Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o

Μαριλένα Κοππά: Επικίνδυνο το παιχνίδι με τη Θράκη και λανθασμένο προεκλογικό εργαλείο

«Ο Ερντογάν δείχνει με τις επιλογές του να ελέγχει τους αρμούς της εξουσίας» λέει η Μαριλένα Κοππά, καθηγήτρια και μέλος του think tank του ΣΥΡΙΖΑ, αναλύοντας την επόμενη μέρα στην Τουρκία και τα ελληνοτουρκικά. Ζούμε την εποχή, που ο φόβος διαλύει τα πάντα, τονίζει.

«Διάθεση συνεργασίας» βλέπει στις πρώτες κινήσεις της Τουρκίας, στη «νέα εποχή» Ερντογάν, η Μαριλένα Κοππά, καθηγήτρια Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, μέλος του ΔΣ του ΙΔΙΣ, μέλος του think tank του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και πρώην ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ (έως το 2014). Ο Ερντογάν αυτής της περιόδου δεν θα είναι ίδιος με αυτόν της προηγούμενης τετραετίας εκτιμά η Μαριλένα Κοππά. «Έχει να αντιμετωπίσει πολλά εσωτερικά προβλήματα».

Η εξωτερική πολιτική, σημειώνει είναι κάτι δυναμικό, όχι στατικό. Δίνει έμφαση στο διάλογο, με την άλλη πλευρά και δεν ενστερνίζεται την καταγγελτική πολιτική.

Τη συναντήσαμε στον Εθνικό Κήπο, μετά το τελευταίο μάθημα της περιόδου στο Πάντειο. Σε μία συζήτηση για όλα. Ξεκινώντας από την εξωτερική πολιτική, τη διαφθορά στο Ευρωκοινοβούλιο και φτάνοντας στην ψήφο των νέων, την αποστασιοποίηση τους, τη συζήτηση που έχει ανοίξει περί ιδιωτικών Πανεπιστημίων αλλά και την σύνδεση της «αντισυστημικής ψήφου» με την ακροδεξιά.

Ζούμε την εποχή που ο φόβος διαλύει τα πάντα, σημειώνει, γεγονός που συνδέει με τις αλλεπάλληλες κρίσεις και τονίζει την ευθύνη των προοδευτικών δυνάμεων να τον «χτυπήσει». Εξειδικεύοντας στους νέους λέει ότι το «όλοι ίδιοι είναι» πέρασε στη νέα γενιά και εκφράζει προβληματισμό για το γεγονός ότι οι νέοι άνθρωποι δείχνουν να μην αξιολογούν ως σημαντικά, κρίσιμα ζητήματα Δημοκρατίας.

Στη συνάντηση του επόμενου Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ερντογάν, μετά από όσα έγιναν, το πρώτο θέμα στην ατζέντα θα είναι η Θράκη και θα είναι «τραγωδία»

H κ. Μαριλένα Κοππά, καθηγήτρια, μέλος του ΔΣ του ΙΔΙΣ και μέλος του think tank του ΣΥΡΙΖΑ με την δημοσιογράφο του in κ. Αλεξάνδρα Φωτάκη

Για την επανεκλογή Ερντογάν: Ήταν το πιο πιθανό σενάριο

Εκτιμά ότι ο Ερντογάν αυτής της περιόδου δεν θα είναι ο Ερντογάν της προηγούμενης τετραετίας και αυτό γιατί όπως λέει «έχει να αντιμετωπίσει πολλά εσωτερικά προβλήματα».

Μία χώρα στις περιοχές των σεισμών «ρημαγμένη» όπως σημειώνει η Κοππά που θέλει πάνω από 100 δισ. δολάρια για την ανοικοδόμηση, ενώ έχει και μία «τεράστια οικονομική κρίση που τον οδηγεί ουσιαστικά στον προθάλαμο του ΔΝΤ. Άρα είναι μια χώρα υπό τεράστια πίεση». Ως εκ τούτου, εκτιμά, ότι θα προσπαθήσει σε ένα βαθμό να «ισορροπήσει» με τη Δύση.

Όπως λέει δεν πρέπει να περιμένουμε ριζικές αλλαγές, ωστόσο το μηδέν σε υπερπτήσεις και παραβιάσεις και μετά τις εκλογές, αλλά και η συμβολή της Τουρκίας στο θέμα του μεταναστευτικού στον Έβρο, για την ίδια δείχνει διάθεση συνεργασίας. Σαν να προσπαθεί να μηδενίσει το κοντέρ της έντασης ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Σημασία έχει για την Κοππά και πώς θα αντιδράσει η Ελλάδα, η οποία προς το παρόν ούσα σε προεκλογική περίοδο μένει αμίλητη. «Έχει μεγάλη σημασία με το που θα σχηματιστεί η επόμενη κυβέρνηση να δούμε τι μέτρα θα πάρει, τι κινήσεις θα κάνει για να ξαναρχίσει ένας διάλογος», αφού «το ταγκό χρειάζεται δύο».

Για την πολιτική της Ελλάδας: Η Αθήνα επένδυσε μόνο στην αποτροπή

«Η Ελλάδα επένδυσε στα τελευταία χρόνια μόνο στην αποτροπή, δηλαδή εξοπλισμούς, συμμαχίες, φράχτη στον Έβρο» σημειώνει η Κοππά για να προσθέσει ωστόσο ότι αυτά δεν αρκούν «αν δεν έχεις δίαυλο επικοινωνίας με την άλλη πλευρά. Γιατί δεν εξασφαλίζουν την ειρήνη και σταθερότητα στο Αιγαίο και στη γειτονιά μας». Κατηγορεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη γιατί «ακολούθησε πολιτική αδράνειας και υψηλών τόνων».

Για την Μαριλένα Κοππά την προηγούμενη τετραετία «δεν έγινε καμία προσπάθεια ουσιαστική, κανένας διάλογος που να μπορεί να καλλιεργήσει εμπιστοσύνη» και για αυτό η επόμενη μέρα θα πρέπει να ξεκινήσει με συστηματική και συγκροτημένη προσπάθεια «να ξαναπιάσουμε το νήμα του διαλόγου».

Για τη νέα κυβέρνηση Ερντογάν: Περιμένουμε δείγματα γραφής από τον Φιντάν

Σχολιάζοντας τα νέα πρόσωπα της κυβέρνησης Ερντογάν, η Μαριλένα Κοππά σημειώνει ότι ο Φιντάν δεν είναι γνωστός στην Ελλάδα και αναμένεται να δώσει τα δικά του δείγματα γραφής. Όσον αφορά δε την τοποθέτηση Καλίν στο τιμόνι της ΜΙΤ, η Κοππά αναφέρει ότι ο Ερντογάν «δείχνει ότι πλέον με τις επιλογές του ελέγχει πλήρως το σύστημα, τους αρμούς της εξουσίας» και όλες είναι σε αυτή τη γραμμή.

Για τη Θράκη: Επικίνδυνο παιχνίδι και λάθος προεκλογικό εργαλείο

Ερωτηθείσα για το πώς βλέπει τη συζήτηση που έχει ανοίξει προεκλογικά για τη Θράκη, με αφορμή και τους μουσουλμάνους εκλεγμένους βουλευτές, η Κοππά κάνει λόγο για ένα πάρα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι και ένα λάθος προεκλογικό εργαλείο.

«Αυτή τη στιγμή 15.000 Έλληνες πολίτες της Θράκης έχουν επιλέξει τον βουλευτή τους» σημειώνει. Όπως λέει το θέμα της μειονότητας είναι σύνθετο και μας ακολουθεί πολλά χρόνια. «Οι άνθρωποι αυτοί είναι Έλληνες πολίτες, οι οποίοι θέλουν να νιώσουν πλήρως ισότιμοι, πολίτες της ΕΕ», όπως επισημαίνει και αν η Ελλάδα ως κράτος και ως κοινωνία δεν τους αγκαλιάσει, τότε αυτή ενισχύει το προξενείο.

«Αν τους κάνουμε να νιώσουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας, ότι τους στερούμε την ίδια τους την ψήφο, τότε παίζουμε εμείς το παιχνίδι του τουρκικού προξενείου. Και πολύ φοβάμαι ότι αυτό που κάνει αυτή τη στιγμή η ΝΔ οδηγεί στο διχασμό και σε μεγάλο κίνδυνο για το μέλλον», υπογραμμίζει. Όπως λέει δε, μετά από όσα έγιναν στη συνάντηση του επόμενου Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ερντογάν το πρώτο θέμα στην ατζέντα θα είναι η Θράκη και θα «είναι τραγωδία».

Για τις «Πρέσπες του Αιγαίου»: Είμαι φανατική υποστηρικτής των Πρεσπών

Η Κοππά δηλώνει κατ΄ αρχήν φανατική υποστηρικτής των Πρεσπών, σημειώνοντας ότι είναι η μεγαλύτερη εθνική επιτυχία μετά την ένταξη της διαιρεμένης Κύπρου στην ΕΕ. Εκφράζει τη λύπη της γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είχε το «σθένος να κατεβάσει τα εφαρμοστικά πρωτόκολλα στη Βουλή».

Κάνει ωστόσο τη διάκριση και σημειώνει ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν μία επίσημη διαφορά που συζητάνε και αυτή είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, ωστόσο υπάρχουν πολλά ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών τα οποία πυροδοτούν ένταση.

Όπως λέει τα ελληνοτουρκικά «είναι πολυεπίπεδα και έχουν πάρα πολλές πτυχές» άρα δεν μπορούν να υπάρξουν «Πρέσπες του Αιγαίου». Μπορεί ωστόσο, όπως λέει, να εφαρμοστεί η λογική των Πρεσπών στα ελληνοτουρκικά και αυτή δεν είναι άλλη από την οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Υπογραμμίζει ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να χαρακτηριστούν κινήσεις καλής θέλησης και υπενθυμίζει ότι η Τουρκία συνηθίζει να βάζει συνέχεια νέα ζητήματα στην ατζέντα και δη όποτε υπάρχει ακινησία από την ελληνική πλευρά, με τελευταίο την αποστρατικοποίηση των νησιών.

Χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του τύπου «θα έρθουμε νύχτα ή έχω βαλλιστικούς πυραύλους που μπορούν να χτυπήσουν την Αθήνα», ως απίστευτα απειλητικές και εχθρικές, σημειώνοντας πως όταν γίνονται εσύ δεν μπορείς απλά να τις χαρακτηρίζεις «πρόκληση». Υπογραμμίζει ότι η «εξωτερική πολιτική είναι κινήσεις, είναι πρωτοβουλίες».

Τονίζει δε ότι «ακινησία δεν υπάρχει στη ζωή, δεν υπάρχει στην εξωτερική πολιτική. Η φύση καλύπτει τα κενά όσο εσύ δεν μιλάς» και σε αυτό το πλαίσιο η άλλη πλευρά θα συνεχίσει να κάνεις κινήσεις και μετά θα βρεθείς με θεόρατα δυσεπίλητα προβλήματα. Για την Κοππά σε αυτό το σημείο είμαστε τώρα, αφού κατά την άποψη της «ξεκινάμε δυστυχώς από πολύ χειρότερη βάση από ότι άφησε την κατάσταση η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το ‘19».

Για την ΕΕ και τα σκάνδαλα: Η ιστορία του Κατάρ έπληξε βαρύτατα το Ευρωκοινοβούλιο

Σύμφωνα με την Μαριλένα Κοππά «η ιστορία του Κατάρ έπληξε βαρύτατα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αυτό έχει μεγάλη σημασία», αφού είναι «ο θεσμός με τη μεγαλύτερη νομιμοποίηση, επειδή εκλέγεται άμεσα από τον ευρωπαίο πολίτη». Όπως υπογραμμίζει τα σκάνδαλα είναι μεγάλη ζημιά αφού λειτουργούν στο πλαίσιο της απονομιμοποίησης της ΕΕ στη συνείδηση των Ευρωπαίων πολιτών, με την Ένωση να φαίνεται «μακρινή, γκρίζα, με ανθρώπους που βγάζουν τρελούς μισθούς και δεν ασχολούνται με τα καθημερινά προβλήματα του Ευρωπαίου πολίτη, με δαιδαλώδεις διαδικασίες που είναι δυσνόητες».

Σημειώνει ότι το γεγονός ότι υπάρχει ελληνίδα πολιτικός στο σκάνδαλο γκρεμίζει για μία ακόμα φορά, μετά την περίοδο της οικονομικής κρίσης την εικόνα της χώρας. «Οι επόμενοι ευρωβουλευτές θα έχουν μια πολύ δύσκολη δουλειά».

Για την Ουκρανία και τη χαμένη ευκαιρία της ΕΕ: Δυστυχώς ο πόλεμος πήγε την ιδέα αυτονομίας πολύ πίσω

Σχολιάζοντας το αν η Ευρώπη μπορεί να αποκτήσει στρατηγική αυτονομία η Κοππά σημειώνει ότι «ο πόλεμος της Ουκρανίας πήγε την ιδέα πολύ πίσω, γιατί την κρίσιμη ώρα εμφανίστηκε το ΝΑΤΟ να παίζει καθοριστικό ρόλο. Δύο παραδοσιακά ουδέτερες χώρες, η Σουηδία Φινλανδία έτρεξαν να γίνουν μέλη». Και, όπως προσθέτει, η ιστορία χωρίς τους Αμερικανούς άμεσα δεν προκύπτει.

Για τις εκλογές και τους νέους: Πολλοί δεν πήγαν να ψηφίσουν

Η Μαριλένα Κοππά είναι σαφής τα αποτελέσματα των εκλογών της 21ης Μαΐου είναι δεδομένα και ο λαός αποφάνθηκε. Ωστόσο όπως διαπιστώνει πολλοί από τους φοιτητές της δεν πήγαν να ψηφίσουν. «Και μου έκανε εντύπωση και πως μερικά θέματα όπως είναι των υποκλοπών που είναι θέμα δημοκρατίας ή η προσβολή στις ανεξάρτητες αρχές» τελικά «δεν έδειξαν να τους απασχολούν και αυτό αν θέλετε για τη δική μου γενιά είναι ένα θέμα συνείδησης. Πώς είναι δυνατόν σημαντικά θέματα Δημοκρατίας να μην μετράνε;».

Σημειώνει ότι η άποψη πως «όλοι ίδιοι είναι» έχει περάσει στη νέα γενιά και αυτό πρέπει να μας προβληματίσει, υπογραμμίζοντας ότι στη δημοκρατία, η συμμετοχή είναι κεντρικό θέμα.

Για τη στροφή στα δεξιά: Ζούμε την εποχή που ο φόβος διαλύει τα πάντα

Στην ερώτηση αν η ελληνική κοινωνία στρέφεται προς τα δεξιά, η Κοππά απαντά πως «ζούμε την εποχή όπου ο φόβος διαλύει τα πάντα. Η ελληνική κοινωνία μετά από αλλεπάλληλες κρίσεις είναι φοβισμένη, έχει ανάγκη από σταθερότητα και σιγουριά».

Αυτό το φόβο κατά την άποψη της θα έπρεπε να χτυπήσουν οι προοδευτικές δυνάμεις «και να δώσουν ελπίδα, να πουν ότι δεν είναι μόνο η σιγουριά το βασικό, αλλά και η προοπτική και η δημοκρατία και η ανάπτυξη. Ίσα δικαιώματα, ίσες ευκαιρίες». Να έχεις όπως λέει σωστή παιδεία, υγεία και να το πιστέψεις και όχι «να δέχεσαι απλώς τη σταθερότητα σαν μία αρχή που καλύπτει τα πάντα».

Για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Υπηρετώ 25 χρόνια το δημόσιο πανεπιστήμιο

Κληθείσα να τοποθετηθεί στη συζήτηση περί δημοσίων και ιδιωτικών πανεπιστημίων η Κοππά αναφέρει χαρακτηριστικά «μιλάτε σε έναν άνθρωπο που υπηρετεί 25 χρόνια το δημόσιο πανεπιστήμιο, αντίθετα με αυτούς που νομοθετούν, όπως η κυρία Κεραμέως, η οποία δεν έχει περάσει από ελληνικό πανεπιστήμιο, το οποίο είναι ένα θέμα. Είμαι φανατική υποστηρίκτρια του ελληνικού πανεπιστημίου».

Χαρακτηρίζει δε τη συζήτηση που γίνεται στρεβλή και με αφορμή το Χάρβαρντ σχολιάζει πως δεν είναι ιδιωτικό, αφού «όταν λέμε ιδιωτικό πανεπιστήμιο σημαίνει επιχείρηση. Το Χάρβαρντ είναι μη κρατικό, που σημαίνει ότι δεν χρηματοδοτείται από το κράτος, αλλά από χορηγίες υπό έναν έλεγχο. Άρα είναι τελείως διαφορετικό. Ενδεχομένως στο μέλλον να μπορούμε να το σκεφτούμε». Στην παρούσα φάση πάντως που η εναλλακτική που παρουσιάζεται στην Ελλάδα είναι ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο, επιχείρηση, όπως λέει, τότε δεν μπορούμε να μπούμε σε αυτή τη συζήτηση. Τα μη κρατικά πανεπιστήμια όπως επισημαίνει είναι μια κουλτούρα που δεν υπάρχει στην Ελλάδα και για την ίδια δεν είναι ρεαλιστικό τουλάχιστον στο προβλέψιμο μέλλον.

Για την ακροδεξιά: Το φίδι έχει γεννηθεί

Για την ακροδεξιά και τα νέα «πολιτικά ρούχα» που φορά προκειμένου να παρουσιαστεί σαν αντισυστημική ψήφος η Κοππά εστιάζει στη «Νίκη». Χαρακτηρίζει το εν λόγω κόμμα «μεγάλο πρόβλημα, τόσο λόγω της χρηματοδότησής του, η οποία είναι αδιαφανής και πρέπει πραγματικά να γίνει μεγάλη έρευνα και συζήτηση για αυτό όπως και για το δίκτυο που το ανέδειξε ξαφνικά στο κέντρο του πολιτικού συστήματος».

Για το ζήτημα του χειρισμού της Χρυσής Αυγής και πώς απέκτησε δημοσιότητα, σημειώνει ότι είναι ένα μεγάλο θέμα που θα μας ακολουθεί «σαν μαύρο στίγμα στο πολιτικό σύστημα πάρα πολλά χρόνια» και όπως λέει ο καθένας πρέπει να τοποθετηθεί μπροστά στις ευθύνες.

«Το φίδι έχει βγει από το αυγό και ανά πάσα στιγμή μπορεί να σηκώσει κεφάλι και αν δεν υπάρχει Χρυσή Αυγή υπάρχουν άλλες εκδοχές και θα προσπαθήσουν να κάνουν την επιστροφή» υπογραμμίζει.

Must in

Απότομη πτώση στα αποθέματα γλυκού νερού – Ανησυχία για παγκόσμια ξηρασία

Η ποσότητα γλυκού νερού που χάθηκε σε μια δεκαετία ξεπερνά κατά 35.000 φορές τη λίμνη του Μαραθώνα. Η προειδοποίηση του ΟΗΕ και ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024