Η εμμονή της βαθύπλουτης Σίτι, η υπερχρεωμένη Ιντερ και το Champions League των 2 δισ. ευρώ, που αλλάζει τα δεδομένα
Η εμμονή της βαθύπλουτης Σίτι, η υπερχρεωμένη Ιντερ και το Champions League των 2.000.000.000 €, που αλλάζει τα δεδομένα
Ο τελικός του Champions League. Πέντε λέξεις για να εξηγήσεις απλά, λακωνικά, γιατί απόψε το βράδυ δεν μπορείς να κάνεις τίποτε άλλο στο διάστημα 22:00 – 24:00, παρά να είσαι «καρφωμένος» στο MEGA.
Πέντε λέξεις που αποτυπώνουν το σημαντικότερο αθλητικό γεγονός του πλανήτη. Τη διοργάνωση των αστέρων. Μια διοργάνωση δισεκατομμυρίων. Και εν προκειμένω, μια σύγκρουση οικονομικών ανισοτήτων και ευρωπαϊκών φιλοδοξιών, με Ίντερ και Μάντσεστερ Σίτι να διεκδικούν το ιερό δισκοπότηρο του συλλογικού ποδοσφαίρου στο «Κεμάλ Ατατούρκ» της Κωνσταντινούπολης. Ενας τελικός, δύο διαφορετικοί κόσμοι.
Η Ίντερ βρίσκεται στο κατώφλι της ευρωπαϊκής δόξας για τέταρτη φορά, παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζει σημαντικά οικονομικά προβλήματα. Από την άλλη πλευρά, η Μάντσεστερ Σίτι, που υποστηρίζεται από τον πλούτο του Άμπου Ντάμπι, αντιπροσωπεύει την επιτομή ενός πολύ πλούσιου συλλόγου.
Η πρόσφατη «έκρηξη» της Ίντερ στο γήπεδο αποτελεί παράδειγμα των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι παραδοσιακές δυνάμεις της Ευρώπης. Παρά το γεγονός ότι κέρδισε τον τίτλο της Serie A πριν από μόλις δύο χρόνια και έφτασε στον τελικό του Champions League αυτή τη σεζόν, ο σύλλογος επιβαρύνεται από ένα τεράστιο χρέος. Οι Κινέζοι ιδιοκτήτες Suning, αντιμέτωποι με περιορισμούς στις εκροές κεφαλαίων από την Κίνα και τον αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19, έλαβαν έκτακτο δάνειο 275 εκατομμυρίων ευρώ (295 εκατομμύρια δολάρια) με την Oaktree Capital, με αναφερόμενο επιτόκιο 10%.
Για να ανακουφίσει την οικονομική της κατάσταση, η Ίντερ αναγκάστηκε να πουλήσει τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές την τελευταία 5ετία (Ρομέλου Λουκάκου, Ασράφ Χακίμι κλπ) για σημαντικά ποσά, μετά την αποχώρηση του Αντόνιο Κόντε. Η αποτυχία αποπληρωμής του δανείου εντός ενός έτους θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα η Oaktree Capital να αναλάβει τον έλεγχο του συλλόγου, κάτι που συνέβη στην εξαγορά της AC Milan το 2018 από την Elliott Management.
Η Ίντερ κατέγραψε συνεχόμενες ζημίες ρεκόρ 245,6 εκατομμυρίων ευρώ και 140 εκατομμυρίων ευρώ τις δύο τελευταίες σεζόν, λόγω του κλεισίματος των γηπέδων λόγω της πανδημίας. Οι όροι αποπληρωμής του δανείου, σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες οικονομικές προκλήσεις, έχουν εγείρει ανησυχίες για τη βιωσιμότητα των λειτουργιών του συλλόγου. Ο πρώην γενικός διευθυντής της Ίντερ, Ερνέστο Παολίγιο, προειδοποίησε ότι ο πρόεδρος του συλλόγου, Στίβεν Ζανγκ, μπορεί να μην έχει άλλη επιλογή από το να πουλήσει.
