Εκλογές 2023: Σφοδρή σύγκρουση πολιτικών αρχηγών με φόντο Οικονομία και Υγεία – Τι λένε οι πολίτες για αυτοδυναμία και τρίτες κάλπες
Η επικαιρότητα «εισβάλει» στην προεκλογική περίοδο και οι πολιτικοί αρχηγοί προσαρμόζουν τις αιχμές τους με την αντιπαράθεση να οξύνεται
Τα τραγικά περιστατικά των τελευταίων ημερών με τρεις γυναίκες να χάνουν τη ζωή τους λόγω έλλειψης προσωπικού σε ασθενοφόρα και δομές υγείας υπογραμμίζουν με τον πιο εμφατικό τρόπο την δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ΕΣΥ και μετατοπίζουν την ατζέντα της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων.
Το δημόσιο σύστημα υγείας έχει μπει στο κέντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης ενώ το κλίμα δυναμίτισαν οι ανάλγητες δηλώσεις του υποψήφιου βουλευτή της ΝΔ, Σπύρου Πνευματικού περί διαλογής καρκινοπαθών. Σε αυτό το πλαίσιο τα κόμματα προβάλουν τις θέσεις τους για το ΕΣΥ της επόμενης ημέρας που περνάει μέσα από τα οικονομικά τους προγράμματα.
Την ίδια στιγμή οι δημοσκοπήσεις δεν έχουν ιδιαίτερες εκπλήξεις με τη διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να παγιώνεται, ενώ το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι στο εάν το πρώτο κόμμα θα καταφέρει να έχει αυτοδυναμία τη στιγμή που φαίνεται, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ότι η επόμενη βουλή θα είναι επτακομματική.
Το ΕΣΥ στην πρώτη γραμμή
Η ΝΔ σε όλους τους τόνους δηλώνει ότι προτεραιότητά της είναι η ενίσχυση του ΕΣΥ προβάλλοντας κυρίως το σχέδιό της για την επόμενη τετραετία προσπαθώντας να αποφύγει τη συζήτηση για αναζήτηση ευθυνών αναφορικά με τα τραγικά περιστατικά των τελευταίων ημερών, καθώς στελέχη τονίζουν ότι τα προβλήματα στο ΕΣΥ είναι διαχρονικά.
Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε χθες το αντικαρκινικό νοσοκομείο του Αγίου Σάββα θέτοντας ως κεντρική πολιτική προτεραιότητα την ενίσχυση του ΕΣΥ με προσλήψεις και αναβάθμιση των υπηρεσιών, αν και έτυχε «θερμής» υποδοχής με συνθήματα από τον σύλλογο εργαζομένων.
Στη ΝΔ έχουν να αντιμετωπίσουν και το «αγκάθι» Πνευματικού, του οποίου οι δηλώσεις προκάλεσαν τη σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης που κατηγορεί την Πειραιώς για κρυφή ατζέντα για το ΕΣΥ που θα φέρει ιδιωτικοποιήσεις των νοσοκομείων.
Ο υποψήφιος βουλευτής της Εύβοιας μετά τον σάλο που προκλήθηκε έσπευσε να ζητήσει συγγνώμη – σύμφωνα με πληροφορίες μετά από παρέμβαση και από το κόμμα – ωστόσο οι αντιδράσεις δεν έχουν καμφθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητά την αποπομπή του, με τον Αλέξη Τσίπρα να χρησιμοποιεί το παράδειγμα του Κατρούγκαλου τονίζοντας τη διαφορά στους δύο χειρισμούς.
Στην περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βόρεια Εύβοια θα είναι παρών, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο κ. Πνευματικός όπως όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές της Περιφέρειας και μένει να φανεί εάν ο πρόεδρος της ΝΔ θα επιλέξει σχετικές αναφορές ή αν θα περιοριστεί στα κεντρικά μηνύματα της προεκλογικής του εκστρατείας.
Έκτακτη συνέντευξη Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ
Η ενίσχυση του ΕΣΥ έχει αναδειχτεί ως το βασικό θέμα της ατζέντας των κομμάτων της αντιπολίτευσης τις τελευταίες ημέρες. Ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε χθες στο Λαϊκό μίλησε για «τριτοκοσμικές εικόνες» των νοσοκομείων, για απαξίωση του ΕΣΥ από τη ΝΔ ενώ φρόντισε να υπογραμμίσει ότι «τις δύσκολες μέρες των μνημονίων που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην κυβέρνηση» η κατάσταση ήταν καλύτερη.
Η Κουμουνδούρου εξάλλου είχε προβάλλει την ενίσχυση του ΕΣΥ ως ένα από τα βήματα για «μια καλύτερη ζωή» που είναι το κεντρικό πολιτικό της πρόταγμα σημειώνοντας ωστόσο σε όλους τους τόνους ότι οι πόροι που θα κατευθυνθούν στο δημόσιο σύστημα υγείας περιλαμβάνονται στις κοστολογημένες προτάσεις της.
Σήμερα μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας προχωρά σε έκτακτη συνέντευξη στο Ζάππειο όπου θα εξειδικεύσει του οικονομικό του πρόγραμμα.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης από τη μεριά του ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για εγκατάλειψη και υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων ενώ προτείνει να υπάρξει «ανακατεύθυνση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για να αναγεννηθεί το ΕΣΥ».
Συγκεκριμένα προτείνει
Αναβαθμισμένο πλαίσιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας
Κέντρα πρωτοβάθμιας περίθαλψης σε όλη την Ελλάδα
Μισθοί στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Μόνιμο προσωπικό στα νοσοκομεία και ένταξη όλων στα βαρέα κι ανθυγιεινά.
Κουτσούμπας: Οι εργαζόμενοι αναπτύσσουν καινοτομίες στην Υγεία που δεν απολαμβάνει ο λαός
Και ο Δημήτρης Κουτσούμπας από την περιοδεία του στην Pfizer τόνισε, μιλώντας σε εργαζόμενους της εταιρείας, ότι «ενώ εσείς εδώ δημιουργείτε θαύματα, καινοτόμα εργαλεία και υπηρεσίες, οι παροχές υγείας για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους επιδεινώνονται».
Όπως σημείωσε, υπάρχουν και ελλείψεις σε φάρμακα, «γονείς ψάχνουν να βρουν φάρμακα για τα παιδιά τους και ταυτόχρονα λείπουν πάρα πολλοί γιατροί, λείπουν νοσηλευτές από το δημόσιο σύστημα υγείας με ευθύνη διαχρονικά των κυβερνήσεων, οι οποίες δεν έλυσαν αυτά τα ζητήματα», ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά για τους ανθρώπους που χάθηκαν τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας των ελλείψεων προσωπικού και ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ.
Ο γγ του ΚΚΕ ζήτησε ενίσχυση του κόμματός του προβάλλοντας την ανάγκη για μια πραγματική αντιπολίτευση στη ΝΔ.
Οι εργαζόμενοι του ΕΣΥ από τη μεριά τους προχωρούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις κάνοντας λόγο για ένα δυστοπικό τοπίο που έχει διαμορφωθεί και διεκδικούν προσλήψεις. Η ανακοίνωση της ΕΙΝΑΠ που καλεί σε στάση εργασίας στις 14 Ιουνίου αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Η υποβάθμιση και εγκατάλειψη του ΕΣΥ επί δεκαετίες έχει οδηγήσει στην δημιουργία ενός δυστοπικού περιβάλλοντος που έχει αρνητική επίπτωση στην παρεχόμενη περίθαλψη.
Η υποστελέχωση, η συνολική υποχρηματοδότηση του συστήματος, οι χαμηλές αμοιβές, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, δεν επιλύονται με την ιδιωτικοποίηση λειτουργιών των νοσοκομείων, ούτε με την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, ούτε με την προκήρυξη θέσεων συντονιστών διευθυντών».
Η στρατηγική των τελευταίων ημερών
Στις 16 ημέρες που απομένουν μέχρι τις εκλογές τα κόμματα διαβάζουν επίσης τις δημοσκοπήσεις και θέτουν τους στόχους τους. Η ΝΔ επιμένει να ζητά από τους πολίτες να πάνε στις κάλπες και να μην θεωρήσουν την ψήφο τους χαλαρή τονίζοντας σε όλους τους τόνους ότι εάν δεν επιτευχθεί αυτοδυναμία θα πάμε σε τρίτες εκλογές.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ το στοίχημα είναι να αυξήσει τα ποσοστά του μειώνοντας την ψαλίδα από τη ΝΔ και σε αυτό το πλαίσιο δεν είναι τυχαίες οι αναφορές του Αλέξη Τσίπρα στον Νίκο Ανδρουλάκη και τη μνημονιακή ιστορία του ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η αντιπολίτευση Ανδρουλάκη είναι βολική για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στο ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να κρατήσουν τα ποσοστά τους και αν γίνεται να τα ανεβάσουν, επιμένοντας στη σκληρή κριτική κατά της ΝΔ, κλείνοντας κάθε περιθώριο συνεργασίας και διεκδικώντας το στίγμα του βασικού κεντροαριστερού πόλου.
Παρομοίως και στον Περισσό ο στόχος είναι να σταθεροποιήσουν το καλό ποσοστό που κατάφεραν στις εκλογές της 21ης Μαΐου και εάν είναι δυνατόν να καταφέρουν ενίσχυσή του. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινούνται οι δηλώσεις του κ. Κουτσούμπα για τον ΣΥΡΙΖΑ που αναβάπτισε το ΠΑΣΟΚ με τη συζήτηση για την προοδευτική διακυβέρνηση και η «υπενθύμιση» για το ΠΑΣΟΚ των μνημονίων, των ΜΑΤ, των αντιλαϊκών νόμων που «σωστά το έφτυσε ο λαός μας».
Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων
Όσον αφορά την εικόνα που σχηματίζουν οι πολίτες για την προεκλογική εκστρατεία και το τι πιστεύουν για την επόμενη μέρα σύμφωνα πάντα με τα δημοσκοπικά ευρήματα, φαίνεται πως η αυτοδυναμία της ΝΔ θεωρείται συντριπτικά το επικρατέστερο σενάριο ενώ οι περισσότεροι θα επέλεγαν κυβέρνηση συνεργασίας εάν αυτό δεν επιτευχθεί.
Ειδικότερα η δημοσκόπηση της MRB η πλειοψηφία εκτιμά πως η ΝΔ θα καταφέρει να κερδίσει αυτοδυναμία στις 25 Ιουνίου. Το 75,2% εκτιμά πως η ΝΔ στις εκλογές του Ιουνίου θα πετύχει αυτοδυναμία, ενώ το 18,7% εκτιμά πως δεν θα την πετύχει.
Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί αυτοδυναμία στις 25 Ιουνίου, το 52,1% θέλει να προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας, ενώ το 38,7% θέλει νέα προσφυγή στις κάλπες.
Επίσης η επόμενη Βουλή, σύμφωνα με τα ευρήματα φαίνεται ότι θα είναι επτακομματική.
Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 36,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ 17,6%, το ΠΑΣΟΚ 10%, το ΚΚΕ 6,2%, η Πλεύση Ελευθερίας 4,2%, η Ελληνική Λύση 3,9%, το κόμμα Νίκη 4,2%, και το ΜέΡΑ25 2,1%. Στο 11,9% η αδιευκρίνιστη ψήφος.
Στην αναγωγή επί του συνόλου τα ποσοστά των κομμάτων ανέρχονται ως εξής:
ΝΔ: Από 39,2% έως 43,2%
ΣΥΡΙΖΑ: Από 18% έως 22%
ΠΑΣΟΚ: Από 9,9% έως 12,9%
ΚΚΕ: Από 6% έως 8%
Πλεύση Ελευθερίας: Από 3,8% έως 5,8%
Νίκη: Από 3,1% έως 5,1%
Ελληνική Λύση: Από 3,4% έως 5,4%
ΜέΡΑ25: Από 1,4% έως 3,4%
.
Η κατανομή εδρών σε επτακομματική βουλή:
- ΝΔ: 161
- ΣΥΡΙΖΑ: 54
- ΠΑΣΟΚ: 30
- ΚΚΕ: 19
- Πλεύση Ελευθερίας: 13
- Ελληνική Λύση: 12
- Κόμμα Νίκη: 11
- Η Kaizen Gaming επιβραβεύεται για την στρατηγική ανθρώπινου δυναμικού της στα φετινά HR Awards, αποσπώντας 13 διακρίσεις
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Τραμπ: Καυγάς Μασκ με δικηγόρο και συνεργάτη του νέου προέδρου