Τεντ Καζίνσκι: Αυτή είναι η αιτία θανάτου του «Unabomber»
Όπως ανέφερε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φυλακών οι διασώστες κλήθηκαν στο κελί του Καζίνσκι στο Ομοσπονδιακό Ιατρικό Κέντρο, Μπούτνερ 12:23 τα ξημερώματα και παρά τις προσπάθειες δεν κατάφεραν να τον επαναφέρουν.
- Αποκάλυψη in: Μία πολυμήχανη 86χρονη παγίδευσε μέλη συμμορίας «εικονικών ατυχημάτων» στα Χανιά
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- Τυχερά μου Χριστούγεννα: Για αυτά τα τρία ζώδια οι γιορτές θα είναι μέλι
Στις 10 Ιουνίου του 2023, ο 81χρονος βομβιστής, Τεντ Καζίνσκι, ο οποίος έγινε γνωστός ως «Unabomber», καθώς από το 1978 έως το 1995 επιτέθηκε σε ακαδημαϊκούς, επιχειρηματίες και πολίτες με αυτοσχέδιες βόμβες, σκοτώνοντας τρία άτομα και τραυματίζοντας 23, εντοπίστηκε νεκρός στο κελί του στο ιατρικό κέντρο στο της φυλακής Μπούτνερ στη Βόρεια Καρολίνα, όπου εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης χωρίς δυνατότητα αναστολής.
Πλέον έρχονται στο φως νέα στοιχεία για τις συνθήκες του θανάτου του και σύμφωνα με τρία άτομα που γνωρίζουν το ζήτημα και τα οποία μίλησαν στους New York Times, ο Καζίνσκι αυτοκτόνησε στο κελί του.
Όπως ανέφερε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φυλακών οι διασώστες κλήθηκαν στο κελί του Καζίνσκι στο Ομοσπονδιακό Ιατρικό Κέντρο, Μπούτνερ στις 12:23 τα ξημερώματα και παρά τις προσπάθειες για ανάνηψη τόσο μέσα στο κελί όσο και στο ασθενοφόρο δεν κατάφεραν να τον επαναφέρουν.
Το FBI, ενημερώθηκε για τον θάνατο του «Unabomber», ενώ το γραφείο του επικεφαλής ιατροδικαστή της Βόρειας Καρολίνας επιβεβαίωσε ότι πραγματοποιεί αυτοψία για το θάνατο του Καζίνκι, χωρίς όμως να αναφέρει ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ολοκληρωθεί αυτή.
Προς το παρόν δεν έχει γίνει ανακοινωθεί πάντως επίσημα ποια είναι η αιτία θανάτου του Καζίνσκι και δεν είναι ξεκάθαρο κάτω από ποιες συνθήκες αυτοκτόνησε ο «Unabomber» ή εάν οι υπάλληλοι και οι αξιωματούχοι των φυλακών θα μπορούσαν να κάνουν κάτι παραπάνω για να διασφαλίσουν την ασφάλειά του.
Η φερόμενη αυτοκτονία του «Unabomber», έρχεται περίπου τέσσερα χρόνια αφότου ο καταδικασμένος δράστης σεξουαλικών εγκλημάτων, Τζέφρι Έπσταϊν κρεμάστηκε στο κελί του στις ομοσπονδιακές φυλακές του Μανχάταν και γεννάει νέα ερωτήματα για την ποιότητα της ασφάλειας, τις παραλείψεις και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ένα σωφρονιστικό σύστημα που είναι εδώ και χρόνια υποστελεχωμένο και προβληματικό.
Δεδομένου ότι ο θάνατος του Έπσταϊν δημιούργησε μία σειρά από αναπόδεικτα σενάρια και θεωρίες ότι δολοφονήθηκε και δεν είχε αυτοκτονήσει κάτι βέβαια που αντέκρουσαν αξιωματούχοι από το υπουργείο Δικαιοσύνης, είναι δεδομένο ότι ο θάνατος του Καζίνσκι με τον ίδιο τρόπο σε ένα ερημικό κελί θα δημιουργήσει παρόμοια ερωτήματα σχετικά με τις συνθήκες που ο «Unabomber» εντοπίστηκε νεκρός.
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φυλακών που στεγάζει 160.000 κρατουμένους στις εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ δυσκολεύεται να διατηρήσει τους ήδη υπάρχοντες και να προσλάβει νέους φύλακες φυλακών, καθώς και γιατρούς και επαγγελματίες στον τομέα της ψυχικής υγείας.
Ο Τεντ Καζίνσκι είχε προβλήματα υγείας τα τελευταία χρόνια και είχε μεταφερθεί στην ιατρική πτέρυγα των φυλακών της Βόρειας Καρολίνας το 2021 και αφού είχε εκτίσει 25 χρόνια στις φυλακές υψίστης ασφάλειας Φλόρενς στο Κολοράντο.
Ο Καζίνσκι δεν ο πρώτος επιφανής κρατούμενος που πέθανε στο ομοσπονδιακό νοσοκομείο των φυλακών Μπούτνερ. Το 2021 ο Μπέρναρντ Μάντοφ εγκληματίας και απατεώνας, εμπνευστής του πιο κερδοφόρου Σχήματος Πόντσι στην ιστορία, πέθανε σε ηλικία 82 ετών, όταν ήταν στο τελικό στάδιο ασθένειας των νεφρών.
