Το «νέο ΕΣΥ» παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για το πρόγραμμα του κόμματος για την Υγεία.

Η σημερινή ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ εκτός από προγραμματικό χαρακτήρα είχε και συμβολικό μετά τον θάνατο των τριών γυναικών το τελευταίο διάστημα, ενώ περίμεναν ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Άλλωστε, η συζήτηση για τα θέματα της Υγείας παραμένει σε πρώτο πλάνο σε όλη την παρούσα προεκλογική περίοδο.

Δείτε την παρουσίαση του «νέου ΕΣΥ»

Selfies πριν την ομιλία

Πριν την έναρξη της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε με τους συγκεντρωμένους ψηφοφόρους και φίλους του κόμματος, έβγαλε selfies και αντάλλαξε high five με πιτσιρικάδες που βρίσκονταν στον Ασύρματο, στον Άγιο Δημήτριο όπου φιλοξενήθηκε η εκδήλωση.

Πολλοί από τους παρευρισκόμενους κρατούσαν ομπρέλες αφού ο καιρός είναι άστατος.

Κρίσιμη η συζήτηση για την Υγεία

Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο «βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται» αφού τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ είναι μπροστά στους κοινωνικούς αγώνες και έκανε πλάκα ότι κάποιος έχει καταραστεί την εκδήλωση, με τους συγκεντρωμένους να ξεσπούν σε γέλια.

Έπειτα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι η συζήτηση για την Υγεία είναι κρίσιμη και δεν απασχόλησε όσο θα έπρεπε στην πρώτη προεκλογική περίοδο.

Ο κ. Τσίπρας στη συνέχεια αναφέρθηκε στους τρεις θανάτους που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες και είπε ότι αυτά τα τραγικά περιστατικά δείχνουν την «πλήρη κατάρρευση του ΕΣΥ».

«Όσοι ζούμε στην πραγματική ζωή και όχι σε κάποιο παράλληλο σύμπαν γνωρίζουμε την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέχεια, επανέλαβε ότι η Ελλάδα ήταν σε δυσχερή θέση σχετικά με τις απώλειες ανθρώπων από την πανδημία λόγω των πολιτικών της ΝΔ.

Μέρος του πραγματικού σχεδίου της ΝΔ φανέρωσε ο Σπύρος Πνευματικός, είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Θα ανατριχιάσουμε είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας και στη συνέχεια έκανε λόγο για «ακραίο νεοφιλελεύθερο σχέδιο» της ΝΔ για την Υγεία.

Δεν μπορούμε να έχουμε πολιτικές κόστους – οφέλους, τόνισε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι επί ΝΔ «το ΕΣΥ έγινε σύστημα μίας νόσου για να ευνοηθεί ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας» και πιο συγκεκριμένα οι μεγάλοι «παίκτες» του χώρου.

Το τωρινό διακύβευμα

«Σήμερα το διακύβευμα δεν είναι αν θα μείνουμε Ευρώπη, αλλά αν θα γίνουμε Ευρώπη», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο μέσος όρος των ιδιωτικών δαπανών στην Ευρώπη είναι στο 15%, ενώ στην Ελλάδα οι ιδιωτικές δαπάνες για την Υγεία φτάνουν στο 35%, είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας. «Και η Υγεία είναι εμπόρευμα για αυτούς», τόνισε, «το κράτος πρέπει να αποσυρθεί, για να έρθουν τα funds», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Κάποια πράγματα σε αυτή τη ζωή δεν μπορούν να πουλιούνται, ούτε να αγοράζονται», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «ένα από αυτά είναι η Υγεία».

Στη συνέχεια τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε παραδώσει το ΕΣΥ με πάνω από 6.500 χιλιάδες γιατρούς παρά το ότι η διακυβέρνηση γινόταν με τους περιορισμούς των Μνημονίων.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπενθύμισε κάτι που είχε πει πριν από δύο χρόνια, ότι οι άνθρωποι του ΕΣΥ κράτησαν όρθια την κοινωνία και τότε κανένας δεν επαναλάμβανε το πρόγραμμα της ΝΔ πριν την πανδημία.

Ο ίδιος είχε προβλέψει ότι αυτό θα γίνει μετά την πανδημία και τόνισε ότι τώρα επιβεβαιώνεται.

«Αυτό που κρίνεται στις εκλογές της 25ης Ιούνη, είναι οι ζωές μας, η ίδια η ύπαρξη του ΕΣΥ», επισήμανε.

«Νοικοκυρέψαμε τα οικονομικά των νοσοκομείων», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ καταργήθηκαν μέτρα των προηγούμενων κυβερνήσεων όπως «το πεντάευρω του κ. Γεωργιάδη» κ.ά.

«Μας κατηγορούσαν για σοβιετικού τύπου Υγεία από τη ΝΔ, όπως έλεγαν για το ΕΣΥ όταν ιδρύθηκε και το καταψήφισαν», είπε ο κ. Τσίπρας.

Οι προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ

«Πρώτη προτεραιότητα: Η αναδιοργάνωση του ΕΣΥ με έμφαση στην Πρωτοβάθμια Υγεία.

Δεύτερη προτεραιότητα: Η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό για να μειωθεί το brain drain.

Τρίτη προτεραιότητα: Η δημόσια Υγεία πρέπει να αποτελεί παράμετρο σε όλες τις πολιτικές με διαυπουργική συνεργασία με στόχο την υγειονομική θωράκιση της κοινωνίας.

Τέταρτη προτεραιότητα: Οικοδόμηση νέας σχέσης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με στόχο την διευρυμένη κάλυψη των αναγκών.

Πέμπτη προτεραιότητα: Εξάλειψη ανισοτήτων στην υγεία, υπέρ των ευπαθών ομάδων», είπε ο Αλέξης Τσίπρας για τις προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι αποτελεί ηθική δέσμευση για τον ΣΥΡΙΖΑ η μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

«Χειροκροτούσαν τους ανθρώπους του ΕΣΥ στα μπαλκόνια και μετά τους έστειλαν τα ΜΑΤ», είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στο πρόγραμμά του 15.000 στοχευμένες προσλήψεις στο ΕΣΥ, αύξηση μισθών των γιατρών έτσι ώστε να μη φεύγουν στο εξωτερικό, ένταξη των νοσηλευτών στα βαρέα και ανθυγιεινά και η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Οι προϋπολογισμοί για το ΕΣΥ και τον ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να φτάσουν στο 7,5% όπως γίνεται στην Ευρώπη, στην Ελλάδα είναι στο 5%, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Θα έπρεπε να έχουν προσληφθεί 700 διασώστες, ενώ «προσέλαβαν 1.000 αστυνομικούς για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «είναι θέμα προτεραιοτήτων», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας, στη συνέχεια, αναφέρθηκε ξανά στη μείωση των δαπανών για την ιδιωτική υγεία.

Νέος «Χάρτης για την Υγεία»

Έπειτα, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στον νέο «Χάρτη για την Υγεία», χωρίς κλείσιμο νοσοκομείων και τμημάτων.

Ακόμη, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για το «υγειονομικό ισοδύναμο», δηλαδή για την ενίσχυση των ανθρώπων που πρέπει να μετακινηθούν για ιατρικές ανάγκες, όπως έγινε με το Μεταφορικό Ισοδύναμο, με τη συμβολή του πρώην υπουργού Νεκτάριου Σαντορινιού που έχει φύγει από τη ζωή.

Θα υπάρχει δίκαιη κατανομή των πόρων και θα υπάρχει παρακολούθηση των ανισοτήτων στην Υγεία.

Επίσης, θα υπάρξει κατεύθυνση των χρημάτων του Ταμείου Ανάπτυξης και άλλων πόρων για την ενίσχυση του ΕΣΥ με ένα εθνικό σχέδιο που έχει καταρτίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Υπαρξιακή είναι η μάχη για την Υγεία», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας. «Θέλουμε μια κοινωνία ευημερίας και αξιοπρέπειας ή μια κοινωνία κοινωνικού αυτοματισμού που όλοι θα είναι απέναντι σε όλους».

«Δεν είναι φυσικό φαινόμενο οι ανισότητες. Τερατογένεση είναι η κοινωνία των ανισοτήτων», θα συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα μέχρι να τον κερδίσουμε», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέχεια τον λόγο πήραν για να εξειδικεύσουν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για το «νέο ΕΣΥ» οι:

  • Κώστας Κατσιγιαννόπουλος, πρόεδρος Γιατρών Νοσοκομείου Λήμνου, Μέλος Γενικού Συμβουλίου ΟΕΝΓΕ
  • Αθηνά Λινού, Καθηγήτρια Ιατρικής Παν/μιου Αθηνών, υποψήφια βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Βόρειου Τομέα Αθηνών
  • Δημήτρης Τζιάλλας, Νοσηλευτής, υποψ. βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Βόρειου Τομέα Αθηνών
  • Αθανάσιος Τσάκρης, Καθηγητής Μικροβιολογίας ΕΚΠΑ, υποψ. βουλευτής Επικράτειας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

Αναλυτικά οι 12 δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το «νέο ΕΣΥ»:

1. Αποκατάσταση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ με ακύρωση των νόμων της Ν.Δ. για τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών και την ιδιωτικοποίηση του συστήματος (επαναφορά της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών, των ΝΠΔΔ, των ΣΟΧ σε καθαριότητα-φύλαξη-σίτιση κ.λπ.)

2. Νέες δημόσιες υπηρεσίες για τους πολίτες.

Κανένας κάτοικος της χώρας χωρίς εγγυημένη κάλυψη των σύγχρονων υγειονομικών αναγκών (ΠΦΥ-οικογενειακός γιατρός, κατ’ οίκον και κοινοτική φροντίδα, επείγουσα ιατρική, αποκατάσταση, ψυχική υγεία, ογκολογική φροντίδα, στοματική υγεία, ιατρική εργασίας, γηριατρική φροντίδα, ανακουφιστική φροντίδα, υποβοηθούμενη αναπαραγωγή κ.λπ.)

3. Αντιμετώπιση της κρίσης στελέχωσης του ΕΣΥ με μηχανισμό αυτόματης και μόνιμης κάλυψης των κενών λόγω συνταξιοδότησης, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, 15.000 στοχευμένες προσλήψεις σε βάθος 4ετίας, νέες ιατρικές εξειδικεύσεις, στήριξη της επιστημονικής έρευνας και νέο πλαίσιο συνεργασίας ΕΣΥ και πανεπιστημίων

4. Γενναία μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων του ΕΣΥ, ένταξη στα ΒΑΕ, εισαγωγικός μισθός 2.000 ευρώ καθαρά στους γιατρούς, νέα δέσμη κινήτρων (εργασιακών, οικονομικών, κοινωνικών εκπαιδευτικών, επιστημονικής εξέλιξης) για την προσέλκυση ιατρικού δυναμικού στο ΕΣΥ, με ειδική μέριμνα για τις δυσπρόσιτες/νησιωτικές περιοχές αλλά και για τις ειδικότητες σε έλλειψη και τα άγονα τμήματα και κλινικές σε όλη τη χώρα.

Για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

5. Ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και στον θεσμό του οικογενειακού γιατρού, με προτεραιότητα την ενίσχυση των δημόσιων δομών (ΚΥ-ΤΟΜΥ-ΠΙ), τη συγκρότηση 380 ΤΟΜΥ σε όλη τη χώρα και, επικουρικά, με την αξιοποίηση ιδιωτών οικογενειακών γιατρών, συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ.

Δικτύωση των δημόσιων δομών ΠΦΥ με τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων και τις κοινοτικές δομές Ψυχικής Υγείας, στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης υγειονομικής και ψυχοκοινωνικής φροντίδας με επίκεντρο την κοινότητα και τη στροφή στην πρόληψη και στην προαγωγή υγείας.

6. Ενίσχυση των προϋπολογισμών του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ, με τελικό στόχο τη σύγκλιση με το μέσο ευρωπαϊκό όρο στις δημόσιες δαπάνες υγείας (7,5% του ΑΕΠ).

7. Δραστική μείωση των ιδιωτικών δαπανών υγείας, μέσα από τη μείωση της συμμετοχής στο κόστος φαρμάκων και την αυξημένη κάλυψη αναγκών που επιβαρύνουν τα νοικοκυριά (εργαστηριακές εξετάσεις, φυσικοθεραπεία-αποκατάσταση, οδοντιατρική φροντίδα, «αποκλειστικές νοσοκόμες», ειδική αγωγή κ.λπ.), είτε μέσα από τις δημόσιες δομές είτε με επιπλέον παροχές από τον ΕΟΠΥΥ. Η συνέργεια πόρων κράτους και κοινωνικής ασφάλισης μπορεί να εγγυηθεί στην πράξη την καθολική και ισότιμη κάλυψη υγείας.

Αναδιοργάνωση

8. Νέος Χάρτης Υγείας και θεσμική αναδιοργάνωση του ΕΣΥ, με βάση τα σύγχρονα πληθυσμιακά, συγκοινωνιακά, επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας, χωρίς κλείσιμο νοσοκομείων και συρρίκνωση κλινικών/τμημάτων αλλά με συνέργειες δομών και συνολική αναβάθμιση της παρεχόμενης φροντίδας

9. Περιορισμός των ανισοτήτων στη φροντίδα υγείας μεταξύ Κέντρου και Περιφέρειας – Υγειονομικό Ισοδύναμο: Ειδικά κίνητρα προσέλκυσης γιατρών σε άγονες-δυσπρόσιτες- νησιωτικές περιοχές. Θέσπιση «υγειονομικού ισοδύναμου» και αποζημίωση των πολιτών για υπηρεσίες που χρειάζεται να μετακινηθούν εκτός τόπου κατοικίας, για να έχουν πρόσβαση σε αυτές

10. Δημοκρατική και συμμετοχική διοίκηση του ΕΣΥ, με διαφάνεια, δημόσια λογοδοσία και κοινωνικό έλεγχο, εκπροσώπηση των ασθενών στις διοικήσεις των νοσοκομείων, όργανα κοινωνικής διαβούλευσης και δημοκρατικού σχεδιασμού σε κάθε ΥΠΕ, που θα προτάσσουν τις ανάγκες των ληπτών υπηρεσιών υγείας και θα εξασφαλίζουν την δίκαιη κατανομή των πόρων και την κοινωνική ανταποδοτικότητα τους

11. Θεσμοθέτηση μηχανισμού εκτίμησης των αναγκών υγείας του πληθυσμού και συστηματικής παρακολούθησης των ανισοτήτων στην υγεία

12. Εθνικό Σχέδιο Υποδομών Υγείας για τη σταδιακή αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού στο ΕΣΥ, με ειδικό χρηματοδοτικό εργαλείο μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης.