Βραβείο «Ολυμπία»: Το Ιδρυμα «Ιωάννης Σ. Λάτσης» βράβευσε η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία
Το βραβείο «Ολυμπία» έλαβε το Κοινωφελές Ιδρυμα «Ιωάννης Σ. Λάτσης» από τη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, κατά την τελετή έναρξης χθες Δευτέρα της 63ης Συνόδου των νέων Ολυμπιακών Πρεσβευτών.
Το βραβείο «Ολυμπία» της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας παρέλαβε εκ μέρους του Ιδρύματος «Ιωάννης Σ. Λάτσης» η Μαριάννα Λάτση (φωτογραφία, επάνω, από Eurokinissi/Μάρκος Χουζούρης), στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον λόφο της Πνύκας.
«Ειλικρινά υπερήφανη»
Την έναρξη των εργασιών της 63ης Συνόδου των νέων Ολυμπιακών Πρεσβευτών που θα διεξαχθεί στην Αρχαία Ολυμπία ως τις 22 Ιουνίου κήρυξε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Βασικό θέμα της Συνόδου είναι: «Καινοτομώντας στη φυσική αγωγή και στην εκπαίδευση ολυμπιακών αξιών για να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο κόσμο», με ειδικό θέμα: «Ανανέωση και αναζωογόνηση: Πώς μπορεί το Ολυμπιακό Κίνημα να παραμείνει συνδεδεμένο με τη νεολαία μέσω της φυσικής αγωγής και της εκπαίδευσης των ολυμπιακών αξιών».
«Είκοσι χρόνια μνήμης για εμένα και την οικογένειά μου, αλλά ταυτόχρονα 20 χρόνια διαρκούς κοινωνικής προσφοράς εκ μέρους του Ιδρύματός μας, στη μνήμη του», είπε στην ομιλία της η Μαριάννα Λάτση.
Και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων: «Το Κοινωφελές Ιδρυμα Ιωάννη Λάτση συστάθηκε με σκοπό τη μετεξέλιξη του προσωπικού φιλανθρωπικού έργου του πατέρα μου σε έναν οργανωμένο και προσαρμοσμένο στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής οργανισμό κοινωφελούς προσφοράς.
Η κα Μαριάννα Λάτση κατά την ομιλία της (φωτογραφία Eurokinissi/Μάρκος Χουζούρης)
»Είμαι ειλικρινά υπερήφανη διότι το Ιδρυμά μας έχει καταφέρει αφενός να υπηρετήσει επάξια τις αξίες και τις αρχές που ο πατέρας μου πρέσβευε και αφετέρου να συν-διαμορφώνει πλέον, μαζί με άλλα σημαντικά ιδρύματα, τον χάρτη της κοινωφελούς δράσης στην πατρίδα μας.
»Η παιδεία και η αναβάθμιση του πνευματικού κεφαλαίου της Ελλάδας υπήρξε θεμελιακός στόχος του Ιδρύματός μας από συστάσεώς του. Ο πατέρας μου έλεγε συχνά ότι η »μόρφωση είναι το μοναδικό κεφάλαιο που ποτέ δεν χάνεις». Για το Ιδρυμά μας ο χώρος της εκπαίδευσης αποτελεί νευραλγικό τομέα για την οικοδόμηση μιας σύγχρονης και συνεκτικής κοινωνίας.
»Υπότροφοι του Ιδρύματός μας συγκαταλέγονται σήμερα στους κορυφαίους στους τομείς τους. Το πρόγραμμα υποτροφιών μας είναι δυναμικό, επικαιροποιείται και προσαρμόζεται και τα τελευταία χρόνια έχει εστιάσει στα επιστημονικά πεδία που άπτονται της 4ης βιομηχανικής επανάστασης».
Η έννοια της «Ολυμπιακής Παιδείας»
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρος Κούβελος είπε, μεταξύ άλλων:
»Είναι μεγάλη η τιμή για εμένα να υποδέχομαι, για 14η χρονιά, τους νέους από κάθε γωνιά της γης, που έρχονται να συμμετάσχουν στην 63η Διεθνή Σύνοδο των Νέων Ολυμπιακών Πρεσβευτών και να ξεκινάνε το όμορφο αυτό ταξίδι από εδώ, τον Λόφο της Πνύκας, τον ιστορικό χώρο που αποτελεί σήμερα το παγκόσμιο σύμβολο της Δημοκρατίας και της ελεύθερης σκέψης.
»Λίγα μόλις μέτρα μακριά από την Αθηναϊκή Αγορά και απέναντι από την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα, είναι ο χώρος όπου κάθε αθηναίος πολίτης είχε το δικαίωμα να εκφράσει την άποψή του, να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει, να εγκρίνει ή να απορρίψει μια πολιτική ενέργεια.
Από την τελετή έναρξης της 63ης συνόδου των νέων Ολυμπιακών Πρεσβευτών. Διακρίνονται, μεταξύ άλλων, από αριστερά ο Σπύρος Καπράλος, η Μαριάννα Λάτση, η Ντόρα Μπακογιάννη, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Ισίδωρος Κούβελος (φωτογραφία Eurokinissi/Μάρκος Χουζούρης)
»Στον χώρο αυτόν, η παιδεία που δόθηκε στους νέους βρήκε πρόσφορο έδαφος. Μια παιδεία που στόχος της ήταν να δημιουργήσει έναν άρτιο άνθρωπο, υγιή σε σώμα και πνεύμα. Αυτή είναι η παιδεία που αποτελεί και το θεμέλιο του Ολυμπισμού, τον οποίο θεωρούμε πλέον βασικό παράγοντα ειρήνης, σεβασμού και φιλίας για όλη την ανθρωπότητα και πηγή ενός υγιούς μέλλοντος για τον παγκόσμιο πολιτισμό. Ή, αν θέλετε, αυτό που εμείς, οι υπηρέτες του Ολυμπισμού ονομάσαμε Ολυμπιακό Πολιτισμό!
»Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε πως η έννοια της »Ολυμπιακής Παιδείας», όπως αυτή ταξίδεψε μέσα στον χρόνο και αποτέλεσε το θεμελιώδες περιεχόμενο της κοινωνικής φιλοσοφίας του Ολυμπισμού, δεν περιλαμβάνει μόνον την εκπαίδευση του πνεύματος, αλλά και εκείνη της »φυσικής αγωγής» σώματος. Αυτός ο ιδανικός συνδυασμός της παράλληλης εκπαίδευσης αποτέλεσε και τον κύριο στόχο του αναβιωτή των Ολυμπιακών Αγώνων, βαρόνου Pierre de Coubertin».
«Ευγνώμονες στον ελληνικό λαό»
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, ανέφερε, μεταξύ άλλων:
»Οταν ο Coubertin αναβίωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες σε μια σημαντική ομιλία το 1894 στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι – στη νεαρή ηλικία των 31 ετών – το έκανε παρουσία και με την πλήρη υποστήριξη ηγετικών προσωπικοτήτων του διεθνούς ειρηνευτικού κινήματος της εποχής.
»Σε αυτή τη στιγμή της ίδρυσης, έξι από τους πρώτους δεκατρείς μελλοντικούς νικητές του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης ήταν παρόντες για να υποστηρίξουν το όραμα του Coubertin. Αυτό αποδεικνύει ότι ο αθλητισμός και η ειρήνη ήταν άρρηκτα συνυφασμένοι από την πρώτη στιγμή της ύπαρξης της ΔΟΕ και των Ολυμπιακών Αγώνων.
Από την τελετή έναρξης στον λόφο της Πνύκας (φωτογραφία Eurokinissi/Μάρκος Χουζούρης)
»Ο Coubertin είδε τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως έναν τρόπο προώθησης της ειρήνης μεταξύ των εθνών και των λαών. Πάντα οραματιστής, είπε: »Αν ευδοκιμήσει ο θεσμός των Ολυμπιακών Αγώνων, μπορεί να γίνει ισχυρός παράγοντας για τη διασφάλιση της παγκόσμιας ειρήνης».
»Αυτή η ειρηνευτική αποστολή συνεχίζει να μας καθοδηγεί σήμερα. Βρίσκεται στην καρδιά των Ολυμπιακών Αγώνων, της μόνης διοργάνωσης που ενώνει ολόκληρο τον κόσμο σε ειρηνικό ανταγωνισμό.
»Ηδη πριν από 3.000 χρόνια, οι αρχαίοι Ελληνες κατανοούσαν αυτόν τον άρρηκτο δεσμό μεταξύ των Ολυμπιακών Αγώνων και της ειρήνης. Το θεμέλιο για να διεξαχθούν οι αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες σε ειρήνη ήταν μια ιερή εκεχειρία, η Ολυμπιακή Εκεχειρία.
»Η εκεχειρία εξασφάλιζε την παύση των εχθροπραξιών, επιτρέποντας στους αθλητές και τους θεατές να ταξιδέψουν με ασφάλεια στην Ολυμπία και πίσω στην πατρίδα τους.
»Είμαστε και θα είμαστε πάντα ευγνώμονες στον ελληνικό λαό για αυτά τα μοναδικά δώρα στην ανθρωπότητα: τους Ολυμπιακούς Αγώνες μαζί με την Ολυμπιακή Εκεχειρία και τη δημοκρατία».
Παρακολούθησαν
Την τελετή παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Παιδείας Χρήστος Κίττας, ο υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Κουμεντάκης, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, η βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη, o αντιπρόεδρος της ΔΟΕ Ενγκ Σερ Μιανγκ, το μέλος της ΔΟΕ Κουνγίνγκ Πατάμα Λεεσβαντρακούλ και ο πρόεδρος της Ολυμπιακής Ακαδημίας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκηπας Φαχάντ μπιν Τζαλάουι Αλ Σαούντ.
- Συρία: Κούρδοι μαχητές σκότωσαν 15 μαχητές προσκείμενους στην Τουρκία
- Λαμία: Παιδάκι παρασύρθηκε από αυτοκίνητο μπροστά στα μάτια των γονιών του
- Χεζμπολάχ: «Χτυπάτε την Βηρυττο, θα χτυπήσουμε το Τελ Αβίβ»
- Σοκάρει το βίντεο από τη φωτιά σε μπαρ στο Παγκράτι
- ΣΥΡΙΖΑ: Μια όμορφη εικόνα στην Κουμουνδούρου μετά το τέλος των εκλογών [video]
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Ολες οι διαθήκες στην ψηφιακή εποχή