Ποιος ήταν ο Τεντ Καζίνσκι
Ο Τεντ Καζίνσκι γεννήθηκε στις 22 Μαΐου 1942, στο Σικάγο του Ιλινόις, από εργατική τάξη. Έχοντας σκοράρει το απίστευτο I.Q. 167, κατάφερε και εισήχθη στο Χάρβαρντ στα 16 του χρόνια. Στο μεταπτυχιακό, στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, εργάστηκε σε έναν τομέα των μαθηματικών τόσο απόκρυφο που ένα μέλος της επιτροπής της διατριβής του υπολόγισε ότι μόνο 10 ή 12 άνθρωποι στις ΗΠΑ το κατάλαβαν.
Στα 25 του, ήταν ήδη αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ. Ωστόσο, εκεί αποφάσισε να τα παρατήσει όλα, εγκαταλείποντας την ακαδημαϊκή του καριέρα και τον πολιτισμό.
Το 1971, ο Καζίνσκι μετακόμισε σε παράπηγμα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ή τρεχούμενο νερό που έφτιαξε ο ίδιος σε απομακρυσμένη τοποθεσία κοντά στην κοινότητα Λίνκολν της Μοντάνα, όπου έζησε ως ερημίτης, μαθαίνοντας δεξιότητες επιβίωσης σε μια προσπάθεια να γίνει αυτάρκης. Παρακολούθησε την καταστροφή της ερημιάς που περιέβαλε την κατοικία του και συμπέρανε ότι η ζωή στη φύση δεν ήταν δυνατή.
Τότε ήταν που κατέληξε να πιστεύει ότι θα έπρεπε να πολεμήσει τη βιομηχανοποίηση και την καταστροφή της φύσης, εκτελώντας τρομοκρατικά χτυπήματα σε ανθρώπους που θεωρούσε «υπεύθυνους». Ο τρόπος που επέλεξε να το κάνει αυτό ήταν μέσω ταχυδρομικής αποστολής χειροποίητων βομβών και έτσι ξεκίνησε τη βομβιστική εκστρατεία του το 1978.
Η δράση κι η σύλληψη
Μεταξύ 1978 και 1995, ο Καζίνσκι ταχυδρόμησε ή παρέδωσε ο ίδιος μια σειρά από όλο και πιο εξελιγμένες βόμβες που αθροιστικά σκότωσαν τρία άτομα και τραυμάτισαν άλλα 23.
Ενώ οι εκρηκτικοί μηχανισμοί διέφεραν ευρέως στο πέρασμα των χρόνων, πολλοί περιείχαν τα αρχικά «FC», τα οποία ο Καζίνσκι είπε αργότερα ότι αντιπροσώπευαν το «Freedom Club», εγγεγραμμένα σε μέρη στο εσωτερικό. Άφησε σκόπιμα παραπλανητικές ενδείξεις στις συσκευές και έδινε μεγάλη προσοχή στην προετοιμασία τους για να αποφύγει να αφήσει δακτυλικά αποτυπώματα.
Λόγω του υλικού που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή των βομβών αλληλογραφίας, οι ταχυδρομικοί επιθεωρητές των ΗΠΑ, οι οποίοι είχαν αρχικά την ευθύνη για την υπόθεση, χαρακτήρισαν τον ύποπτο «βομβαρδιστή Junkyard» (βομβιστή σκουπιδιών). Ο επιθεωρητής του FBI Terry D. Turchie διορίστηκε να διευθύνει την έρευνα που πήρε το όνομα UNABOM (Unabomber)
Το 1979, δημιουργήθηκε μια ομάδα εργασίας υπό την ηγεσία του FBI. Το 1995, ο Καζίνσκι έστειλε πολλές επιστολές στα ΜΜΕ, περιγράφοντας τους στόχους του και απαιτώντας να τυπώσει μια μεγάλη εφημερίδα το δοκίμιό του 35.000 λέξεων «Βιομηχανική κοινωνία και το μέλλον της» (που ονομάστηκε «Unabomber μανιφέστο» από το FBI).
Μετά τη δημοσίευση του μανιφέστου, το FBI έλαβε χιλιάδες στοιχεία ως απάντηση στην προσφορά του για ανταμοιβή για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στην ταυτοποίηση του Unabomber.
Όταν ο αδελφός του Καζίνσκι, Ντέιβιντ, διάβασε το δοκίμιο, αναγνώρισε το στυλ γραφής και ανέφερε τις υποψίες του στο FBI. Τελικά, στις 3 Απριλίου 1996, οι πράκτορες του FBI συνέλαβαν έναν απεριποίητο Καζίνσκι στην καλύβα του.
Μια έρευνα αποκάλυψε μια κρύπτη εξαρτημάτων βόμβας, 40.000 χειρόγραφες σελίδες περιοδικών που περιελάμβαναν πειράματα κατασκευής βομβών, περιγραφές των εγκλημάτων Unabomber και μια ενεργή βόμβα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις