Παπαδόπουλος στο in για σεισμό στην Αταλάντη: Δεν προήλθε από το γνωστό ρήγμα, ομαλή η εξέλιξη – Πού πρέπει να δοθεί προσοχή
Σεισμός: Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, το μέγεθος του σεισμού δεν είναι ικανό να προκαλέσει το φαινόμενο ντόμινο
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Μπακογιάννη: Η Σακελλαροπούλου θα μπορούσε να προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι για τη σεισμική δόνηση 4,8 βαθμών που σημειώθηκε, το μεσημέρι της Πέμπτης, στην περιοχή της Αταλάντης, η οποία μάλιστα έγινε αισθητή σε αρκετές περιοχές της Αθήνας.
Οπως τονίζουν ο χθεσινός σεισμός δεν έχει σχέση με το γνωστό Ρήγμα της Αταλάντης, που πριν 129 χρόνια, (το 1894) «χτύπησε» με 6,9 Ρίχτερ και τραγικό απολογισμό 255 νεκρούς.
«Η εστία του χθεσινού σεισμού, δεν έχει σχέση με το γνωστό ρήγμα. Προήλθε από μικρότερο ρήγμα, αρκετά χιλιόμετρα δυτικά της Αταλάντης», σημείωσε, μιλώντας στο in, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εξέλιξη του φαινομένου «είναι ομαλή». Επιπλέον, απέκλεισε το ενδεχόμενο να έχουμε το φαινόμενο του ντόμινο, εξηγώντας πως το «μέγεθος του σεισμού δεν είναι ικανό να διεγείρει γειτονικά ρήγματα», όπως είναι το ρήγμα της Αταλάντης.
Ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι ακόμη δεν μπορούμε να πούμε αν θα υπάρξει σεισμός μεγαλύτερης έντασης από το συγκεκριμένο ρήγμα καθώς όπως εξήγησε «προς το παρόν δεν είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι ο σεισμός αυτός (των 4,8 Ρίχτερ) ήταν ο κύριος». Το φαινόμενο παρακολουθείται από τους επιστήμονες και «σε 2 μέρες θα μπορούμε να είμαστε πιο συγκεκριμένοι».
Πού να δοθεί προσοχή
Στην ερώτηση αν πρέπει να μας ανησυχεί το φαινόμενο βύθισης της παραλίας στην Αιδηψό, που παρατηρήθηκε μετά τον σεισμό στην Αταλάντη, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε κατηγορηματικά: «Οχι», εξηγώντας ότι «πολλές φορές μετά από σεισμούς προκαλούνται κατολισθήσεις σε παράκτιες ζώνες, καθώς οι αμμώδεις περιοχές είναι επιρρεπείς σε κατολισθήσεις προς τη θάλασσα».
Πρόσθεσε ωστόσο, ότι χρειάζεται «προσοχή σε τοπικό επίπεδο», καθώς ενδεχομένως να υπάρχουν κι άλλα αποσταθεροποιημένα σημεία, τα οποία «μπορεί να κατολισθήσουν και χωρίς σεισμό».
«Φαίνεται πως αποσβένεται»
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας το πρωί στο MEGA, σημείωσε πως «φαίνεται πως αποσβένεται η όλη διαδικασία».
«Ήταν μία ήσυχη νύχτα απόψε, δεν είχαμε έντονη σεισμικότητα, βεβαίως είχαμε κάπου 30 σεισμούς μετά από τις 03:33 η ώρα που εκδηλώθηκε ο κύριος σεισμός της τάξεως των 4,8 Ρίχτερ. Έχουμε να κάνουμε με πολύ μικρούς σεισμούς, 1-1,5, και 2 Ρίχτερ, που συμπληρώνουν την εικόνα που είχαμε. Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα εάν περιμένουμε μεγαλύτερο σεισμό, αλλά όπως φαίνεται αποσβένεται η όλη διαδικασία», ανέφερε.
«Βέβαια η περιοχή έχει ένα ιστορικό από το 2013 στο Ρεγγίνι, ένα χωριό βορειοδυτικά της περιοχής όπου οι σεισμοί κράτησαν περίπου 1-2 μήνες και το όριο των σεισμών ήταν στα 5,2 Ρίχτερ. Είχαμε αρκετές ζημιές τότε. Οι ζημιές τώρα είναι πολύ μικρές σε περίπου 10 σπίτια», συμπλήρωσε και πρόσθεσε σχετικά με την βύθιση της παραλίας στην Αιδηψό:
«Ένα περίεργο φαινόμενο είχαμε στην Αιδηψό στην Εύβοια όπου υποχώρησε ένα τμήμα της ακτογραμμής με τον σεισμό. Βέβαια είναι ένα δευτερογενές φαινόμενο όπου με την αστάθεια που υπήρχε και με τη δόνηση είχαμε απόσπαση ενός τμήματος της ακτής, αλλά δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο».
Το «παρεξηγημένο» Ρήγμα της Αταλάντης
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας για το ρήγμα της Αταλάντης, είπε ότι «είναι ένα “παρεξηγημένο” ρήγμα. Έχει δώσει βέβαια τον σεισμό του 1894, με πάρα πολλές ζημιές και διπλό σεισμό με 6,7 και 7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, αλλά αυτό το ρήγμα με βάση τις τελευταίες έρευνες, γεμίζει με ενέργεια πάνω από 500 χρόνια. Ανενεργό ρήγμα δεν είναι η Αταλάντη, δίνει σεισμούς και το ονομάζουμε ενεργό», είπε, επαναλαμβάνοντας για τον σεισμός των 4,8 ρίχτερ, ότι «το ρήγμα δεν είναι το ρήγμα της Αταλάντης αν και το υποθέσαμε στην αρχή».
Εξάλλου και ο Βασίλης Καραστάθης, αναπληρωτής διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου είπε ότι ο χθεσινός σεισμός «είχε ένα μηχανισμό γένεσης εντελώς διαφορετικό από του ρήγματος της Αταλάντης».
Ο κ. Καραστάθης εξήγησε στην ertnews, ότι «το ρήγμα της Αταλάντης είχε δώσει το 1894 δύο ισχυρότατους σεισμούς. Ο ένας ήταν μάλιστα της τάξης των 7 βαθμών Ρίχτερ και μάλιστα είχε σχεδόν ερημοποίηση όλη την περιοχή. Αλλά μιλάμε για ένα διαφορετικό ρήγμα. Μιλάμε για ένα διαφορετικό φαινόμενο. Μιλάμε για την εκτατική διεύθυνση του ευβοϊκού κόλπου. Είναι κάτι τελείως ανεξάρτητο από το συγκεκριμένο αυτό φαινόμενο που εξελίσσεται αυτή τη στιγμή. Αυτό το φαινόμενο εξελίσσεται σε μια περιοχή που όμως πρέπει να τονίσουμε αυτό δεν έχει καταγραμμένα ενεργά ρήγματα. Δεν έχει δώσει σημαντικούς σεισμούς. Θα μπορούσαμε να συσχετίσουμε ενδεχομένως ένα σεισμό το 427 πΧ. που είχε γίνει στην περιοχή του Ορχομενού, αλλά χωρίς βάσιμα στοιχεία. Δηλαδή ήταν απλώς στην ευρύτερη περιοχή. Δεν μπορεί να συσχετιστεί η συγκεκριμένη περιοχή με κάποιον ισχυρό σεισμό. Ακόμη και η ενόργανη σεισμικότητα, δηλαδή μιλάμε για τη σεισμικότητα την οποία έχει καταγραφεί με μηχανήματα και είναι αξιόπιστη, δεν είχε δώσει τα τελευταία χρόνια αλλά ούτε και από το 1900 και μετά σεισμούς οι οποίοι έχουν απασχολήσει ιδιαίτερα την περιοχή αυτή».
Στη συνέχεια εξηγεί ότι «δεν έχει χαρτογραφηθεί κάποιο ενεργό ρήγμα. Σίγουρα για να υπάρξει ο σεισμός υπάρχουν ενεργές δομές στην περιοχή. Σε καμία περίπτωση δεν λέμε ότι δεν υπάρχουν. Δεν γίνεται σεισμός μόνος του. Από τη στιγμή που δεν έχουμε ούτε ιστορικά στοιχεία ούτε κάποια γεωλογική γεωφυσική πληροφορία σχετικά με τις ενεργές ζώνες, πρέπει να περιμένουμε λίγο να δούμε την εξέλιξη της ακολουθίας. Η ίδια η ακολουθία θα προδώσει ποια ζώνη είναι αυτή που ενεργοποιήθηκε».
«Να μην ανησυχούν οι κάτοικοι»
Ο κ. Καραστάθης είπε ότι «οι κάτοικοι της περιοχής δεν θα πρέπει να ανησυχούν για δύο πράγματα. Πρώτον γιατί τα σπίτια τους έχουν χτιστεί περιμένοντας το σεισμικό κίνδυνο. Τα περισσότερα σπίτια της περιοχής είναι χτισμένα υπό τη σκέψη του σεισμού του 1894. Ο κάθε ένας της περιοχής έχει λάβει υπόψιν του αυτό, άρα έχουμε ισχυρές οικοδομές στην περιοχή. Δεν θα πρέπει να υπάρχει φόβος.
Δεύτερον, δεν είναι το ρήγμα της Αταλάντης, είναι και αυτό καθησυχαστικό.
Τρίτον, περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη. Θεωρώ αυτή τη στιγμή ότι θα πρέπει να κάνουμε λίγο υπομονή, να δούμε πώς βαδίζει το φαινόμενο και σε λίγα 24ωρα, θα είμαστε σε θέση να πούμε με βεβαιότητα πώς βαδίζει η ακολουθία».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις