Ολάντ για Πούτιν: «Δεν παρασύρεται, αλλά καταλαβαίνει μόνο από δύναμη»
Έξι χρόνια μετά την απόφασή του να μην διεκδικήσει επανεκλογή στις προεδρικές εκλογές του 2017, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, μιλώντας για τις διεθνείς εξελίξεις υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «ο Ρώσος πρόεδρος δεν μπορεί να παρασυρθεί», αλλά «σέβεται την ισχύ».
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Μιλώντας στου Financial Times ο σοσιαλιστής πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ υποστηρίζει ότι ο κόσμος είναι επίσης πολύ πιο ταραγμένος από ό,τι ήταν επί των ημερών του.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει ανατρέψει τη μεταπολεμική διεθνή τάξη και ο άξονας Κίνας-Ρωσίας γίνεται πιο γερός, αναφέρει ο Γάλλος πρώην πρόεδρος.
Ερωτηθείς για τον Βλαντιμίρ Πούτιν εμφανίστηκε επικριτικός λέγοντας πως «ο Πούτιν δεν μπορεί να παρασυρθεί. Σέβεται τη δύναμη».
Υπενθυμίζεται ότι επί προεδρίας Ολάντ, η Γαλλία είχε ακυρώσει μια αμφιλεγόμενη ρωσική παραγγελία για δύο γαλλικής κατασκευής ελικοπτεροφόρους Mistral, μετά την απόφαση του Πούτιν να στείλει στρατό στην ανατολική Ουκρανία το 2014.
Στο βιβλίο του εξάλλου Bouleversements («Αναταραχές», 2022), ο Ολάντ περιγράφει τις πρώτες του συναντήσεις με τον Πούτιν, όταν ο τελευταίος ενοχλήθηκε έντονα από την επέκταση του ΝΑΤΟ. Ο Ολάντ τον έκρινε τότε, και εξακολουθεί να τον κρίνει, ως λογικό «ηθοποιό που είναι μάστορας στην περίτεχνη τέχνη του ψέματος».
Για τον Ολάντ η λήξη του πολέμου στην Ουκρανία θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ το 2024. «Εάν εκλεγεί ο Τραμπ, θα σημαίνει ότι σταματάμε εδώ [να υποστηρίζουμε την Ουκρανία]. Ό,τι έχουν οι Ρώσοι μπορούν να κρατήσουν. Ο πόλεμος κοστίζει πάρα πολύ» λέει.
Ερωτηθείς εάν η Γαλλία κινδυνεύει να επαναλάβει το λάθος με τη Ρωσία, όπου επέτρεψε στα οικονομικά συμφέροντα να υπερισχύσουν της πολιτικής απάντησε, αναφέροντας την επίσκεψη του Μακρόν στην Κίνα.
«Αν πάτε στην Κίνα έχοντας κατά νου μόνο τα οικονομικά συμφέροντα και ξεχάσετε τα γαλλικά πολιτικά συμφέροντα, σας ακούνε λιγότερο και είστε πιο αδύναμος», είπε.
Υπερ της ευρωπαϊκής ασφάλειας
Ο Ολάντ πιστεύει αληθινά στην έννοια της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας και στην αναγκαιότητα ανάπτυξης κοινής ευρωπαϊκής άμυνας, αλλά αυτή η αυτονομία πρέπει πάντα να συνδέεται με το ΝΑΤΟ.
Η Ευρώπη, λέει, μπορεί να χρειαστεί να προετοιμαστεί για μια μέρα που θα πρέπει να βασιστεί στον εαυτό της για την ασφάλειά της, αλλά αυτό δεν πρέπει να σημαίνει ότι δεν μοιράζεται τους ίδιους στόχους με τις ΗΠΑ. «Αν προτείνουμε στους Ευρωπαίους συμμάχους ότι δεν έχουμε τα ίδια συμφέροντα με τις ΗΠΑ, τουλάχιστον για την ειρήνη. . . οι σύμμαχοί μας δεν μπορούν να μας ακολουθήσουν».
Δεν έχει καμία πολιτική πεποίθηση ο Μακρόν
Για τον Μακρόν είπε ότι μπορεί να επανεξελέγη, αλλά δεν έχει χτίσει ένα πραγματικό πολιτικό κόμμα που θα επιβιώσει.
Η άποψη του Ολάντ είναι ότι ο μακρονισμός είναι βραχύβιος. «[Ο Μακρόν] δεν ήθελε να φτιάξει ένα κόμμα ή ένα δόγμα». . . κανείς δεν ξέρει το όνομα του αρχηγού του κόμματος. Δεν προσπαθώ να τον προσβάλω λέγοντας αυτό, αλλά κανείς δεν ξέρει την κατεύθυνση αυτού του κόμματος».
Ερωτηθείς εάν ο Μακρόν τον πρόδωσε όταν τον είχε φέρει στην κυβέρνηση ενώ εκείνος αργότερα κατέβηκε υποψήφιος ο Ολάντ απάντησε: «Τουλάχιστον δεν είπε την αλήθεια για τις προθέσεις του, μπορείτε να το πείτε έτσι».
Ο Ολάντ σίγουρα δεν είναι φειδωλός στην κριτική του για τον διάδοχό του, τον οποίο έχει περιγράψει ότι δεν έχει καμία πολιτική πεποίθηση. «Η πυξίδα του στην αρχή ήταν ότι η χώρα υποφέρει από ακαμψία, μπλοκάρισμα, αριστερά, δεξιά. Είπε, θα απελευθερώσω ενέργειες και θα σπάσω [τα πράγματα]. Τι έχει σπάσει; Έσπασε ένα πολιτικό σύστημα».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις