Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Στρεπτόκοκκος – Παγώνη: Πώς μεταδίδεται – Σημαντικό να ελεγχθούν τα συμπτώματα τα πρώτα εικοσιτετράωρα

Στρεπτόκοκκος – Παγώνη: Πώς μεταδίδεται – Σημαντικό να ελεγχθούν τα συμπτώματα τα πρώτα εικοσιτετράωρα

Η κ. Παγώνη εξηγεί πώς μεταδίδεται ο στρεπτόκοκκος και ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Θορυβημένη είναι η κοινή γνώμη και προβληματισμένοι οι ειδικοί, για τα κρούσματα στρεπτόκοκκου, μετά τον θάνατο του 7χρονου στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τον  ΕΟΔΥ, ο στρεπτόκοκκος είναι σε έξαρση εδώ και αρκετούς μήνες, έχοντας προκαλέσει 6 θανάτους παιδιών, συνολικά.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι σπάνιο να χάσει κάποιος τη ζωή του, από στρεπτόκοκκο, τονίζουν όμως ότι ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στα μικρά παιδιά έως 8 με 10 ετών, και στους ηλικιωμένους που έχουν υποκείμενα νοσήματα. Τονίζουν δε ότι είναι σημαντικά τα δύο πρώτα 24ωρα.

Σημαντικό να ελεγχθούν τα συμπτώματα τα πρώτα εικοσιτετράωρα

Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, «υπήρξαν περιστατικά και τα προηγούμενα χρόνια αλλά και από τον Ιανουάριο είχαμε αρκετά περιστατικά με στρεπτόκοκκο. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι είναι βακτήριο, είναι μικρόβιο και προκαλεί αυτές τις λοιμώξεις. Είναι δύσκολα τα περιστατικά αυτά όμως αντιμετωπίζονται. Αυτό που έχει σημασία είναι τα πρώτα εικοσιτετράωρα να δούμε τα συμπτώματα και να εκτιμηθούν στο παιδί. Δηλαδή, όταν ένα παιδάκι έχει πολύ υψηλό πυρετό που επιμένει, έχει δυνατό πονόλαιμο και σας λέει αμέσως «δεν μπορώ να καταπιώ» και αρχίζει να λέει ότι πονάνε οι μυς του, να ξέρετε ότι θα πρέπει να έχετε άμεση επικοινωνία με τον παιδίατρο και το παιδί θα πρέπει να ξεκινήσει να κάνει τις εξετάσεις και να ξεκινήσει αγωγή».

Σύμφωνα με την κ. Παγώνη, ο στρεπτίκοκκος, «μεταδίδεται με τα σταγονίδια. Μεταδίδεται με τις επιφάνειες. Δηλαδή αν κάποιος έχει ένα τραύμα και έρθει σε επαφή με το περιστατικό, λογικό είναι να μεταδοθεί. Δεν μεταδίδεται τόσο γρήγορα όπως μεταδίδονται άλλα βακτήρια. Τι πρέπει να κάνουμε; Μπορούμε να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής. Θα λέμε στα παιδάκια πως θα πλένουν τα χέρια τους στο σχολείο, στο σπίτι. Απλά πράγματα τα οποία πολλές φορές ξεχνάμε αλλά είναι αναγκαία, είναι απαραίτητα».

Πώς ξεκινάει

«Ξεκινάει με μία φαρυγγίτιδα, αμυγδαλίτιδα αρκετές φορές που κι αυτό δημιουργεί την ανησυχία στο γονέα ότι αμέσως θα έρθει σε επικοινωνία με τον παιδίατρο. Ο παιδίατρος δίνει τις οδηγίες και ξεκινάει από κει και πέρα η αντιμετώπιση» είπε η κ. Παγώνη, σύμφωνα με την ertnews και πρόσθεσε: «Αυτό που έχει σημασία είναι να πούμε το εξής: Γρήγορα αυτό το βακτήριο μπορεί να σου κάνει επιπλοκές στα όργανα και ιδιαίτερα σε νεφρούς και καρδιά και να κάνει και σηψαιμία».

Must in

Αποκάλυψη in: Καθαρές οι τοξικολογικές εξετάσεις και του 15 μηνών Παναγιώτη στο «θρίλερ στην Αμαλιάδα»

Νέο πλήγμα στο σενάριο δολοφονίας πέντε μωρών από την 24χρονη Ειρήνη Μ. στην Αμαλιάδα. Κρίσιμες οι ιστολογικές εξετάσεις για το ίδιο παιδί που αναφέρεται ότι ήταν υγιές.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024