Κωνσταντίνα Κούνεβα: Γίνεται γενοκτονία με τα εργατικά ατυχήματα στην Ελλάδα
Τα εργατικά ατυχήματα είναι 30% στην Ελλάδα υποστηρίζει η Κωνσταντίνα Κούνεβα, υποψήφια του ΚΚΕ. Κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για τους εργαζόμενους, ενώ δηλώνει ότι δεν μετανιώνει για τους συνδικαλιστικούς αγώνες της παρά την δολοφονική επίθεση με βιτριόλι.
Στη συμβολή των οδών Τρώων και Δρυοπών στα Άνω Πετράλωνα παραμονές Χριστουγέννων του 2009 μια μαχητική συνδικαλίστρια, καθαρίστρια, μετανάστης από τη Βουλγαρία, με ένα ανήλικο παιδί, δέχθηκε δολοφονική επίθεση με βιτριόλι καθώς διεκδικούσε καλύτερες συνθήκες για τις εργαζόμενες στον κλάδο.
Η Κωνσταντίνα Κούνεβα, που στις εκλογές είναι υποψήφια βουλευτής με το ΚΚΕ στην Α΄ Αθηνών ως συνεργαζόμενη, λέει στο in ότι για εκείνη αποτελεί μια διασταύρωση, παρότι άλλαξε την ζωή της και κινδύνεψε να πεθάνει. Μιλά για ισχυρά συμφέροντα που λυμαίνονται τον κλάδο του καθαρισμού στο Δημόσιο και σε αυτά αποδίδει το γεγονός ότι δεν εντοπίστηκαν από την Αστυνομία οι υπαίτιοι της επίθεσης εναντίον της και πως δεν κέρδισε την δίκη στο Εφετείο αφού η απόφαση εκδόθηκε μετά από δυόμιση χρόνια και λίγες μέρες πριν πάρει σύνταξη ο δικαστικός λειτουργός.
Εξακολουθεί να μάχεται, από πολιτικά μετερίζια πλέον, για τα δικαιώματα των εργαζομένων, για καλύτερες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας και τους προσκαλεί σε συστράτευση στα συνδικάτα. Θεωρεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εκπροσωπεί τους εργαζόμενους, την εργατική τάξη, και επικαλείται την εμπειρία της όταν ως ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ενώ είχε προωθήσει νόμους στο αρμόδιο υπουργείο για το οικιακό προσωπικό και τους εργαζόμενους στον καθαρισμό «μπλοκαρίστηκαν».
Χαρακτηρίζει γενοκτονία τα εργατικά ατυχήματα στην Ελλάδα και δηλώνει πως φθάνουν το 30%, αλλά δεν δηλώνονται όλα ως τέτοια και τα στοιχεία είναι παραπλανητικά.
Το ΚΚΕ μάχεται, λέει, για τα δικαιώματα των εργαζομένων και αποτελεί τη φωνή τους στη Βουλή και καλεί τους πολίτες να δώσουν μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη στο κόμμα (20%) για να μπορεί να νομοθετεί. Αναγνωρίζει, ωστόσο, ότι το ΚΚΕ δεν μπορεί να κυβερνήσει σε ένα αστικό κράτος, ενώ έχοντας μεγαλώσει και ζήσει στη Βουλγαρία εκθειάζει το σοσιαλιστικό σύστημα που υπήρχε στη χώρα.
Ένιωθα ένα δυνατό κάψιμο και το μόνο που σκεφτόμουν ήταν αν θα ζήσω για να μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου
Για την επίθεση με το βιτριόλι: Δεν έχω μετανιώσει ποτέ για τους αγώνες μου
Είχε μόλις κατέβει από τον ηλεκτρικό, λίγο πριν από τα μεσάνυκτα της 22ας Δεκεμβρίου, έχοντας τελειώσει την τρίτη βάρδια. Λίγα μέτρα πριν από το σπίτι της, βλέπει έναν σκυμμένο νεαρό, τον ρωτά εάν χρειάζεται βοήθεια και εκείνος πετάγεται και την περιλούζει με βιτριόλι προκαλώντας της φρικτά εγκαύματα.
«Ένιωθα ένα δυνατό κάψιμο και το μόνο που σκεφτόμουν ήταν αν θα ζήσω για να μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου» λέει. Είχε έλθει στην Ελλάδα το 2001 για να βοηθήσει ιατρικά τον γιό της- που σήμερα κάνει το διδακτορικό του στην Βουλγαρία- και μόλις είχε αρχίσει να στέκεται στα πόδια της.
«Δεν έχω μετανιώσει ποτέ για τους αγώνες μου, δεν έχω απογοητευτεί, ούτε έχω αναρωτηθεί γιατί το κάνω…Άλλωστε, οι συνάδελφοί μου με είχαν εκλέξει για να τους στηρίζω» ξεκαθαρίζει, μετά από 40 και πλέον επεμβάσεις και καθημερινές επισκέψεις στους γιατρούς.
Για τους υπαίτιους της επίθεσης: Ισχυρά συμφέροντα έδωσαν εντολή να μην τους βρει η Αστυνομία
Αρχικά, ούτε η Αστυνομία, ούτε τα ευρωπαϊκά συνδικάτα, πίστευαν ότι δεχόταν απειλές για τη συνδικαλιστική της δράση. Υποστηρίζει ότι η αναφορά της το 2006 ότι δέχεται απειλές εξαφανίστηκαν από τα αρχεία της Αστυνομίας και πως μετά την επίθεση με βιτριόλι η Αστυνομία έψαχνε διαφορετικά αίτια και άργησε να ερευνήσει την δική της θέση.
«Τα συμφέροντα είναι πολύ ισχυρά. Όσοι παίρνουν δημόσια έργα προσπαθούν να τα κρατήσουν με νύχια και δόντια» δηλώνει, ενώ εκτιμά ότι πίσω απ΄ αυτές τις εταιρείες «κρύβονται κόμματα και πολιτικοί».
Μόνο στον ΗΣΑΠ ο τότε εργολάβος έβγαζε 22.000- 24.000 ευρώ την ημέρα από τις αμοιβές που δεν έδινε στις καθαρίστριες, υπογραμμίζει.
Για τις δίκες που δεν κέρδισε: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν με στήριξε όταν καθυστερούσε η απόφαση του Εφετείου
Πρωτοδίκως, η κ. Κούνεβα είχε κερδίσει την αγωγή εναντίον της εταιρείας στην οποία εργαζόταν και ενώ η ίδια ήταν ήδη ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και το τότε κόμμα της στην κυβέρνηση, το Εφετείο καθυστερούσε να εκδώσει απόφαση. Ζήτησε τότε, όπως λέει, από το υπουργείο να επισπευσθεί η διαδικασία αλλά δεν έγινε τίποτα.
Ο Εφέτης εξέδωσε απαλλακτική απόφαση δυόμιση χρόνια μετά και, όπως καταγγέλλει, αμέσως μετά πήρε σύνταξη. Μάλιστα, όπως υποστηρίζει, με δύο μικρές λεπτομέρειες έφτιαξε σκεπτικό 70 σελίδων. Περίμενε, τονίζει η κ. Κούνεβα, ο εφέτης να βγάλει την απόφαση λίγο πριν πάρει σύνταξη για να μην μπορεί ίσως κανείς να τον τιμωρήσει.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ: Δεν ενδιαφέρεται για τους εργαζόμενους
Εξηγεί ότι δεν έχει πικρία που ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές του 2019 δεν την στήριξε για να εκλεγεί. Ουσιαστικά, τα τελευταία δυόμιση χρόνια της θητείας της η επικοινωνία με τα ηγετικά κλιμάκια του κόμματος δεν ήταν καλή.
Το υπουργείο Εργασίας επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, και ενώ η ίδια είχε καταφέρει να περάσει σημαντικά νομοθετήματα για τους εργαζόμενους, όπως για την αδήλωτη εργασία, μπλόκαρε – όπως αναφέρει- δύο «νόμους της» για το οικιακό προσωπικό και για τις καθαρίστριες.
«Δεν υπήρχε νόημα να συνεχίσω με τον ΣΥΡΙΖΑ αφού δεν ενδιαφέρεται για τους εργαζόμενους».
Για τα εργατικά ατυχήματα: Γίνεται γενοκτονία στην Ελλάδα
Η κ. Κούνεβα υποστηρίζει με πάθος την οργάνωση των εργαζομένων στα συνδικάτα για να ενημερώνονται για τα εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματά τους και να εξασφαλίζουν εργασιακές συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής. Δεν είναι δυνατόν οι καθαριστές, λέει, να αντιμετωπίζονται ως ανειδίκευτοι εργάτες και να μην εκπαιδεύονται, ενώ δουλεύουν με χημικά που μπορεί να προκαλούν καρκίνο.
Υπογραμμίζει πως τα εργατικά ατυχήματα είναι 30%, πως κρύβονται στοιχεία και τονίζει ότι πρόκειται για γενοκτονία.
Για το ΚΚΕ: Πρέπει να του δώσει ο λαός μεγαλύτερη δύναμη
Το ΚΚΕ πρέπει να αυξήσει την δύναμή του στο 20% για να μπορεί να εκπροσωπήσει καλύτερα και πιο αποτελεσματικά στη Βουλή τους εργαζόμενους, λέει η κ. Κούνεβα. Με μεγάλη κοινοβουλευτική δύναμη θα μπορεί να προωθήσει και νόμους για τους εργαζόμενους, αναφέρει, εξηγώντας ότι το Κόμμα κάνει σωστή και δομημένη αντιπολίτευση.
«Το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα το οποίο υποστηρίζει τους εργαζόμενους και τους ανθρώπους. Το μοναδικό κόμμα το οποίο θα μεταφέρει τη φωνή τους και τον αγώνα και μέσα στη Βουλή και θα τους εκπροσωπήσει δυνατά, ισχυρά» δηλώνει.
Αναγνωρίζει, όμως, ότι είναι δύσκολο να κυβερνήσει το ΚΚΕ σε ένα αστικό κράτος.
Υπεραμύνεται του σοσιαλιστικού μοντέλου διακυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι η ζωή της στη Βουλγαρία ήταν καλή και πως δεν υπήρχε ανεργία, αλλά κοινωνικό μοντέλο με υψηλής ποιότητα Παιδεία, Υγεία και Έρευνα. «Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι κακό», λέει.
Εκτιμά πως οι πολίτες δεν ανέτρεψαν το σοσιαλιστικό μοντέλο, αλλά υπήρξε ένα σχέδιο από τον καπιταλισμό για την καταστροφή του ώστε να μην υπάρχει αντίπαλο και διαφορετικό σύστημα.
- Κύπρος: Γεωτρήσεις ξεκινά η ExxonMobil στα οικόπεδα 5 και 10 τον Ιανουάριο
- Αϊτή: Κάλεσε τον γάλλο πρεσβευτή για τις «απαράδεκτες» δηλώσεις Μακρόν περί «ηλίθιων ηγετών»
- ΗΠΑ: «Σκανδαλώδη» κατά τον Μπάιντεν τα εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ για Νετανιάχου και Γκάλαντ
- ΗΠΑ: Την Παμ Μπόντι ονομάζει υπουργό Δικαιοσύνης ο Τραμπ – Πρώην εισαγγελέας και πιστή συνήγορός του
- Συρία: Στους 82 ανήλθαν οι νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην Παλμύρα
- Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ρωσία παρουσίασε νέο πύραυλο με την επίθεση στην Ουκρανία