Σάββατο 04 Ιανουαρίου 2025
weather-icon 21o
Οικονομία: Τα δέκα πιο απίθανα νομίσματα σε όλο τον κόσμο

Οικονομία: Τα δέκα πιο απίθανα νομίσματα σε όλο τον κόσμο

Ο κόσμος χρησιμοποίησε κατά καιρούς διάφορα μέσα για να συναλλάσεται εμπορικά. Ιδού δέκα από τα πλέον περίεργα νομίσματα

Βαρεθήκατε τα ίδια και τα ίδια νομίσματα και χαρτονομίσματα που χρησιμοποιούν οι περισσότερες οικονομίες; Μπορεί να εκπλαγείτε με μερικά από τα πιο περίεργα νομίσματα σε όλο τον κόσμο… και δεν είναι όλα για την τσέπη σας.

Εύφημος μνοία

Θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε από τους καθ’ ημάς αρχαίους οβολούς, και δη του Άργους (αρχική εικόνα). Η λέξη οβολός που σήμαινε «μικρό σουβλί» προέρχεται από το σχήμα των πρώτων νομισμάτων, τα οποία ήταν μακρόστενες μεταλλικές μυτερές βέργες. Χαρακτηριστικό είναι επίσης, ότι ο οβολός έμμεσα έδωσε την αφορμή για την ονομασία της δραχμής, αφού μια δραχμή αντιστοιχούσε σε 6 οβολούς, δηλαδή τόσους όσους μπορεί να κρατήσει (να «δράξει») το χέρι. Από την ίδια ρίζα είναι και ο οβελός, δηλαδή η σούβλα, που μοιάζει πολύ στο νόμισμα.

  1. Ξύλινα νομίσματα

Τα ξύλινα νομίσματα (ή «χρήματα έκτακτης ανάγκης») ήταν ένας από τους έξυπνους τρόπους που επινόησαν οι Γερμανοί και Αυστριακοί για να ανοικοδομήσουν την οικονομία τους μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τυπώνονταν σε οτιδήποτε, από ξύλο και αλουμινόχαρτο μέχρι μεταξωτά λινά και τραπουλόχαρτα ως τοπική μορφή πληρωμής μέχρι να ανακάμψει η Reichsbank.

  1. Το δολάριο της θανατικής ποινής

Πριν το δολάριο γίνει παγκόσμιο νόμισμα, έπρεπε να χαλιναγωγήσει την παραχάραξη. Στην απαρχή του αμερικανικού κράτους ήταν αρκετά εύκολο να εκτυπωθούν, υπήρχαν πολλοί τυπογράφοι, τα χρήματα δεν ήταν πολύ εξελιγμένα και απλώς δεν υπήρχε σχετική νομοθεσία. Για να δημιουργηθεί τεχνητά η μοναδικότητα τυπωνόταν πάνω στα πρώιμα τραπεζογραμμάτια «η παραχάραξη επιφέρει θάνατο». Τελικά αντικαταστάθηκε από το «Εμπιστευόμαστε στον Θεό» (In God We Trust), αλλά πριν το Θεό οι ΗΠΑ  Πριν την εμπιστοσύνη στον Θεό, οι Αμερικανοί εμπιστεύονταν στην πραγματικότητα τη θανατική ποινή.

  1. Πράσινα κουπόνια

Συνήθως θεωρούμε τα χρήματα ως πλήρως ανταλλάξιμα, που σημαίνει ότι είναι εναλλάξιμα με την ίδια αξία όλων των αγαθών και υπηρεσιών. Αλλά αυτό δεν είναι καθόλου καθολικό. Σε ορισμένους πολιτισμούς, ορισμένα νομίσματα μπορούν να αγοράσουν μόνο ορισμένα πράγματα, όπως μια νύφη ή ακαλλιέργητη γη. Τα πράσινα βιετναμέζικα κουπόνια είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Γύρω από τις άκρες του κυρίως στελέχους υπήρχαν διάτρητα κουπόνια που θα τα σκίζατε για να αγοράσετε ρούχα· θα τα σκίζατε ένα για ένα πουκάμισο ή ένα παντελόνι. Κυριολεκτικά αποτιμώταν σε ρούχα.

  1. Βρώσιμο νόμισμα

Το αλάτι είναι ένας από τους παλαιότερους τρόπους πληρωμής στον κόσμο. Στην πραγματικότητα, η λέξη salary (μισθός) προέρχεται από το λατινικό “salarium”, το οποίο ήταν τα χρήματα που πληρώνονταν στους λεγεωνάριους  για να αγοράσουν αλάτι. Ήταν η κύρια μορφή νομίσματος στην έρημο Σαχάρα κατά τον Μεσαίωνα και χρησιμοποιήθηκε εκτενώς σε όλη την Ανατολική Αφρική. Άλλα απίστευτα, βρώσιμα νομίσματα περιλαμβάνουν το «reng», μπάλα από κουρκουμά τυλιγμένο σε ίνες καρύδας που χρησιμοποιείται για εμπόριο στα Νησιά Σολομώντα, κόκκοι σοκολάτας, ακόμη και τυρί Parmigiano Reggiano, που χρησιμοποιήθηκε τόσο ως νόμισμα όσο και ως τραπεζική ασφάλεια στην Ιταλία. Ένα ιδιαίτερα μη βρώσιμο νόμισμα: οι δηλητηριώδεις σπόροι χρήματος της Βιρμανίας. Κάτι που αν μη τι άλλο αποδεικνύει ότι τα χρήματα όντως φυτρώνουν σε δέντρα — ή τουλάχιστον σε θάμνους.

  1. Η μεγαλύτερη τυπωμένη αξία στον κόσμο

Αν μιλάμε για πληθωριστικά νομίσματα, τίποτα δεν ξεπερνά την Ουγγαρία το 1946, όταν η χώρα εξέδωσε νόμισμα  τα 100 εκατομμύρια δισεκατομμύρια Pengo. Σωστά: 100.000.000.000.000.000.000 Pengo. Άξιζε περίπου $ 0,20.

  1. Το πιο απίθανο νόμισμα με την εικόνα του Κένεντι

Τι εντύπωση να έκανε στους πολίτες της Μογγολίας όταν έπιασαν για πρώτη φορά το νόμισμα των 500 Τουγκρίκ της Μογγολίας του 2007, το γύρισαν από την άλλη και ανακάλυψαν τον Πρόεδρο Τζον Φ. Κένεντι; Πόσο δε μάλλον, όταν πατώντας ένα μικροσκοπικό κουμπί στο στήθος του JFK άκουγαν ένα απόσπασμα από την περίφημη ομιλία του “Ich bin ein Berliner”; Οι πιθανότητες είναι ότι δεν θα μάθουμε ποτέ, αφού οι συλλέκτες κυριολεκτικά τα εξαφάνισαν. Ο Κένεντι είναι πολύ δημοφιλής στη Μογγολία, λόγω της αρωγής προς την χώρα επί προεδρίας του.

  1. Νομισματικός αποκεφαλισμός

Όταν ο δικτάτορας Τζόζεφ Μομπούτο ανατράπηκε το 1997, στο Ζαΐρ, γνωστό σήμερα ως Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η νέα κυβέρνηση βρέθηκε σε κρίση μετρητών μέχρι να μπορέσει να σχεδιάσει και να τυπώσει νέο νόμισμα. Μην μπορώντας να κάνουν αλλιώς οι νέες αρχές απλά απέκοψαν το κεφάλι του Μομπούτο από το νόμισμα.

  1. Δέρματα σκίουρων

Στη μεσαιωνική Ρωσία, οι σκίουροι ήταν κοινό νόμισμα ανταλλαγής. Τόσο συνηθισμένο, μάλιστα, που χρησιμοποιούνταν και ρύγχη, νύχια και αυτιά, πιθανώς ως «ψιλά» ή ρέστα. Στην προ-αποοικιακί Αμερική χρησιμοποιούσαν δέρματα καστόρων ή ελαφιών (Bucks) εξ ου και η ονμομασία των δοαλρίων στη σλανγκ bucks

  1. Δολάριο-Αγιασμός και νόμισμα οθόνη

Πηγαίνοντας το «In God We Trust» ένα βήμα παραπέρα, το νησιωτικό έθνος του Παλάου εξέδωσε ένα ασημένιο νόμισμα ενός δολαρίου το 2007 με την εικόνα της Παναγίας και ένα μικροσκοπικό φιαλίδιο που περιείχε αγιασμό από το Σπήλαιο της Λούρδης στη Γαλλία. Το επόμενο έτος, εξέδωσε μια δεύτερη σειρά για τον εορτασμό της 150ης επετείου των Εισοδίων της Παναγίας στο Σπήλαιο. Ωστόσο, το δολάριο του αγιασμού δεν ήταν το πρώτο νόμισμα που περιείχε αντισυμβατικά υλικά. Το Παλάου έχει εκδώσει επίσης νομίσματα με μικρά κομμάτια φίλντισι και μετεωρίτη. Τα Νησιά Κουκ το πήγαν πιο πέρα όταν τίμησαν την εφεύρεση της τηλεόρασης ενσωματώνοντας ένα πραγματικό συγκινητικό βίντεο κλιπ του εφευρέτη της, Τζον Λόγκι Μπερντ, στην πιο μικροσκοπική τηλεόραση επίπεδης οθόνης του κόσμου.

  1. Ογκολιθικά νομίσματα Rai

Στο νησί Yap στα νησιά του Σολομώντα, θα βρείτε τη μεγαλύτερη και πιο περίεργη μορφή νομίσματος στον κόσμο: την πέτρα rai. Προφανώς δεν είναι για την τσέπη σας αυτοί οι ασβεστολιθικοί δίσκοι με την τρύπα στο κέντρο μπορούν να έχουν διάμετρο 4 μέτρα και βάρος έως και οκτώ τόνους. Επειδή η Yap δεν διαθέτει τον κατάλληλο ασβεστόλιθο για πέτρες rei, οι κάτοικοι του νησιού διακινδύνευαν τη ζωή τους για να κωπηλατήσουν με τα κανό τους στο Παλάου, όπου σκάλιζαν αυτά τα μεγαθήρια από μια βουνοπλαγιά και τα πήγαιναν κωπηλατώντας πίσω στο νησί. Μέρος της αξίας του ήταν προφανώς η δυσκολία κατασκευής τους.

Πηγή: Ot.gr

Must in

Επίσημο: Στον Παναθηναϊκό ως το 2027 ο Χουάντσο (vid)

Ο Χουάντσο θα φοράει τα «πράσινα» για τουλάχιστον ακόμα 2,5 χρόνια.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Ιανουαρίου 2025
Απόρρητο