Καταδικάστηκαν οι «Θεματοφύλακες του Συντάγματος» για τη «σύλληψη» του γυμνασιάρχη στην Πιερία
Κάνοντας δεκτή την εισαγγελική πρόταση, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τους έκρινε ένοχους τους 11 κατηγορούμενους
- «Mr Everyman»: Οι 51 άνδρες που καταδικάστηκαν για τους βιασμούς της Ζιζέλ - Γιατί τους ονόμασαν έτσι;
- Νέα επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
Με ποινές φυλάκισης από 4,5 έτη έως 5 έτη και 7 μήνες, τιμωρήθηκαν οι 11 κατηγορούμενοι, μέλη της αυτοαποκαλούμενης ομάδας «Θεματοφύλακες του Συντάγματος».
Πρόκειται για άτομα που τον Δεκέμβριο του 2021 είχαν «συλλάβει» γυμνασιάρχη στο Αιγίνιο Πιερίας και τον μετέφεραν με χειροπέδες σε αστυνομικό τμήμα, επειδή διαφωνούσαν με τα μέτρα που εφάρμοζε στο σχολείο για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού.
Κάνοντας δεκτή την εισαγγελική πρόταση, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τους έκρινε ένοχους για παράνομη κατακράτηση από κοινού (πλημμέλημα), κατά μετατροπή του κατηγορητηρίου από αρπαγή (κακούργημα), όπως επίσης για τα πλημμελήματα της διατάραξης λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας και της παραβίασης των μέτρων για την αποφυγή μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών.
Το ελαφρυντικό
Επίσης, δύο εξ αυτών κρίθηκαν, επιπλέον, ένοχοι για όλως ελαφρά σωματική βλάβη και μία κατηγορούμενη για παραβίαση προσωπικών δεδομένων (λόγω βιντεοσκόπησης, με κινητό τηλέφωνο, της πράξης).
Αποφυλακίζονται 2 από τους 3 προσωρινά κρατούμενους
Στη συντριπτική τους πλειονότητα έλαβαν το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, ενώ αποφασίστηκε η έφεσή τους να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα.
Η απόφαση οδηγεί εκτός φυλακής τους δύο από τους τρεις προσωρινά κρατούμενους.
Ένας στη φυλακή
Σε καθεστώς κράτησης παραμένει ο κατηγορούμενος που καταδικάστηκε με την ποινή των 5 ετών και 7 μηνών επειδή εκτίει ποινή για άλλη υπόθεση (ο μοναδικός που δεν πήρε ελαφρυντικό).
Την ενοχή τους είχε ζητήσει και ο εισαγγελέας της έδρας που -μεταξύ άλλων- στην πρότασή του ανέφερε ότι «εκτός από γραφικοί είναι και επικίνδυνοι». Ο γυμνασιάρχης υπέστη «εξευτελισμό», ήταν «όμηρος» στο αυτοκίνητο, καθώς βρέθηκε «υπό την αυθαίρετη εξουσία των κατηγορουμένων», ανέφερε ο εισαγγελέας κάνοντας λόγο για «παράνοια» και «γραφικότητα».
Οι κατηγορούμενοι στις απολογίες τους είχαν αποδεχθεί πως ήταν παρόντες στο περιστατικό αλλά αρνήθηκαν τις πράξεις που τους αποδίδονται, δίνοντας τη δική τους εκδοχή για τον λόγο της παρουσίας τους στο σχολείο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις