Μάριος Τόκας: Μελωδίες από τον ουρανό, τη θάλασσα, τον Άθω
Ο Μάριος Τόκας δημιούργησε έργα γνήσια ελληνικά
- Κίνα: Αυτοκίνητο έπεσε επάνω σε πλήθος έξω από δημοτικό σχολείο – Τουλάχιστον 10 τραυματίες
- Θα «σπάσει» η Ελλάδα το καλούπι του δεξιού λαϊκισμού στην ΕΕ;
- Η υπερθέρμανση του πλανήτη κοστίζει ζωές - Για πρώτη φορά επιστήμονες υπολογίζουν τους θανάτους
- Το ΠΑΣΟΚ πολιορκεί το κέντρο που «χάνει» η ΝΔ και τη βαφτίζει «γαλάζιο ΣΥΡΙΖΑ»
Το 1995, σε μια επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Άγιον Όρος, ο σπουδαίος μουσουργός Μάριος Τόκας διάβασε τους στίχους του Γεράσιμου Μικραγιαννανίτη (κατά κόσμον Αναστάσιος Ιωάννου Γραίκας), ενός εκκλησιαστικού ποιητή που γεννήθηκε στη Δρόβιανη της Βορείου Ηπείρου το 1904 και απεβίωσε στη σκήτη της Μικράς Αγίας Άννης (στο Άγιον Όρος) το 1991 (εκεί είχε μονάσει από το 1923).
Ο Τόκας, γοητευμένος από το λόγο και τα μηνύματα του αγιορείτη μοναχού, κατάφερε να ανακαλύψει τις μελωδίες που ήταν κρυμμένες πίσω από τους στίχους και να κάνει τον ύμνο τραγούδι, συναρμόζοντας στοιχεία της βυζαντινής μουσικής παράδοσης με σύγχρονους ήχους. Με μια φράση, ο Τόκας έντυσε τους θεομητορικούς ύμνους του Μικραγιαννανίτη με τη μελωδία της ψυχής του.
Ριζωμένο στον κόσμο του Βυζαντίου, το συμφωνικό έργο «Θεογεννήτωρ Μαρία» (1998), σε μουσική του Μάριου Τόκα και σε κείμενα του υμνογράφου Γεράσιμου Μικραγιαννανίτη, αγαπήθηκε από τον κόσμο και παρουσιάστηκε σε πολλές εκδηλώσεις (στον προαύλιο χώρο της Μητρόπολης Αθηνών –εκεί πρωτοπαρουσιάστηκε–, στον Πειραιά, στην Παναγία Σουμελά, στο Μέγαρο Αθηνών, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτμο, στην Παναγία της Τήνου, στο Ηρώδειο, σε όλες τις πόλεις της Κύπρου, αλλά και στο εξωτερικό).
Στις 25 Μαρτίου 1998 ο Μίκης Θεοδωράκης είχε δηλώσει τα εξής για το μουσικό αυτό έργο του Τόκα:
«Παρακολουθώ από χρόνια τη δουλειά του Μάριου Τόκα. Το ταλέντο του, την ευαισθησία του, τη σεμνή, διακριτική, σιωπηλή, όμως πάντα σοβαρή παρουσία του στο χώρο της ελληνικής μουσικής. Πάντα στηριγμένος στις ρίζες της μουσικής μας παράδοσης, πάντα εκτιμώντας και αναγνωρίζοντας το έργο των συναδέλφων του μουσικών –προηγουμένων και συγχρόνων– δημιούργησε και δημιουργεί έργα γνήσια ελληνικά, όπως αυτό που κρατάμε τώρα στα χέρια μας. Οι μελωδίες του, δεμένες αρμονικά με τις φωνές του Μανώλη Μητσιά και του Κώστα Χατζηχριστοδούλου, έχουν κάτι από τον ουρανό, τη θάλασσα, τον ίδιο τον βράχο του Άθω».
Ο Μάριος Τόκας γεννήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου στις 8 Ιουνίου 1954.
Πρωτοεμφανίστηκε στην ελληνική δισκογραφία το 1978, συνεργάστηκε με τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού και κατάφερε να καθιερωθεί στο μουσικό στερέωμα.
Αφιέρωσε ένα μεγάλο μέρος του μουσικού έργου του στην ιδιαίτερη πατρίδα του, από την οποία τιμήθηκε για την όλη προσφορά του στον κυπριακό πολιτισμό.
Ο Μάριος Τόκας έφυγε από τη ζωή στις 27 Απριλίου 2008, ξημερώματα του Πάσχα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις