Απαγορεύεται οριστικά το κολύμπι στο Ναυάγιο της Ζακύνθου
ΦΕΚ απαγορεύει την κολύμβηση στο Ναυάγιο Ζακύνθου και επιβάλλει ως μέγιστο χρόνο παραμονής των πλοίων στα 20 λεπτά.
Είναι οριστικό. Κλείνει για κολύμβηση το Ναυάγιο της Ζακύνθου, ενώ τα πλοία θα παραμένουν στη θάλασσα σε προκαθορισμένα σημεία το πολύ για είκοσι λεπτά
ΜΕ ΦΕΚ καθορίστηκαν οι όροι και προϋποθέσεις που κάποιο πλοίο θα προσεγγίζει την περιοχή του Ναυαγίου Ζακύνθου ενώ απαγορεύεται ρητά η κολύμβηση στο σημείο.
Το ΦΕΚ που εκδόθηκε έχει τίτλο:«Καθορισμός ορίων ασφαλούς θαλάσσιας ζώνης εντός της οποίας επιτρέπεται αποκλειστικά η προσέγγιση κάθε
πλωτού μηχανοκίνητου ή μη μηχανοκίνητου μέσου στον Όρμο “Ναυάγιο” Ζακύνθου» και αναφέρει μεταξύ άλλων:
Η είσοδός τους εντός των ορίων της ασφαλούς θαλάσσιας ζώνης στον όρμο «Ναυάγιο» θα διενεργείται από το βόρειο άκρο του όρμου «Ναυάγιο» Ζακύνθου προς το νότιο άκρο για να εξέλθουν αυτού.
Ο μέγιστος χρόνος προσέγγισης τους εντός της καθορισθείσας ασφαλούς θαλάσσιας ζώνης από την είσοδο τους στον όρμο «Ναυάγιο» Ζακύνθου θα είναι είκοσι (20) λεπτά της ώρας.
Μετά το πέρας του επιτρεπομένου ωραρίου έκαστης ημέρας της παρ.2(V) της παρούσης, η παρούσα απόφαση παύει να ισχύει και ισχύουν τα διαλαμβανόμενα της παρ.2 ανωτέρω (δ) σχετικής ήτοι, η απαγόρευση της κυκλοφορίας και της προσέγγισης – αγκυροβολίας κάθε πλωτού μηχανοκίνητου ή μη μηχανοκίνητου μέσου, καθώς και η απαγόρευση λήψης θαλάσσιου λουτρού από λουόμενους στη θαλάσσια περιοχή εσωτερικά της νοητής γραμμής η οποία ενώνει τα δύο (02) άκρα (βόρειο και νότιο) του Όρμου «Ναυάγιο» Ζακύνθου. Η προσέγγιση στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή επιτρέπεται μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και παροχής βοήθειας.
Η παρούσα ισχύει για το χρονικό διάστημα από την έκδοση της και έως 31.10.2023 προς το σκοπό προστασίας των επισκεπτών κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.
Οι κατολισθήσεις στο Ναυάγιο οδήγησαν επί της ουσίας στον υπό αυστηρούς όρους αποκλεισμού του σημείου.
Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου στο in
Το in επικοινώνησε με την Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου, Κατερίνα Μοθωναίου προκειμένου να δούμε τι αντιδράσεις προκαλούνται από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, η οποία έχει την ευθύνη σήμανσης αποκλεισμού του Ναυαγίου, σε σχέση με το ΦΕΚ που εκδόθηκε.
«Αν αναλογιστούμε πως μέχρι πρότινος ο χώρος δεν ήταν προσβάσιμος ούτε από την στεριά ούτε από την θάλασσα λόγω αποκλεισμού, η πρόσβαση και παραμονή πλοιαρίων σε απόσταση 40 μέτρων είναι προς την θετική κατεύθυνση. Κάτι το οποίο ζητούσε και η Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα. Να τονίσουμε σε αυτό το σημείο, πως μιλώντας με τους ιδιοκτήτες μικρών σκαφών που μεταφέρουν τους τουρίστες στο σημείο, τα νέα αντιμετωπίστηκαν θετικά».
Σε ερώτηση μας αν υπάρχουν ακυρώσεις από ταξιδιώτες προς Ζάκυνθο, λόγω του αποκλεισμού πρόσβασης στο σημείο του Ναυαγίου, η Αντιπεριφερειάρχης μας είπε πως δεν έχει πληροφορηθεί κάτι τέτοιο.
Μάθαμε επίσης, ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων θα θέσει στην επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει την ανάγκη άμεσης συντήρησης του Ναυαγίου, διότι η κατάσταση του σήμερα εμπνέει ανησυχία ως προς τις αντοχές που μπορεί να έχει το προσαραγμένο πλοίο στη περιοχή.
Τέλος, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει καταθέσει τεχνικό δελτίο στο ΥΠΕΣ, για εργασίες αποκατάστασης στα μονοπάτια στο λόφο που οδηγούν σε θέαση του Ναυαγίου, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας ασφαλής χώρος πλησίον της σημαίας αλλά και ασφαλή μονοπάτια πρόσβασης. Το τεχνικό δελτίο πληροφορηθήκαμε πως έχει εγκριθεί από τις υπηρεσίες του ΥΠΕΣ και αγγίζει το 1 εκατ. Ευρώ, αλλά δεν έχει προχωρήσει η χρηματοδότηση.
Να επισημάνουμε ωστόσο το κρίσιμο σημείο του τεχνικού δελτίου που περιλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ άλλων και τις αναγκαίες δαπάνες για την φύλαξη του χώρου από ξηράς.
Παρότι η Περιφέρεια επιμένει πως ο χώρος πρέπει να προστατεύεται από ξηράς από κάποια εταιρία φύλαξης όλο το 24ωρο προκειμένου να μην παραβιάζονται οι απαγορευτικές κορδέλες που έχει τοποθετήσει η Περιφέρεια στο βουναλάκι πάνω από το ναυάγιο, ακόμη δεν έχει υπογραφεί η χρηματοδότηση.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις