Δίνουν φάρμακα και αναρρωτικές άδειες… κατά παραγγελία
Οι Ιατρικοί Σύλλογοι καταγγέλλουν ιστοσελίδα που πουλά online ιατρικές υπηρεσίες χωρίς τη φυσική παρουσία του ασθενούς.
Online ιατρικές υπηρεσίες» εξοικονομώντας χρήμα και χρόνο εμπορεύεται ιστοσελίδα ιδιωτικής εταιρείας αποκλειστικά με τη μέθοδο της τηλεϊατρικής.
Μέσα σε 30 λεπτά, όπως διαφημίζει, μπορεί κανείς να λάβει συνταγογράφηση φαρμάκων για έως και έξι μήνες ενώ σε μόλις μία ώρα μπορεί να έχει στα χέρια του ιατρική γνωμάτευση για τριήμερη αναρρωτική άδεια, με τα κόστη να μην ξεπερνούν τα 12 και τα 10 ευρώ αντίστοιχα.
Υπογραμμίζεται, δε, πως για καμία από τις παραπάνω υπηρεσίες δεν κρίνεται απαραίτητη η φυσική παρουσία του ασθενή – ούτε καν για την έκδοση αναρρωτικής άδειας. Αντιθέτως, η ιστοσελίδα είναι κατά τέτοιον τρόπο διαμορφωμένη ώστε οι ενδιαφερόμενοι να απαντούν σε τυποποιημένα e-ερωτηματολόγια στα οποία αναγράφονται οι απολύτως απαραίτητες ερωτήσεις. Οπως, για παράδειγμα, «για ποια ασθένεια χρειάζεστε τα φάρμακα;», «γράψτε την ακριβή ονομασία των φαρμάκων σας» και «για πόσο χρονικό διάστημα θέλετε η συνταγογράφηση να σας καλύψει;».
Στην περίπτωση, δε, που ο ενδιαφερόμενος αιτείται παραπεμπτικό για διαγνωστικές εξετάσεις, δεν έχει παρά να αναγράψει τις εξετάσεις που χρειάζεται και να επιλέξει μία εκ των δύο επιλογών που περιγράφουν συνοπτικά την αιτιολόγηση. Δηλαδή, εάν οι εξετάσεις που επιθυμεί να υποβληθεί είναι στο πλαίσιο τακτικού ελέγχου (check up) ή εάν έχει κάποια «υποψία ασθένειας».
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί, δε, ότι ο συγκεκριμένος ιστότοπος αναφέρει πως έχει λάβει πιστοποίηση και από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογος (ΠΙΣ), από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας (ΙΣΑ) αλλά και από τον αντίστοιχο στη Θεσσαλονίκη (ΙΣΘ), γεγονός που οι ίδιοι αρνούνται κατηγορηματικά, έχοντας κινητοποιήσει τις απαραίτητες νομικές διαδικασίες.
Παράνομο
«Είναι παράνομο να χρησιμοποιείται το λογότυπο του ΠΙΣ χωρίς τη ρητή άδειά μας, την οποία δεν έχουν. Θα υπάρξουν νομικές εξελίξεις, καθώς τέτοια φαινόμενα δεν είναι ανεκτά» προειδοποιεί μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Συλλόγου, δρ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Ο ίδιος εντούτοις, εισχωρώντας ακόμα περισσότερο στην… ουσία του θέματος, συμπληρώνει με καυστικό τρόπο πως «σε καμία περίπτωση δεν ενθαρρύνουμε την προσέγγιση προσφοράς ιατρικών υπηρεσιών που παραπέμπουν σε ηλεκτρονικό κατάστημα πιτσαρίας – δηλαδή, παραγγείλτε την πίτσα σας και θα την έχετε στο σπίτι σας σε δύο λεπτά. Ομως, και η προσέγγιση των ίδιων των ασθενών, που συχνά απευθύνονται σε γιατρό απαιτώντας να τους γράψουν την αγωγή που λαμβάνουν, είναι λάθος. Από τη στιγμή που η συνταγή φέρει την υπογραφή του γιατρού είναι υποχρέωσή του να τον εξετάσει. Ο,τι άλλο είναι παρανόηση της Ιατρικής».
Σε κάθε περίπτωση αντίστοιχες ιστοσελίδες έχουν… φυτρώσει και στο παρελθόν, με τον Α. Εξαδάκτυλο να διαπιστώνει πως η τηλεϊατρική είναι σαφώς ένα χρήσιμο εργαλείο, εάν όμως δεν στεγανοποιηθεί νομοθετικά δημιουργείται το έδαφος για κατάχρηση. «Και στη συγκριμένη περίπτωση είναι σαφές πως γίνεται κατάχρηση, ιδίως δε σε ό,τι αφορά τις αναρρωτικές άδειες. Η ψευδής βεβαίωση και γνωμάτευση επιφέρει αυτόματα την αφαίρεση της ιατρικής άδειας επαγγέλματος» διευκρινίζει.
Η ιστοσελίδα πάντως διαφημίζει πως η αναρρωτική άδεια αποστέλλεται με e-mail, εφόσον έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πληρωμής, επίσης ηλεκτρονικά, αρκεί ο ενδιαφερόμενος να περιγράφει τι αισθάνεται και να δηλώσει «γιατί χρειάζεται την αναρρωτική άδεια».
Καμία πιστοποίηση
Για ευτελισμό του συστήματος κάνει λόγο από την πλευρά του ο γενικός/οικογενειακός ιατρός, γ.γ. Ελληνικής Ακαδημίας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Ευάγγελος Φραγκούλης.
Και επικαλείται νόμο του 2020 για την άυλη συνταγογράφηση, στον οποίο ο νομοθέτης προβλέπει πως οι γιατροί οφείλουν «να εξετάζουν τον ασφαλισμένο πριν χορηγήσουν τη συνταγή και να συνταγογραφούν ιδιοσκευάσματα φαρμακευτικής δράσης σχετικής με τη νόσο και μόνο για νοσήματα της ειδικότητάς τους και εντός εγκεκριμένων ενδείξεων.
Επειτα και «για την επανάληψη της συνταγογράφησης σε ασθενείς με χρόνια πάθηση και σταθερή φαρμακευτική αγωγή, η φυσική παρουσία στον ιατρό (ιατρική επίσκεψη), επαφίεται στην κρίση του ιατρού».
Αντίστοιχα και ο ΙΣΑ σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι δεν έχει δώσει κανενός είδους πιστοποίηση στη συγκεκριμένη εταιρεία και θα διερευνήσει το ζήτημα, προβαίνοντας στις προβλεπόμενες νόμιμες ενέργειες.
Παράλληλα και η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ διενεργεί σχετικούς ελέγχους, ενώ αιχμηρές είναι οι τοποθετήσεις του ΠΙΣ και του ΙΣΘ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μάλιστα, από τα πρώτα στοιχεία προκύπτει πως η εταιρεία που έχει την ιστοσελίδα ανήκει σε άνθρωπο που δεν έχει σχέση με τον χώρο της Υγείας και ζει στο εξωτερικό.
Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις