Στέφανος Τσιτσιπάς: Τον… αδειάζουν οι γιατροί – Έντονες αντιδράσεις για την χρήση μελατονίνης
«Επιβλαβής στον αθλητισμό η μελατονίνη, ποιος του την συνέστησε;»
Viral έχει γίνει η δήλωση του Στέφανου Τσιτσιπά μετά από την ήττα από τον Κάρλος Αλκαράθ στο Roland Garros.
Ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας αποκάλυψε πως πριν από αυτό το παιχνίδι πήρε χάπια μελατονίνης για να κοιμηθεί πριν από τον αγώνα, ωστόσο αυτά δεν τον βοήθησαν καθόλου.
Έτσι, ανακοίνωσε πως θα τα κόψει αφού στα δύο πρώτα σετ κοιμόταν στο κορτ.
😱😴 La melatonina, el mal sueño de Tsitsipas ante Alcaraz
🗣 «No sé quién le pudo aconsejar eso»
✍ Por @Hurtado_Hurti
https://t.co/DoCXGB8o5S— MARCA (@marca) June 7, 2023
«Ένα πράγμα που θα αποφύγω στο μέλλον είναι τα χάπια μελατονίνης και τον ύπνο πριν από τα ματς, γιατί ξεκάθαρα δεν βοηθάει. Ήταν δύσκολο το πρόγραμμα τις τελευταίες μέρες. Έπαιξα αργά το βράδυ, μπορεί όχι πολύ αργά, αλλά αρκετά για να χαλάσει το πρόγραμμά μου. Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός και η αποθεραπεία το πιο σημαντικό πράγμα όταν παίζεις σε slams. Έκανα το ίδιο λάθος στο παρελθόν και όταν έπαιξα με τον Νόβακ Τζόκοβιτς στο Bercy πριν έναν χρόνο είχα ακριβώς το ίδιο σκορ με τα δυο πρώτα σετ σήμερα. Μάλλον στη μελατονίνη αρέσει το 1 και το 2!» είπε αρχικά.
«Ήμουν τελείως εκτός στα δύο πρώτα σετ, κατά μία έννοια κοιμόμουν. Ελπίζω να μην ξανασυμβεί, είναι άσχημο. Δεν θέλω να στερήσω τίποτα από τον Κάρλος, παίζει πολύ καλά. Άξιζε να κερδίσει, ας μη μιλάμε γι’ αυτό. Είμαι απλά σκασμένος που όλο αυτό με επηρέασε τόσο. Ας προχωρήσουμε» είπε ο Στέφανος Τσιτσιπάς.
«Είναι επιβλαβής για τους αθλητές»
Η ισπανική εφημερίδα Marca έψαξε το θέμα και αποκάλυψε ότι η μελατονίνη δεν βοηθά με τους ειδικούς να αναρωτιούνται ποιος τον συμβούλεψε να το κάνει!
Η γιατρός Έλενα Ουρεσταράθου, ειδική στη Μονάδα Ύπνου της Clínica Universidad de Navarra, εξηγεί ότι η μελατονίνη «είναι η ορμόνη που λέει στον εγκέφαλο ποια ώρα να κοιμηθεί και πότε να σηκωθεί. Ξυπνάς όταν δεν υπάρχει μελατονίνη στο σώμα σου. Το χάπι έπρεπε να είχε πάρει το προηγούμενο βράδυ για να κοιμηθεί καλά, όχι ώρες πριν από το παιχνίδι, ούτε το πρωί ούτε το απόγευμα. Το σημαντικό είναι να κοιμηθείς το προηγούμενο βράδυ. Αν όχι, το σώμα μπαίνει σε “λειτουργία ύπνου”, κατά τη διάρκεια της ημέρας το σώμα νομίζει ότι είναι νύχτα, είσαι βαρύς, νυσταγμένος, μισογκρεμισμένος και δεν έχει καλή απόδοση».
Από την άλλη η νευρολόγος Σέλια Γκαρθία θα πει: «Η μελατονίνη είναι μια νευροορμόνη που κάνει τον εγκέφαλό μας και παράγει ύπνο”. Είναι εντελώς επιβλαβής για τον αθλητισμό. Δεν ξέρω ποιος θα μπορούσε να τη συστήσει στον Τσιτσιπά. Και αν λαμβάνεται, πάντα τη νύχτα, ποτέ τη μέρα. Δεν έχει νόημα. Βοηθά όντως στο jet lag, για παράδειγμα αν ένας αθλητής ταξιδεύει στην Αυστραλία».
Ο Τσιτσιπάς εξήγησε ότι δεν είχε ξεκουραστεί καλά κατά τη διάρκεια του τουρνουά γιατί έπαιξε αρκετά παιχνίδια το βράδυ. Η γιατρός Έλενα Ουρεσταράθου εξήγησε επίσης «αν ένας αθλητής έχει αϋπνία δεν θα είναι πολύ αποτελεσματική. Επιπλέον, αν συνήθως κοιμάσαι άσχημα, ο κίνδυνος τραυματισμού αυξάνεται. Ο καλός ύπνος επηρεάζει επίσης την αποκατάσταση».
- Ο Ανδρουλάκης συνάντησε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι – Οι αναφορές στον Κώστα Σημίτη
- Αποκλεισμός από ομάδα 3ης κατηγορίας για την Βαγιαδολίδ (3-2) – Διασυρμός για την Λας Πάλμας (4-0)
- Λας Βέγκας: «Ήρθε η ώρα να ξυπνήσετε» – Τα μηνύματα του οδηγού της Tesla Cybertruck
- No-buy year: Μήπως το 2025 να ψωνίσουμε μόνο αυτά που στ’ αλήθεια χρειαζόμαστε;
- Εκπαίδευση: Αδυναμία στην κατανόηση και παραγωγή λόγου παρουσιάζουν οι μαθητές – Τι φταίει;
- Τσίπρας: Ο Σημίτης άφησε ισχυρό αποτύπωμα στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας