Συμπληρώθηκαν 35 χρόνια από τότε που άρχισε να γίνεται η Ημερίδα Στοματολογίας σε ετήσια βάση, με πρωτοβουλία του Καθηγητή Γιώργου Λάσκαρη. Τριανταπέντε χρόνια γεμάτα δράση και ευθύνη για σωστή ενημέρωση των συναδέλφων για τα νοσήματα του στόματος. Κορυφαίοι ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό μας τίμησαν και μας τιμούν με την παρουσία τους προσφέροντάς μας εμπειρίες και γνώσεις.

Η φετινή όμως Ημερίδα έχει ιδιαίτερο χαρακτήρα και σηματοδοτεί μια Νέα Εποχή. Νέα Εποχή γιατί διοργανώνεται από την νεοσύστατη Ελληνική Εταιρεία Στοματολογίας (ΕΛ.Ε.Σ.), που προέρχεται από την συνένωση της Ελληνικής Εταιρείας Παθολογίας Στόματος και της Ελληνικής Εταιρείας Κλινικής Στοματολογίας. Στόχος της νέας Εταιρείας είναι να συνεχίσει το επιτυχημένο έργο των μητρικών εταιρειών ενημερώνοντας τους συναδέλφους με ό,τι νεότερο στην έρευνα και στην κλινική, ώστε να συμβάλει περαιτέρω στην εξέλιξη του αντικειμένου της Στοματολογίας.

Στη φετινή Ημερίδα το πρόγραμμα έχει χωριστεί σε 2 ενότητες:

Μέρος Ι. Στο πρώτο μέρος φιλοξενούνται 3 διακεκριμένοι, διεθνείς επιστήμονες με υψηλοτάτου επιπέδου ομιλίες.

Την Ημερίδα λαμπρύνει με την παρουσία του ο Καθηγητής και Διευθυντής του τμήματος Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Γενεύης και κορυφαίος διεθνώς ερευνητής του καρκίνου σε μοριακό και γενετικό επίπεδο, Θάνος Χαλαζωνίτης με την εισήγηση: «Μηχανισμοί καρκινογένεσης σε μοριακό επίπεδο».

Στη συνέχεια η Dr. Sook-Bin Woo κορυφαία Στοματολόγος, Kαθηγήτρια Στοματολογίας της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard, θα αναπτύξει το θέμα: «Νεότερα δεδομένα της Λευκοπλακίας στόματος σε μοριακό και κλινικό επίπεδο τον 21ο αιώνα» Τέλος το 1ο μέρος θα κλείσει ο Καθηγητής Βιολογίας και Φυσικής του Πανεπιστημίου Northeastern της Βοστώνης Νίκος Σούκος, πρωτοπόρος ερευνητής σε παγκόσμιο επίπεδο στη φωτοδυναμική θεραπεία της Περιοδοντικής νόσου και άλλων παθήσεων του στόματος. Θα μας ταξιδέψει στο χωροχρόνο με την εισήγησή του:
“Διεπιστημονικές ερευνητικές κατακτήσεις της σύγχρονης Μεταφραστικής Στοματολογίας”.

Μέρος ΙΙ. Τιμητική Εκδήλωση για τον Καθηγητή Γιώργο Λάσκαρη:
60 χρόνια δημιουργίας

Το δεύτερο μέρος είναι αφιερωμένο στον τιμώμενο Αν. Καθηγητή Γιώργο Λάσκαρη. Τιμούμε όλοι μας τον Γιώργο Λάσκαρη, που απολαμβάνει καθολικής αναγνώρισης στον Ιατρικό και Οδοντιατρικό χώρο καθώς και από τους ασθενείς του και στην κοινωνία. Γι αυτόν θα μιλήσουν μαθητές του, συνεργάτες και συνάδελφοι, Έλληνες και ξένοι Καθηγητές, Ακαδημαϊκοί,  Ιατροί και Οδοντίατροι.

Θα παρουσιάσουν το επιστημονικό, ακαδημαϊκό και κοινωνικό έργο του τιμώμενου και την προσφορά του στην Ελλάδα και διεθνώς. Ιδιαίτερη αξία έχει το συγγραφικό του έργο, με ελληνικά και αγγλικά βιβλία, καθώς και οι μεταφράσεις των βιβλίων σε 12 ακόμη γλώσσες που έκαναν γνωστή και σεβαστή δύναμη την Ελληνική Στοματολογία και κατ’ επέκταση την Ελληνική Ιατρική και Οδοντιατρική σε όλο τον κόσμο.

Επιπλέον, υπήρξε πρωτοπόρος στη διεύρυνση της Στοματολογίας προς τον χώρο των συστηματικών νόσων με στοματικές εκδηλώσεις και άνοιξε νέους ορίζοντες της ειδικότητος σε διεθνή κλίμακα.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΠΡΟΕΔΡΟΙ : Γοργούλης Βασίλειος – Γεωργακοπούλου Ελένη
ΟΜΙΛΗΤΕΣ
Χαλαζωνίτης Θάνος: Μηχανισμοί Καρκινογένεσης σε Μοριακό Επίπεδο

Η έρευνα στο εργαστήριο μου εστιάζεται στην κατανόηση του «πώς αναπτύσσεται ο καρκίνος». Σχεδόν όλοι οι καρκίνοι, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του δέρματος και της στοματικής κοιλότητας, χαρακτηρίζονται από αστάθεια του γονιδιώματος, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μεταλλάξεις στα γονίδια που ελέγχουν τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, όπως πχ στο γονίδιο p53. Ο τρόπος με τον οποίο αυτά τα χαρακτηριστικά συνδέονται μεταξύ τους παραμένει ακόμα αδιευκρίνιστος. Μαζί με τον Καθηγητή Γοργούλη Βασίλη, της Ιατρικής Σχολής του Παν. Αθηνών, δείξαμε ότι ο γρήγορος πολλαπλασιασμός των καρκινικών κυττάρων οδηγεί στο σχηματισμό θραύσεων στο DNA που στοχεύουν στο γονιδιακό DNA. Όταν δεν επιδιορθωθούν σωστά, αυτές οι θραύσεις προκαλούν αστάθεια στο γονιδίωμα.

Οι θραύσεις του DNA ενεργοποιούν όμως το p53, το οποίο εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό των εν δυνάμει καρκινικών κυττάρων. Όσο το p53 δεν μεταλλάσσεται, λειτουργεί ως μηχανισμός αντίστασης στην καρκινογένεση. Ωστόσο, όταν το p53 μεταλλάσσεται δεν είναι σε θέση να εμποδίσει τον κυτταρικό νεοπλασματικό μετα- σχηματισμό με αποτέλεσμα την εξέλιξη των προκαρκινικών βλαβών. Αυτή η ακολουθία γεγονότων φαίνεται ότι χαρακτηρίζει τους περισσότερους καρκίνους. Επιπλέον, οι θραύσεις του DNA ως μοναδικό χαρακτηριστικό των καρκι-
νικών κυττάρων ίσως είναι «η Αχίλλειος πτέρνα του καρκίνου» και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για θεραπείες καρκίνου. Woo Sook-Bin : Νεότερα Δεδομένα της Λευκοπλακίας Στόματος
σε Κλινικό και Μοριακό Επίπεδο τον 21ο Αιώνα

Η παρουσίαση θα επικεντρωθεί στην πρόοδο και στη διάγνωση της λευκοπλακίας, η οποία έχει επιτελεστεί με τη βοήθεια των μοριακών διαγνωστικών τεχνικών. Με την ολοκλήρωση της παρουσίασης οι συμμετέχοντες:

• Θα είναι σε θέση να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ μίας προκαρκινικής βλάβης και των καταστάσεων που προδιαθέτουν στον καρκίνο του στόματος • Θα έχουν κατανοήσει ότι δεν είναι όλες οι λευκές βλάβες λευκοπλακία και ότι σχεδόν όλες οι λευκοπλακίες είναι προκαρκινικές • Θα έχουν αντιληφθεί ότι η πρώιμη επιθηλιακή δυσπλασία δεν είναι κυτταρολογική, αλλά αρχιτεκτονική διαταραχή • Θα έχουν κατανοήσει τη μοριακή βάση της δυσπλασίας και του καρκίνου του στόματος • Θα έχουν ενημερωθεί για τις μη χειρουργικές τεχνικές διαχείρισης των δυσπλαστικών βλαβών του στόματος

Σούκος Νίκος : Διεπιστημονικές Ερευνητικές Κατακτήσεις της Σύγχρονης Μεταφραστικής Στοματολογίας Στόχος της «Μεταφραστικής Στοματολογίας» είναι να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στο εργαστήριο και στην κλινική πράξη με την «μετάφραση» ανακαλύψεων στο εργαστήριο σε φάρμακα ή τεχνολογίες με κλινική εφαρμογή στο στόμα. Θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα τριών μεταφραστικών ερευνών για την ανάπτυξη
α) της ανοσοφωτοδιάγνωσης (immunophotodiagnosis) ως μεθόδου ανίχνευσης πρώιμων προκαρκινικών βλαβών στο στόμα, β) της φωτοδυναμικής θεραπείας (photodynamic therapy) ως συμπληρωματικής μεθόδου της συμβατικής ενδοδοντικής θεραπείας για την απολύμανση των ριζικών σωλήνων και

γ) της φωτοθεραπείας (phototherapy) ως μεθόδου για τη στοχευμένη κατασταλτική δράση σε περιοδοντικά βακτήρια. Προβλέψεις για το μέλλον της Μεταφραστικής Στοματολογίας θα συζητηθούν με έμφαση στο ρόλο της νανοτεχνολογίας.

12:00 – 13:30 ΜΕΡΟΣ ΙΙ

TIMHTIKH EKΔΗΛΩΣΗ

για τον Aν. Καθηγητή ΓΙΩΡΓΟ ΛΑΣΚΑΡΗ ( Ο Πανεπιστημιακός Δάσκαλος, ο Συγγραφέας, ο Κλινικός Ιατρός, ο Δημιουργικός άνθρωπος )

ΠΡΟΕΔΡΟΙ: Μπαρτσόκας Χρήστος – Δούκα Μαρίνα

ΟΜΙΛΗΤΕΣ
Μουτσόπουλος Χαράλαμπος,
Ακαδημαϊκός, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Παν. Αθηνών

Κίττας Χρήστος,
Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Παν. Αθηνών, τ. Πρύτανης Παν. Αθηνών,

Yπουργός Παιδείας
Κατσάμπας Ανδρέας,

Καθηγητής Δερματολογίας Παν. Αθηνών
Αντωνίου ΧριστίναΚαθηγήτρια Δερματολογίας Παν. Αθηνών

Παπαδογεωργάκης Νίκος,
Ομότιμος Καθηγητής Στοματικής & Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής Παν. Αθηνών

Woo Sook-Bin,
Καθηγήτρια Στοματολογίας Παν. Harvard, USA

Χαλαζωνίτης Θάνος,
Καθηγητής – Ερευνητής Μοριακής Βιολογίας Παν. Γενεύης, Ελβετία

Σούκος Νίκος,
Καθηγητής Βιολογίας και Φυσικής Παν. Northeastern, USA

Μητρόπουλος Κωνσταντίνος,
Σκιτσογράφος

Στουφή Ελεάνα,
Επισκέπτρια Λέκτωρ Παν. Harvard, USA
Υπεύθυνη Στοματολογικού Τμήματος Ευρωκλινικής Αθηνών

ΑΝΤΙΦΩΝHΣΗ: Γιώργος Λάσκαρης