει.
»Γι’ αυτό κοιτάμε καθαρά στα μάτια τον ελληνικό λαό και σ’ αυτές τις κάλπες και του λέμε ότι θα κάνουμε αυτό που του υποσχεθήκαμε. Θα είμαστε η ουσιαστική, γόνιμη, αυστηρή, λαϊκή, μαχητική αντιπολίτευση, απέναντι σε κάθε αντιλαϊκή επιλογή.
»Οτιδήποτε θετικό έρθει για το λαό, και το παραμικρό, εμείς έτσι κι αλλιώς το υπερψηφίζουμε, και το κάνουμε πάντα όποια κι αν είναι η κυβέρνηση, είτε είναι αυτοδυναμίας είτε συνεργασίας, είτε είναι ΣΥΡΙΖΑ, είτε η ΝΔ, είτε το ΠΑΣΟΚ, όλοι μαζί ή χωριστά ο καθένας. Μισό μέτρο να φέρουν θα το ψηφίσουμε και το έχουμε κάνει, ή δεν θα το εμποδίσουμε, για παράδειγμα με ‘παρών’.
»Αλλά είμαστε κάθετα ‘όχι’ στο 99,9% όλων αυτών των νόμων, γιατί πλήττουν το εργατικό λαϊκό εισόδημα, πλήττουν δικαιώματα, πλήττουν την οικονομία τελικά της χώρας, η οποία δεν μπορεί να αποβεί σε όφελος των εργαζομένων, του λαού».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις