Σουτζούκ λουκούμ
Περί μειονότητας στη Θράκη
Η προεκλογική κόντρα που έχει ανοίξει, με εκτόξευση πολύ σοβαρών κατηγοριών, για τους μουσουλμάνους υποψήφιους βουλευτές της Θράκης σε λίγες μέρες θα αρχίσει να ξεχνιέται. Η ζημιά που μπορεί να προκαλέσει όμως είναι πραγματική. Στην καλύτερη περίπτωση, θα είναι ένα ακόμη επεισόδιο που τα πρόσκαιρα πολιτικά κέρδη έγιναν αφορμή να φουντώσει ο εθνικισμός και να ακουστούν μισές αλήθειες και επιλεκτικά ψέματα για μια ευαίσθητη περιοχή στην οποία συμβιούν άνθρωποι από διαφορετικές θρησκευτικές ομάδες και με διαφορετικές (παραπάνω από δυο) εθνοτικές και φυλετικές αναφορές. Εξάλλου και στο παρελθόν είχαν εκλεγεί τέτοιοι βουλευτές χωρίς να διαλυθεί ο κοινοβουλευτισμός ή να απειληθεί η εδαφική ακεραιότητά μας. Οπως, αντιστοίχως, συμβαίνει με μειονοτικούς βουλευτές σε άλλες χώρες (π.χ. στην Αλβανία).
Το γεγονός ότι τόσα χρόνια μετά τη συνθήκη της Λωζάνης υπάρχουν ακόμη έλληνες πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται με την τουρκική καταγωγή τους έχει, δυστυχώς, εξήγηση. Που ξεκινά από τον τουρκικό εθνικισμό, περνά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τον εμφύλιο και το μετεμφυλιακό κράτος, φτάνει στην μπάρα που απέκλειε τα ορεινά Πομακοχώρια της Ξάνθης στη φτώχεια, την έλλειψη υποδομών, στη γενική αίσθηση ότι για πολλές δεκαετίες αυτοί οι άνθρωποι αντιμετωπίζονταν ως ανεπιθύμητοι ή/και ύποπτοι (για να μην μπούμε σε νομικά θέματα και απανωτές καταδίκες μας από το ΕΔΔΑ και το Συμβούλιο της Ευρώπης).
Και δεν έχει υπάρξει μια περίπτωση στην παγκόσμια ιστορία που τέτοιες συνθήκες δεν έχουν προκαλέσει αντιδράσεις σε μειονότητες, εθνικές ή θρησκευτικές ή οτιδήποτε. Βάλτε στο μίξερ και την επεκτατική τουρκική διπλωματία, χτυπήστε το για δύο λεπτά και έτοιμο το γλυκό, σουτζούκ λουκούμ γεμιστό με εθνικιστικές κορώνες κι απ’τις δύο πλευρές των συνόρων, εις βάρος ανθρώπων που πρέπει να συμβιούν ειρηνικά κι ισότιμα.
Δεν είναι, λοιπόν, τα πράγματα εκεί πάνω ένα βολικό άσπρο-μαύρο για μας τους μακρινούς κι άσχετους παρατηρητές, από το οποίο καλούμαστε να διαλέξουμε ένα όπως το ψηφοδέλτιο στο παραβάν. Στην τελική, αν τα κόμματα εξουσίας δηλώνουν αβίαστα ότι μια ξένη χώρα, διά του προξενείου της (που σαφέστατα έχει τις δικές του επιδιώξεις), αναμιγνύεται άμεσα στις εκλογές μας, θα πρέπει, για να είμαστε σοβαροί, να μας πουν και τι έχουν κάνει οι αρμόδιες αρχές κι οι κυβερνήσεις μας γι’αυτό. Είμαστε βέβαιοι ότι θέλουμε να γίνει αυτή η κουβέντα;
- Ιράν: Ιστορίες γυναικών μέσα από τις διαβόητες φυλακές Evin: «Ζήσαμε και σήμερα…»
- Απερίσκεπτα άστρα βρέθηκαν να γυροφέρνουν τη μαύρη τρύπα του Γαλαξία
- Ευρωπαϊκή Ένωση: H διεύρυνση και ο προϋπολογισμός – Τα συν και τα πλην της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης
- Αμετάβλητη η κατάταξη της FIFA – Σε ποια θέση «κλείνει» η Ελλάδα το 2024
- Πούτιν: «Πλησιάζουμε τη νίκη στην Ουκρανία» – Πυρηνικές απειλές αλλά και άνοιγμα στον Τραμπ
- Τσουκαλάς: Η ΝΔ να ενημερώσει αν μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας συμπεριληφθούν στο ψηφοδέλτιό της