Είναι πολλά, πάρα πολλά τα λεφτά
Ενώ η Ίντερ αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, η Μάντσεστερ Σίτι έχει μετατραπεί σε ποδοσφαιρική δύναμη υπό την ιδιοκτησία του Abu Dhabi United Group, με επικεφαλής τον Σεΐχη Μανσούρ Μπιν Ζαγιέντ αλ-Ναχιάν. Η αναζήτηση της ευρωπαϊκής δόξας είναι ακατάπαυστη. Σχεδόν εμμονική. Στην πρώτη της εμφάνιση σε τελικό Champions League το 2021, η Σίτι έμεινε με άδεια τα χέρια, καθώς ηττήθηκε από την Τσέλσι. Τώρα, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά.
Η άνοδός της Μάντσεστερ Σίτι στην κυριαρχία σημαδεύτηκε από συνεχείς επιτυχίες στην Πρέμιερ Λιγκ, εξασφαλίζοντας πέντε τίτλους τις τελευταίες έξι σεζόν. Η οικονομική ευρωστία του συλλόγου αποτυπώθηκε ξεκάθαρα από τα έσοδά του ύψους 731 εκατομμυρίων ευρώ την περασμένη σεζόν, τοποθετώντας τον στην κορυφή της Deloitte Football Money League.
Ωστόσο, αυτή η ασταμάτητη οικονομική ευρωστία, έχει στρέψει την προσοχή των αρχών στη γαλάζια πλευρά του Μάντσεστερ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να της επιβληθεί πρόστιμο 60 εκατομμυρίων ευρώ το 2014 για παραβίαση των κανονισμών του Financial Fair Play της UEFA. Τίποτε, ωστόσο, δεν έχει αξία μπροστά στην κατάκτηση της «κούπας με τα αυτιά». Την οποία διεκδικεί με μανία η Σίτι, για να αισθανθούν… ολοκλήρωση οι κροίσοι ιδιοκτήτες της.
Το κύμα των νεόπλουτων
Γενικώς, το κύμα του ποδοσφαιρικού νεοπλουτισμού αγριεύει όλο και περισσότερο στην Ευρώπη. Η Παρί Σεν Ζερμέν (PSG), που υποστηρίζεται από την Qatar Sports Investments, έχει επίσης ξοδέψει υπερβολικά ποσά σε παίκτες σταρ, συμπεριλαμβανομένων των Νεϊμάρ, Κιλιάν Εμπαπέ και Λιονέλ Μέσι, δεν έχει κατακτήσει ακόμη τη δόξα του Champions League. Η οικονομική ικανότητα της PSG και η επικείμενη επιστροφή της Νιούκαστλ στο Champions League, που τροφοδοτείται από το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, αντικατοπτρίζουν ένα μεταβαλλόμενο τοπίο όπου οι παραδοσιακές ελίτ αγωνίζονται να συμβαδίσουν.
Η σύγκρουση της Ίντερ με τη Μάντσεστερ Σίτι στον τελικό του Champions League συμβολίζει μια κομβική στιγμή στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Η απίθανη πορεία της Ίντερ σε συνδυασμό με την οικονομική της κατάσταση απεικονίζει την επισφαλή θέση των ιστορικών συλλόγων της Γηραιάς Ηπείρου. Η Μάντσεστερ Σίτι αντιπροσωπεύει την άνοδο των συλλόγων που υποστηρίζονται από τα αραβικά κράτη, με οικονομικές ανισότητες που διαμορφώνουν το σύγχρονο παιχνίδι.
Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, ο αποψινός τελικός θα έχει εκτεταμένες επιπτώσεις για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, με πιθανές επιπτώσεις για το μέλλον της Ίντερ και την πορεία του αθλήματος. Καθώς η μάχη εξελίσσεται στον αγωνιστικό χώρο, οι αντίθετες οικονομικές συνθήκες μεταξύ των δύο συλλόγων φαίνονται μεγάλες, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο αφήγημα, το οποίο αναδεικνύει την πολύπλευρη φύση του λαοφιλέστερου παιχνιδιού στον πλανήτη. Μια ιστορία, που πλέον δεν περιλαμβάνει ρομαντισμό και παράδοση, αλλά ταμεία. Αδεια ή γεμάτα, ανάλογα την περίσταση και τους ιδιοκτήτες.
Τα λεφτά του τελικού
Η Σίτι δεν έχει ανάγκη λεφτά. Τα αναζητά ως έσοδα, μόνο για να πάψουν να την «κυνηγούν» αρχές. Για αυτόν τον λόγο, ακόμη και η κατάκτηση του τροπαίου, που προσφέρει 20.000.000 € ως «μπόνους», δεν τη συγκινούν. Τον ποσό αυτό καλύπτει απλώς το gross συμβόλαιο του Πεπ Γκουαρδιόλα. Για το οποίο δεν φτάνουν τα 15,5 εκατομμύρια που θα πάρει ο ηττημένος. Συνολικά, το Champions League μπορεί να χαρακτηριστεί και ως η διοργάνωση των δύο δισεκατομμυρίων. Διότι τόσα είναι τα χρήματα που μοιράζονται σε όλες τις συμμετέχουσες ομάδες και πάνω από 100 εκατομμύρια εξ αυτών αναμένεται να καταλήξουν στα ταμεία της νικήτριας.
Συγκεκριμένα, η Μάντσεστερ Σίτι στο ενδεχόμενο που σηκώσει την κούπα, θα έχει κερδίσει 81,4 εκατομμύρια ευρώ από όλα τα έπαθλα ανά φάση. Αν δεν τα καταφέρει, η τιμή θα πέσει στα 76,9 εκατομμύρια ευρώ. Ανεξαρτήτως έκβασης πάντως, έχει εγγυημένα ακόμα 28,4 εκατ. ευρώ από τα χρήματα που μοιράζονται αναλογικά στις 32 ομάδες των ομίλων, συνεπώς τα έσοδά της θα κυμανθούν από 105 ως 110 εκατομμύρια. Κι αυτό αφορά μόνο το 85% των απολαβών της, αφού θα προστεθούν αρκετά ακόμα εκατομμύρια από την «πίτα» των τηλεοπτικών δικαιωμάτων.
Κι αν για τους Αγγλους τα λεφτά είναι απλά ένα «αναγκαίο κακό» και δεν έχουν ουσιαστική «αξία», για την Ιντερ τα χρήματα του Champions League, είναι σχεδόν… σωτήρια, έστω για να βγει η χρονιά σε δημοσιονομικό επίπεδο. Οι νερατζούρι για τη φετινή τους ξέφρενη πορεία μέχρι τον τελικό θα γεμίσουν τα ταμεία τους με 73,1 εκατομμύρια ευρώ, εάν χάσουν στον τελικό. Εάν τον κατακτήσουν, το ποσό θα αυξηθεί στα 77,6 εκατ. ευρώ, ποσό ελαφρώς χαμηλότερο από το αντίστοιχο της Σίτι επειδή σημείωσε μία νίκη λιγότερη στον όμιλο (κάθε νίκη χαρίζει 2,8 εκατ. ευρώ).
Στα δύο αυτά ποσά, αναλόγως την έκβαση του τελικού, θα προστεθούν 19,3 εκατομμύρια ευρώ από τα έσοδα βάσει coefficient, αισθητή διαφορά επίσης λόγω της θέσης της Ίντερ μεταξύ των 32 ομάδων του φετινού τουρνουά (17η στο δεκαετές ranking, 8η η Σίτι). Συνεπώς το δικό της 85% των συνολικών εσόδων θα κυμανθεί μεταξύ 92,4 και 97 εκατομμυρίων ευρώ.
- Συνεχίζονται τα βίαια επεισόδια στο Πακιστάν: Μακελειό σιιτών – σουνιτών με 82 νεκρούς και 156 τραυματίες
- Οι Σέρβοι ρίχνουν… βόμβα: «Ο Βεζένκοφ αλλάζει εθνική ομάδα…»
- Khalid: Δεν ντρέπομαι για τη σεξουαλικότητά μου, απλά δε σας αφορά
- Φωτιά σε ψητοπωλείο στην Γλυφάδα
- Live Streaming: Ηρακλής – Ολυμπιακός
- Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Ψήφισε ο Αλέξης Τσίπρας – Τον υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα